Náprstník nádherný, ale jedovatý
#Novinka #Záhrada #Flóra 24-09-2020

Náprstník nádherný, ale jedovatý

Autor: Katarína Galová

Náprstník červený, po latinsky digitalis purpurea (digitus – prst) ma zlákal svojím vzhľadom už na prvý pohľad. Priznám sa, kupovala som niečo, čo som sama nepoznala a toto bol dôvod, prečo som si chcela zistiť čo najviac o tomto kvietku. Nechala som sa uniesť samotnou krásou rastlinky, ktorá je na prvý pohľad vskutku očarujúca. Rovnako je lákavá a opojná pre včely.

V minulosti ho nazývali aj čarodejniciným prstom vzhľadom aj na jeho jedovaté účinky. V Európe ho prezývali aj čarodejnícke rukavice, zvončeky mŕtveho muža, či krvavé prsty... rozhodne uchu lahodiace názvy. V angličtine ho volajú Foxglove, čo znie v preklade tiež ako rukavice, pretože jednotlivé kvety súkvetia náprstníka vraj týmto pripomínajú jednotlivé prsty z rukavíc.. A ak chceš vedieť jeden Funfact, tak tieto kvety sa mihnú aj v jednej scéne z Harryho Pottera – v diele Väzeň z Azkabanu, kde dementor prechádza v blízkosti školy okolo týchto kvietkov, ktoré tam rastú na lúkach a oni postupne zamŕzajú. V slovenskej kinematografii ho zazriete v povestnej Pyšnej princeznej. V Čechách sa vraví, že vraj majú kúzelnú moc, a nemali by sa preto priamo v lese trhať, pretože v nich prebývajú lesné bytosti víly a škriatkovia. Bude na tom niečo pravdy, pretože ho zbožňuje veľká časť rôzneho drobného hmyzu.

Náprstník má až svojich 25 druhov. U nás sa predáva najčastejšie v purpurovej, alebo bielej verzii. Odrody sú aj bledoružové i žlté.

Je to mohutná dvojročná bylina, ktorá je všetkými svojimi časťami jedovatá. Patrí do čelade skorocelovitých. Niektoré jej druhy sú však odolné a rastú opakovane každý rok. Avšak čím dlhšie rastú, tým menej majú kvetov a preto sa pestujú len dvojročne. Je charakteristický strapcom kvetov v tvare podlhovastých zvončekov so škvrnami vo vnútri. Kvitne od júna do augusta, ale keďže máme teplý september, stále u nás v záhrade kvitne a darí sa mu. V prírode rastie na lúkach, alebo na okrajoch svetlých lesov, kde doslova vytvára rozprávkové scenérie. Má rád mierne kamenistú kyslú pôdu a polotieň. Dnes sa táto rastlinku využíva v okrasných záhradách, či už ako solitér, alebo v skupinovej výsadbe. Veľmi pekne vyznie ako optický rozdeľovač jednotlivých pasáží a záhradných blokov. Videla som nesmierne veľa anglických záhrad, kde je náprstník všade hojne zastúpený. Nostalgicky sa dá zaspomínať, že náprstník bol už bežnou súčasťou prírodných záhrad našich babičiek. A podľa našich dávnych povier, náprstník ochraňuje každý dom, pri ktorom rastie.

Plodom tejto byliny je zvonček - tobolka s bohatým obsahom semien. Množiť sa dá týmito semienkami a ich výsevom v skleníku, alebo do pareniska, či delením jednotlivých trsov. Samozrejme rastlinka vysieva do okolia aj svojpomocne vlatsné semienka, preto sa postupne môže aj samovoľne rozmnožiť. Ak ho budeš sadiť zo semienok, nezahrňuj ho pôdou, lebo klíčia na svetle. Najvhodnejšie obdobie je od marca do začiatku mája. Jednotlivé sadeničky, ktoré vyrastú, treba sadiť až v jesennom období do pôdy bohatej na humus. Náprstník je nádherný svojím vzrastom, ktorý môže narásť až do 110-180cm s bohatými strapcami kvetov. V prvom roku vyháňa prízemnú ružicu listov a v druhom roku rastie do výšky. Na výsadbu rastliny sú vhodné aj tmavé miesta záhrad s polotieňom a skalky. Má rád vlhké prostredie, preto aj častú zálievku. V zime ho treba prekryť pri koreňoch lístím, alebo čečinou, aby sa zabránilo premrznutiu koreňového systému.

POZOR - silne jedovatý

Jeho listy sa využívajú do istých liečiv pre srdcové choroby, ale zber a použitie je veľmi chúlostivé. Neodporúča sa preto laická konzumácia akejkoľvek časti, lebo môže dôjsť k intoxikácii organizmu a následne k zástave srdca. Zvýš svoju pozornosť pri malých deťoch, prípadne pri domácich miláčikoch, a radšej sa ich sadeniu vyhni. Deti väčšinou majú sklon ochutnávať plody a nie listy a kvety, a v tomto prípade, listy majú tak veľmi horkú chuť, že konzumácia sama o sebe, nie je vôbec príjemná. Treba však mať na pamäti aj u dospelých, že už požitie 2 listov môže mať fatálne následky. Neskúseným a bežným ľuďom bez odborných znalostí, sa preto neodporúča spracovanie tejto rastlinky na súkromné účely, ale len ako okrasná rastlina do záhonov.

Kto však sa pre túto okrasnú nádheru rozhodne, odvďačí sa mu bohatou výzdobou a záľahou kvetov v kvetinovej výsadbe. Veľmi dobre sa kombinuje s okrasnými trávami, hostami, floxami, echinaceou alebo aj s divozelom. Sadí sa aj v kombinácii s huňatými kríkmi a drevinami. V kvetinárstvach je obľúbený na viazanie vysokých kytíc. Nie sú však vhodné ako výsadba do kvetináčov a na balkóny.

Náprstník je rastlinka pýšiaca sa hrdo do výšky, akoby chcela ukázať svoju impozantnosť a odkázať: „Som tu a chcem byť videný v plnej kráse. Chcem byť potešením v záhradách a mojou korunou kvetov a výnimočnosťou sa chcem týčiť nad vrcholkami ostatných kvetov..“

Zdroj: ireceptar.cz, wikipedia, herbar.org, Instagram

Iné blogy: