Ako vytvoriť tieň pre Vašu terasu
#Chata a Chalupa #Novinka #Záhrada #Tip 27-05-2022

Ako vytvoriť tieň pre Vašu terasu

Autor: Katarína Galová

Fotografie: archív Pohoda na Terase

Tieň zohráva dôležitú úlohu pri trávení voľného času v našich záhradách a na terasách. Niekedy nemáme dostatok stromov, alebo zastavaný priestor prepojený so stavbou domu, či chalupy, ktorý by nám automaticky vytváral zatienenú oddychovú zónu. Vtedy prichádza na rad rozhodnutie, ako si vytvoriť tieň vlastnoručne prostredníctvom variabilného exteriérového tienenia.

Ak ste práve dokončili čerstvú novostavbu Vášho altánku, terasy, pergoly a hľadáte vhodné exteriérové tienenie počas horúcich letných dní, ste na správnom mieste. Prečítajte si, ako uskutočniť vhodný výber materiálov a nechajte si poradiť z množstva variabilných možností firmou Pohoda Na Terase, sídliacou v Piešťanoch. Martin Fabula Vám poskytne poradenský servis ohľadne riešenia tienenia v štandardných rozmeroch, ale vie Vám odporučiť i riešenie na mieru podľa Vašich požiadaviek a presných rozmerov.

Tieniace plachty:

V ponuke si môžete vybrať zo slnečných plachiet, kde materiál je priedušný, štruktúrovaný, tkaný a farebne variabilný. UV faktor vytvára ochranu až 95%. Nepremokavé plachty majú kompaktný, celistvý tkaný materiál s povrchovou úpravou. Mali by byť namontované a vyspádované v správnom uhle, aby mala voda kadiaľ voľne odtekať. Sú jedinečné tým, že si viete vytvoriť tieň orientáciou plachiet presne tam, kde ho potrebujete. K montáži plachty potrebujete špecifický kotviaci materiál, ktorý jednoducho navolíte na e-shope Pohody na terase. Ak by Vám nesedel štandardný model a veľkosti, Martin Vám poradí, a môžete si dať vyrobiť plachtu na mieru, aby dokonale spĺňala priestorové limity a podmienky Vašej záhrady,

Plachty môžete využívať celú sezónu od skorej jari v marci až do neskorej jesene v októbri. Na zimnú sezónu jednoducho plachtu zložíte a zazimujete. Na výber máte tvary trojuholníka, štvorca a obdĺžnika. Môžete si navoliť rôzne farebné variácie a sety, alebo vybrať len 1 praktický tvar. Plachtu viete vyčistiť vlažnou vodou a jemnou kefou, prípadne bio mydlom.

Harmonika

Harmonika, alebo tzv. baldachýn harmonika je rolovateľný systém, ktorý sa dá manuálne sťahovať, čo oceníte v oblačné dni, kedy stiahnete túto harmoniku a necháte prúdiť prirodzené svetlo. Na jej ukotvenie potrebujete konštrukciu – pergolu, prípadne stĺpy. Je výbornou voľbou pre pergoly, ktoré už máte zastrešené lexanom, alebo sklom. Harmoniku umiestnite pod zastrešenie a tým vytvoríte nielen príjemný tieň, ale rovnako znížite teplotu vzduchu. Rovnako máte na výber medzi slnečnými harmonikami, alebo aj nepremokavé alternatívy, ktoré Vás ochránia pred dažďom. Je nutná inštalácia s miernym spádom, ktorý je voľným okom nepostrehnuteľný. Montážny materiál je súčasťou balenia. Ak ste si nevybrali zo štandardných rozmerov, dajte si vyrobiť harmoniku na mieru. Pri slnečných harmonikách, ktoré má v ponuke Pohoda na terase, ich materiál poskytuje až 95% ochranu pred UV žiarením.

Rolety

Exteriérové rolety poskytujú veľmi účinnú ochranu proti bočnému (vychádzajúcemu a zapadajúcemu) slnku. Sú vyrobené z perforovanej látky, ktorá vytvára na terase príjemný tieň a súkromie. Práve perforácia je jej najväčšou výhodou. Pri posedení na terase nemáte pocit, že sedíte za stenou, ale ste stále v spojení so záhradou a vidíte cez ňu von, a vzduch cez ňu jemne prúdi. Rolety sa dajú vhodne kombinovať s plachtami a harmonikami. Môžete si vybrať z rovnakých farebných odtieňov a zladiť tak tienenie do jedného celku. Ak máte na terase aj malý výrez v tvare okna, viete si prispôsobiť roletu i v tomo výreze. Roleta sa ľahko udržiava a rovnako sa s ňou jednoducho manuálne manipuluje. Martin odporúča roletu používať práve vtedy, keď ste doma, keď v danom priestore trávite čas. Počas Vašej neprítomnosti roletu ponechajte zrolovanú.

Závesy

V lete si vďaka nim vytvoríte zatienené a chladnejšie miesto, kam nepreniknú slnečné lúče. Počas zimy si vnútorný priestor viete vykúriť, treba však dávať pozor na to, aby bolo vykurovacie teleso v dostatočnej vzdialenosti od závesov. Vonkajšie závesy sú priedušné, v prípade bočného dažďa po nich bude voda stekať dole a v prípade vystavenia slnečným lúčom nestratia farbu. Závesy sú vybavené krúžkami z nehrdzavejúcej ocele a v strede ich môžete spojiť suchým zipsom. Po stranách majú očká, takže ich môžete prichytiť aj po bokoch. V spodnej časti sa nachádzajú elastické slučky pre dodatočné utiahnutie. Viac k nahliadnutiu TU.

Grécke pásy

Grécke pásy od výrobcu vytvoria na terase žiadané tienenie pomocou hravého a vzdušného efektu. Navodia atmosféru prímorských destinácií a pocit dovolenky priamo u Vás v záhrade, na terase, či dvore. Môžete ich ľahko pretkať cez konštrukciu pergoly alebo nosníka. Po obvode je polypropylénová páska a na koncoch sú turinkety. Počet pásov a rozmery si môžete určiť sami, štandardne dodávajú 60 – 70 cm šírku.

Slnečníky


Záhradné slnečníky sú ideálnym riešením tienenia pre všetkých ktorí nechcú mať na terase alebo v záhrade žiadnu konštrukciu, alebo nechcú riešiť uchytenie ako v prípade tieniacich plachiet, alebo baldachýnov. Vytvárajú príjemný tieň a na jeseň, keď sa ochladí, ich môžete skryť do garáže, a vychutnávať si posledné lúče slnka. Ich variabilita polohovateľnosti je flexibilná. Môžete si vybrať z príjemných štýlových farieb.

Riešenie pre balkóny

Balkón je Vaša terasa, Vaša záhrada, Váš relax. Aj na menšom priestore sa dajú vytvoriť neskutočné veci. Ako si zrekonštruovať svoj balkón si môžete prečítať v blogu - 13 tipov, ako zútulniť a zrenovovať svoj balkón | Chatyblog.sk.

Pohoda na terase Vám ponúka v tomto prípade tienenie a riešenie prostredníctvom plachiet na zábradlie, roliet, alebo markíz, ktoré Vám pomôžu vytvoriť súkromie. Pritom nie je potrebné žiadne vŕtanie do stropu či podlahy. I balkón môže byť oázou oddychu v príjemnom tieni.

„Pomáhame zákazníkom vytvárať POHODU NA TERASE, aby strávili príjemný čas s rodinou a priateľmi. Poskytujeme rady ohľadne výberu vhodného tienenia a doplnkov pre terasu a záhradu zákazníka. Ponúkame tieniace plachty, baldachýny, harmoniky, rolety, záhradný nábytok, hojdacie siete, drevené kade, sauny a všetko pre pohodu a relax. Spokojnosť zákazníka a vytvorenie pohody v jeho vlastnom priestore je pre nás prioritou.“, dodáva na záver Martin Fabula.

Výberom vhodného tienenia pre Váš exteriér si môžete nakombinovať praktické tienenie, ktoré môže rovnako chrániť Váš interiér pred prehrievaním a slnečným žiarením. Viete si ich prispôsobiť farebne k fasádam, či ku štýlu domu, chalupy, alebo aj altánka. Pred samotnou kúpou potrebujete zvážiť sklon, uhol a intenzitu slnečného žiarenia, poveternostné podmienky vzhľadom na intenzitu vetra. Nezabudnite si premyslieť jednotlivé možnosti kotvenia, ktoré Váš objekt poskytuje. Ak by ste si nevedeli dať osobne rady, skúste sa poradiť priamo s Pohodou na Terase.


Pohoda na Terase

Martin Fabula

SHOWROOM PIEŠŤANY, Vrbovská cesta 123, 92101 Piešťany
Email: [email protected]
Mobil: +421 908 798 783
WEB: www.pohodanaterase.sk
Instagram: POHODA NA TERASE (@pohodanaterase.sk)
Facebook: Pohoda Na Terase | Facebook

Spoznaj so mnou i iných tvorivých ľudí a ich zručnosti:

Ako je to na iných chatách a chalupách: