Sledovanie ohňa máme v DNA
#Chata a Chalupa #Novinka #Záhrada #Tip 13-02-2023

Sledovanie ohňa máme v DNA

Autor: Katarína Galová

Fotografie: Pohoda na terase

Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Jeden zo životodarných živlov, ktorý tvorí, ohrieva, prináša život vo svojej jemnej podobe. Po stáročia je nevyhnutnou súčasťou našich životov. Či už ako zdroj tepla potrebný na prežitie, alebo ako prostriedok na tepelné spracovanie potravy, taktiež ako zdroj svetla na zahnanie tmy, a ochrana pred divými zvermi. Jeho udržiavanie a sledovanie máme vo svojej DNA už po stáročia. Popri všetkých praktických výhodách nás od nepamäti fascinoval jeho plameň. Blikot jednotlivých horiacich jazykov, ktoré tancujú v nepravidelných rytmoch a dodávajú danému okamihu zmyselnosť a živelnosť. Pri jeho sledovaní sa naša myseľ spomaľuje, sústredí na plameň, vnútorne sa ukľudníme, spomalíme, pripravujeme našu myseľ i telo na oddych a regeneráciu. Jeho sila nám prináša teplo, energiu, žiaru, ochranu.

Ak ho máme pod kontrolou, vieme zefektívniť jeho vlastnosti, ktoré nám ponúka. I napriek pokročilým technológiám ho vieme ekologicky a udržateľným spôsobom využívať a vyťažiť z neho potrebné maximum.

Biokrby

S biorkbmi sú vhodná laternatíva pre tých, ktorí chvú ušetriť na energiách a chcú ekologickú nenáročnosť. Môžete si zvoliť stolné varianty, fakle vo forme zápichov do zeme, či vysiace biolampy. Prinesiete si oheň priamo na váš stôl, terasu, balkón, alebo do záhrady. Trávenie času s rodinou a priateľmi nebolo nikdy v príjemnejšie, ako pri atmosfére blikotajúceho krbu doplneného vami o chutné pokrmy a nápoje. Žiadne veľké náklady na elektrinu, či výhrevné ohrievače na plyn. Takýto typ biokrbu je napríklad Tornádo Spin 90 a 120 a s bioetanolom horí bezpečne, bez zápachu, bez dymu a trvalo udržateľným spôsobom. Bioetanol je čistý alkohol, ktorý sa získava z obnoviteľných surovín a biologického odpadu. Efektné vírenie ohňa na seba upozorňuje, a sálajúce teplo vás príjemne zahreje. Používajte takýto typ ohrievača aj v interiéri, aj v exteriéri. Na chalupe, či chate zažijete podobnú atmosféru, ako kedysi naši predkovia pri petrolejkách, s bonusom, že vás tieto biokrby budúzahrejú a budú pútačom večera pre vašich priateľov a rodinu.

Ohniská

Ohniská sú súčasťou či už v našich záhradkách, alebo aj voľne v prírode. Zakúpené ohnisko vám sprostredkuje bezpečný priestor, kde založiť a následne aj bezpečne uhasiť oheň bez znečistenia okolitého prostredia. Poskytujú riešenie ako prekryť tlejúcu pahrebu a pokojne ju nechať vychladnúť bez toho, aby ste sa k nej museli vracať a kontrolovať, či bezpečne vyhasla. Sú prenosné, dizajnovo autentické a vo svojej jednoduchosti veľmi praktické. Ako je v našich končinách zvykom, nad ohniskami môžete praktizovať nami obľúbené opekačky a tieto grily po vychladnutí ľahko vyčistiť. Vychutnáte si tak nielen sledovanie plameňov, ale aj praskot horiaceho praskajúceho dreva, sálavú vôňu a ohrev otvoreného ohňa vs pojení s grilovaným jedlom. Opekať špekačky tak môžete kdekoľvek, aj keď budete kempovať.

Mám pre Vás tip! Ohnisko ELLIPSE, vyrobené z ocele Corten s úžasnou funkčnosťou, pripomína doslova sochársky výtvor pre váš dvor! Výškovo variabilné, sklopné. Je to zároveň aj solitérny gril a taktirž dizajnové ohnisko v jednom. Prekvapí Vás nečakanou funkčnosťou. Ohnisko viete nakláňať a hýbať s ním vo viacerých pozíciách. V strede má neutrálnu polohu. Môžete ho natočiť i smerom k priestoru sedenia, chrániť tak plamene pred vetrom a vytvoriť autentický zážitok pri pahrebe. Jeho stojan zaisťuje stabilitu, je umiestnený pod zaoblenou časťou. Okrem toho slúži aj ako nádoba na popol. V každom prípade ho takto bezpečne uhasíte zakloplením vrchnej časti smerom dole.

Ohnisko TRIPLE - je dizajn a funkčnosť na jednom mieste! Fascinujúci šesťhranný tvar vytvára jasný a priamy pohľad na plápolajúce plamene. Čistý pocit z ohňa z každej strany. A keď príde na vás hlad? Jednoducho položíte na grilovací rošt, dosku alebo oboje a môžete grilovať! Dizajn TRIPLE je rovnako fascinujúci ako funkčný: tri identické, kompaktné základné segmenty možno rýchlo a jednoducho spojiť do šesťuholníka - vaše multifunkčné grilovacie ohnisko je raz dva pripravené! Vyberte si správne doplnky a zrealizujte svoje predstavy. Keď sa párty skončí, jednoducho zložte TRIPLE na tri samostatné diely. Takže môžete svoje mobilné ohnisko prepravovať a skladovať skutočne priestorovo úsporným spôsobom.

Grily a ohniská

V ponuke grilov u rôznych predajcov nájdete aj varianty na drevo, či drevené uhlie, ktoré vás svojím plameňom doslova dostanú k vašim koreňom a tradíciám. Svojím zameraním vám tieto grily zabezpečujú funkčnosť pri spracovaní chutných grilovaných jedál s efektom jemnej príchute z dymu prírodného dreva a uhlia. Ako bonus si pri nich môžete vychutnať atmosféru horenia otvoreného ohňa, čo oceníte najmä v zimných mesiacoch na vašej otvorenej terase, balkóne, pri chate alebo priamo v záhrade.Vychutnajte si čerstvo pripravené grilované dobroty a užite si ich pri pozorovaní vatry s vašimi najbližšími v bezpečí, vďaka kompaktným nádobám na to určeným.

Výber je rôzny od vyšších prevedení stojacich solitérov, ktoré poskytujú priestor na praktické grilovanie aj pri státí, až po menšie malé prenosné grily, ktoré sú rovnako multifunkčné, ľahké na manipuláciu, a poslúžia nielen ako gril, ale aj ako ohnisko pri cestovaní, roadtripoch, či kempovaní. Vo voliteľnom príslušenstve si môžete vybrať príslušný rošt, plancha platňu, ochranný obal a doplnky. Stanete sa masterchefom počas vašich cestovateľských dobrodružstiev a oheň vám bude vďačne slúžiť k vášmu prospechu.

Napríklad S BOWL 57 zvýšite latku vášho grilovania o niekoľko stupňov, rovnako ako zážitok a spoločne strávené chvíle. Jednoduchá elegancia a fascinujúca multifunkčnosť zaisťujú nezabudnuteľné grilovacie večery a lounge párty pri otvorenom ohni. Čierna oceľová pologuľa bezpečne sedí na dizajnovej základni a ponúka teplo pre všetkých navôkol. Pomocou naklonenej pologule môžete chrániť plamene pred osviežujúcim vetrom a efektívne nasmerovať teplo presne tým smerom, ktorým ho chcete cítiť. Bez ohľadu na to, akým smerom ho otočíte, odnímateľný zásobník na popol vo vnútri pologule zaručuje optimálny prísun vzduchu pre bezdymový oheň. Nečakaná návšteva a hladní hostia? So správnym podpálením pripravený na použitie za približne 10 minút. Grilovací rošt a liatinová platňa plancha premenia ohnisko na všestranné miesto na varenie a grilovanie mäsa, rýb alebo zeleniny. Vďaka optimalizovanej hemisfére a popolníku s novým ventilačným mechanizmom bude váš oheň horieť ešte čistejšie a príjemnejšie.

CONE - prvý gril na drevené uhlie s výhodami plynového grilu. Okamžite a plynule regulujete teplo pre dokonalé grilovanie a potom si vychutnajte magickú atmosféru otvoreného ohňa. Vďaka intuitívnej regulácii tepla môžete pracovať rovnako pohodlne a flexibilne ako s plynovým grilom - a so šťavnatým nadšením z grilovania. Tajomstvo: vzdialenosť medzi roštom na drevené uhlie a grilovaným pokrmom sa dá plynule nastavovať. Čím vyššie zdvihnete zdroj tepla, tým viac tepla vaše BBQ dostane. Priama, okamžitá a intuitívna regulácia tepla je umožnená princípom kombinovania vzdialenosti zdroja tepla - patentovaným zdvíhaním ohniska, so súčasnou zmenou množstva prívodu vzduchu, vďaka jeho kónickému tvaru. Spája výškové nastavenie s prívodom vzduchu - od maxima v najvyššej polohe až po uzavreté v najnižšej polohe. Tento typ grilov ľahko premeníte na efektný krb vhodný na použitie za každého počasia. Oceníte to to na zimnej chate po lyžovačke, po túre na chalupe s priateľmi, či len tak vo voľnom čase s rodinou.

Možno som vás malými príkladmi inšpirovala, ako využiť oheň prakticky, ekologickým spôsobom a v prevedení moderného dizajnu. Prostredníctvom týchto grilov, ohnísk a ohrievačov viete zaobstarať ohrev, teplo, svetlo a nezaberú veľa úložného priestoru. Sú skladné a minimalistické.
Samozjeme existuje množstvo iných rôznych ohnísk, nápadov, spôsobov ako spracovať a udržiavať oheň v našich domácnostiach i na dvoroch.

Ak máte vlastné nápady a riešenia pre udržiavanie ohňa, grilovanie, vyhrievanie a ohniská, pošlite mi ich. Rada pripravím blog o domácich riešeniach, ktoré sú rovnako bezpečné, ako tie certifikované, a určite sú originálne a jedinečné, pretože sú zo zdroja priamo od vás. Dajte mi o nich vedieť.

Ako je to na iných chatách a chalupách:

Prečítajte si tiež: