Bromélie a jeden z ich druhov zvaný Guzmánia
#Novinka #Flóra 20-09-2021

Bromélie a jeden z ich druhov zvaný Guzmánia

Autor: Katarína Galová

Titulná fotografia: pexels-sasha-kim-9412375
Fotografie v blogu: Katarína Galová

Čeľaď broméliovitých rastlín zahŕňa v sebe vyše 3500 druhov. Jedným z nich je aj druh Guzmánia. Sú krásne a výnimočné svojím vzhľadom pripomínajúc exotiku, a preto sa krásne hodia do interiérov s exotickým tropickým dizajnom, do BOHO štýlu, ale aj do letne ladených motívov. Svojou farbou a štruktúrou zvýraznia Váš domov a rozveselia obyčajné zátišia. Hodia sa aj do skleníkov a zimných záhrad, kde im vieme vytvoriť stabilné prostredie.

Pôvodom bromélie pochádzajú z oblastí tropických pralesov a podobne ako orchidea, majú rady teplo počas dňa, a v noci chladnejšie podnebie. V pralesoch rastú vo výškach na stromoch, kde sa svojimi koreňmi zachytávajú o kmene a konáre stromov. Živiny absorbujú cez svoje listy. V okvetnej ružici vo voľnej prírode zachytávajú a udržujú dažďovú vodu.

Bromélie majú podlhovasté listy, z ktorých stredu vyrastá nádherný kvet, ktorý kvitne aj niekoľko mesiacov. Majú rady dostatok svetla, nie však úplne priame slnečné svetlo, pretože po čase sa môžu objaviť na listoch tmavé fľaky. Doslova neznášajú prievan. V priestoroch našich bytov obľubujú stálu teplotu 20-25°C. Kvetináč, do ktorého zasadíme broméliu, by mal mať otvor na odtekanie nadbytočnej vody,a zo spodu drenážnu vrstvu z kamienkov. Zmes rašeliny, drvenej kôry, prípadne humusu je vhodnou zeminou pre jej domácu výsadbu.

Odroda Guzmánia je charakteristická kopijovitými listami, ktoré vytvárajú lievik z listových ružíc.

Starostlivosť

Guzmániu, alebo akúkoľvek broméliu, treba zalievať priamo do listovej, okvetnej ružice. V lete by mala mať stále zaliaty stred ružice. V tomto období môžeme zalievať každý druhý deň. Miluje vlhčenie z postrekovača s odstátou mäkkou vodou, prípadne dažďovou. Ak sa Vám začnú sfarbovať listy do hneda, znamená to, že nemá dostatočnú zálievku. Ich špice listov sa zvlnia, zhnednú a vyschnú. Treba však zalievať veľmi opatrne a citlivo, aby zase naopak nezačala odhnívať. Tu tiež môže dôjsť k hnednutiu listov pri preliatí rastliny. V zime zálievku mierne obmedzíme na 1x týždenne a len vlhčíme rosením substrát a listy. Guzmániu, či inú broméliu, nájdete v obchodoch väčšinou rozkvitnutú v plnom farebnom kvete. Z každej ružice vyrastie len jeden jediný kvet. Potom kvet uhynie a vysychá. Nie je dôvod na paniku, pretože ho nahradia nové malé dcérske výhonky – odnože. Sú to spiace púčiky v záhyboch jej prízemných listov. Tými sa rastlinka rozmnožuje do spomenutého substrátu a na jar opäť začína kvitnúť. Jej vegetačné obdobie trvá do jesene.

Druhy:

Guzmania lingulata – Guzmánia jazykovitá - rastlinka s kopijovitými listami, červeným, oranžovým,alebo jemne ružovým sfarbením vrchnej ružice.
Guzmania musiaca – Guzmánia bodkovaná- menšia, známa svojimi listami so širokým čiarkovaním, meniac sa v hornej časti do puprpurova. V lete sa na nej tvoria guľaté súkvetia ružových listeňov so žltými kalíšnymi listami.
Guzmania Zahni - veľká vzrastom a dramatická farbami, ružovo-zelenými dolnými listami, ktoré prechádzajú do oranžovo-červených odtieňov po sýto žltý stred.
Guzmania HOPE – Je známa svojimi zelenými listami, a sýto červenou ružicou, kde končeky okvetných listov sú biele.

Sú čističom vzduchu. Ak jeden z jej druhov zvolíte ako kvet do daru, osobe, ktorú obdarujete, dáte tým najavo, že tá osoba je výnimočná, elegantná a fascinujúca prostredníctvom reči kvetín.

Bromélie, verte, či nie, zohrávajú i svoju spirituálnu úlohu v našich životoch. Sú symbolom toho, aby by sme sa otvorili našej hlbšej prírode, ja, ktoré je súčasťou veľkolepého celku. Tieto kvety nás učia, že sme obklopení všetkou podporou (láskou), ktorú potrebujeme. Ukazujú nám vrodený potenciál vo vnútri, našu vynaliezavosť a schopnosť meniť sa, prispôsobovať sa a rásť. Pomáhajú spochybniť mnohé chybné názory, ktoré máme o živote a o sebe tým, že sa učíme ich kultivovať, starať sa o ne, rovnako, ako by sme sa mali sami o seba. Symbolizmus siaha priamo ďaleko do brazílskej divočiny, kde verili, že jej lievik údajne zachytáva všetky "požehnania zhora" (dážď, slnečné svetlo), aby ich uskladnil. Symbolika je i v jednotlivých farbách - žltá predstavuje šťastie a bohatstvo, červená predstavuje ohnivú lásku, ružová znamená trvalú lásku a oranžová predstavuje absolvovanie niečoho ako projekt, plán, skúška, test.

Ak neveríte na jej mystickosť, verím, že uveríte v jej rôznorodú krásu a že obohatí Váš interiér svojou jedinečnosťou a exotickosťou.

Zdroj: enycklópedia záhradných rastlín
bromelia – anjelsky odkaz - angelforyou.org
thejoyofplants.co.uk

Blogy zo záhrady o kvetoch, bylinkách a rastlinách nájdeš aj tu:

Ďalšie blogy o balkónoch: