CNC Rezba pod taktovkou Ivana Čonku
#Novinka #Kreativita #Tip 13-08-2021

CNC Rezba pod taktovkou Ivana Čonku

Autor: Katarína Galová

Úvodná fotografia Pexels: pexels-cottonbro-7480241
Ostatné fotografie: Archív Ivan Čonka CNC REZba

V skratke, CNC rezba v sebe zahŕňa prácu a tvorivosť na frézovacom stroji s CNC numerickým programovým riadením. Dá sa ním dosiahnuť vysoko precízne rezanie, frézovanie, brúsenie, čo pri manuálnom spracovaní zaberie oveľa viac času, a výsledky nie sú až tak presné. Dajú sa spracovávať rôzne materiály kov, sklo, kameň a dokonca i plast a v neposlednom rade drevo. Mnohí majstri a dielne sa rozhodujú pre skonštruovanie vlastného CNC stroja podľa vlastných parametrov vzhľadom na energetickú, materiálnu, finančnú úsporu a sebestačnosť.

Ivan Čonka pracuje vo svojej dielničke s CNC strojom so softwarom MACH 3 Loader, do ktorého zadáva jednotlivé parametre v G- kódoch. Jeho stroj vie opracovať rôzne materiály ako XPS, Polystyrén, plasty, plexisklo, ale jeho preferovaným materiálom je práve drevo.

"Vždy ma bavilo tvoriť niečo takéto, okrem iného v robote robím na Horizontke w100. Pracoval som aj na WD130, taktiež so sústruhom, frézou a vŕtačkou, všetko to bola manuálna práca. Vďaka tomu mám skúsenosti s manuálnym opracovaním materiálov a rovnako s prácou na CNC stroji, a preto viem porovnať výhody. Pri manuálnej práci trvá všetko dlhšie, aby ste sa priblížili pôvodnému podkladu, napr. pri fotografii. CNC stroj je presný, vie určiť presné miesto, kde má zastať, preto ide rýchlo-posuvom, zastane na nule, v sekunde sa pustí pracovný posuv, a hneď opäť robí podľa programovania. Výhodou je výroba viacerých a rovnakých sériových kusov." – vraví Ivan.

Ak by ste uvažovali nad prácou na CNC stroji, je potrebné mať minimálne školenie, alebo aj oprávnenie k práci a ovládaniu stroja, písania programov a samotnej bezpečnosti. Ivan odporúča, že každopádne si treba uvedomiť fakt, že je to točivý stroj s vysokými otáčkami. Treba použiť ochranné okuliare, treba predvídať, aby prípadné šnúrky, dlhé vlasy nenamotalo do stroja, pri výmene nástroja nepoužívať rukavice, ktoré inak sú nutnou výbavou, a v neposlednom rade sa uistiť, aby sa nespustili otáčky a nástroj tak neublížil napríklad porezaním.

Ak niekto, má záujem sa pustiť do podobnej tvorby s CNC strojom, nech do toho určite ide. Každopádne pred tým, treba veľa čítať, nájsť si špecificky zamerané odborné témy, pozrieť si videá s návodmi. Je lepšie pred kúpou samotného stroja zvážiť, či danú výrobu a tvorbu človek zvládne, a či sa mu oplatí investovať. Chvíľku trvá, kým človek naberie prax a skúsenosť, ale ak ho to baví, je to nádherná práca. - dodáva Ivan Čonka.

Rozhodne CNC rezba nie je koníček pre každého, treba dodržať množstvo bezpečnostných postupov, štandardov pri práci a absolvovať školenie s osvedčením, kde získate nielen povolenie, ale najmä skúsenosť a vedomosti na prácu s daným strojom. Ak si na to všetko netrúfate, treba vyhľadať odborníka, akým je Ivan Čonka s jeho CNC REZbou, a objednať si koncový výrobok podľa svojich požiadaviek. Výhodou je široká ponuka rôznych firemných reklamných predmetov, darčekových rezieb s personalizovaným obsahom, jedinečných originálov a vlastných realizovaných nápadov.

Ivan ponúka výrobu jedinečných darčekov 3D, 2D, reklamné predmety a tabule, 3D obrazy, darčeky z fotky do dreva. Ivan v prvom rade berie do úvahy požiadavky zákazníka. Snaží sa prispôsobiť všetky parametre a požadované vlastnosti v konečnom prevedení. Náročnosť pri spracovaní fotiek do dreva je vysoká, precíznosť rezby sa nie vždy dá dosiahnuť k dokonalosti, no Ivan sa snaží využiť potenciál stroja na maximum. Ako i sám uviedol, výhodou stroja je výroba sériových produktov, čo napríklad pri firemných objednávkach reklamných predmetov robí výrobky a darčeky precízne rovnaké, avšak pre firmu jedinečné a originálne. Pre súkromné osoby ponúka rovnako bohatú paletu výrobkov vyrezaných do dreva, ktoré môžu byť skvelým darčekom, či dekoráciou u Vás na chalupe, či chate.

Kontaktovať ho môžete:

Spoznaj so mnou i iných tvorivých ľudí a ich zručnosti:

O pestovaní a záhradkárstve sa dočítaš i tu: