Hypoestes phyllostachya - Pink Splash
#Novinka #Flóra 27-05-2021

Hypoestes phyllostachya - Pink Splash

Autor: Katarína Galová

Fotografie : Katarína Galová

Rýchlorastúca trvalka, pôvodom z Madagaskaru, ktorá zjemní každý priestor, kde ju umiestnite a určite upúta každého v jej blízkosti. Má krásne zelené listy s fliačikmi s nádychom do ružovkasta. Existujú aj druhy s bielymi, alebo, karmínovými, či purpurovými škvrnami. Táto rastlinka aj kvitne, ale pestovatelia jej kvietky odstraňujú, aby vynikli jej listy. Odborníci tvrdia, že rovnako sa jej tým predlžuje doba vegetačného obdobia a život. Po odkvitnutí rastlinka odpočíva.

Miluje slnečné miesta s dobrým dopadom rozptýleného svetla, nie však až príliš horúce až prehriate. V letných mesiacoch je možné ju dokonca dať i von na balkón. Nemá rada prievan. Ak ju chcete namnožiť, dá sa to odrezkami s dvoma alebo troma pármi listov, ktoré zakorenia najprv vo vode. Potom ich môžete zasadiť do rašelinovej pôdy, alebo substrátu pre izbové rastliny. Nemá rada priame slnečné svetlo a sálavé teplo radiátorov. V závislosti na množstve slnečného žiarenia sa mení aj sýtosť a zreteľnosť ružového sfarbenia listov. Je vhodné ju polievať 2x do týždňa podľa suchého substrátu na povrchu. Má rada rosenie listov mäkkou vodou a udržiavanie vlhkej pôdy. Hlavne v letných mesiacoch. Počas zimy zálievku obmedzte. Prievan jej môže ublížiť. Môžete ju vždy na jar prestrihať, aby sa opäť pekne prehustila. Zaštipovaním jeho končekov výhonkov udržíte jeho rast smerujúci viac do výšky.

Je vhodná ako rastlinka do interiéru, ale i na balkóny, či vonkajšie terasy. Dokonca ju môžete vysadiť ako letničku do záhonu. Nie je však mrazuvzdorná, preto na zimu ju musíte opäť presadiť do črepníka a umiestniť dnu. Časom tvorí malé husté kríčky. Nie je jedovatá, či toxická.V anglicky hovoriacich krajinách typy hypoestes volajú Polka Dot plants. Bodkované rastliny.

Blogy zo záhrady o kvetoch, bylinkách a rastlinách nájdeš aj tu:

Blogy s eko tematikou: