Ako ekologicky zasadiť semienka na priesady
#Novinka #Záhrada #Ekológia #Návod 01-02-2021

Ako ekologicky zasadiť semienka na priesady

Autor: Katarína Galová

O pár dní a týždňov príde vhodný čas na sadenie semienok na priesady. Jedná sa najmä o rastliny, zeleninu s dlhým vegetačným obdobím rastu. Keďže je stále doba plná obmedzení, nedá sa vždy nakúpiť všetko, to čo potrebujeme. Viete si pomôcť stým, čo doma máte. Práve teraz je vhodný čas na prípravu niektorých z nich, aby ste si spravili menšiu zásobu na jednotlivé priesady, prípadne bylinky.

SEMIENKA

Ak ste si semienka neodložili z letnej a jesennej sezóny z vlastnej úrody, nákup semienok môžete zvládnuť kľudne online cez internet. Ale verím, že veľa z Vás má vlastné zásoby semienok rôznych odrôd rajčín, paprík, cukín, či uhoriek.

SUBSTRÁT

Substrát vhodný na výsev a množenie sa dá taktiež zakúpiť online. Verím však, že veľa z Vás vie využiť substrát z vlastnej záhrady zmiešaním zeminy, kompostu a piesku, ktorý ste si zamiešali už na jeseň. Cez zimu odstál a na jar ho môžete použiť práve na vydsádzanie semienok na priesady. Mali by ste si byť však istí, že táto zemina neobsahuje škodcov, rôzne trávy a buriny. Pred použitím by sa mala táto zmes vlastne tzv. dezinfikovať parou. (Najvhodnejšie asi v kotli, alebo na plechu nad ohniskom tak, aby sa z nej parilo.) Ak si na to netrúfate, je lepšie zvoliť kupovaný substrát na počiatočné sadenie, vodný na výsev a množenie, aby semienka, ako malé bábätká, mali svoje bezpečné výživné a zdravé prostredie.

DRUHY NÁDOB na sadenie

O tom, že k sadeniu nepotrebujete len klasické plastové tégliky od jogurtu, sa môžete presvedčiť i v nasledujúcich riadkoch. Najvhodnejšie sú najmä kupované hrantíky z lisovaného papiera. Na vydsádzanie semienok môžete však doma využiť naozaj rôznorodé veci, ktoré bežne vyhadzujete. Medzi ne patria aj také obyčajné šupy od citrónov, či pomarančov. Ak z polovice, alebo z 2/3 citrusu vydlabete dužinu a spracujete ju, ostanú Vám šikovné oválne šupky na vysádzanie semienok. Ja osobne som si prekrojila pomaranče na polovicu a k ich dokonalému vyčisteniu mi pomohol odšťavovač citrusov. Dokážete ich potom celé zasadiť aj s priesadou do hriadok v záhrade a zrecyklovať. Prednosť by mali mať samozrejme bio citrusy, ktoré neboli chemicky ošetrené.

Ekologickými nádobkami, alebo oddeľovačmi sú napríklad aj papierové košíčky na mafiny. Na spevnenie, a podperu môžete použiť silikónové košíčky, alebo plech na mafiny. Toto vysádzanie ocenia najmä deti. Ak si chcete spestriť domáce aktivity a ukázať im aj sadenie byliniek, verte, že budú týmito nápadmi nadšené. Ak by ste sa chceli naozaj s nimi pobaviť, pár semienok môžete vysadiť aj do starších nespotrebovaných zmrzlinových oplátkových kornútkov.

Mňa vždy doma pobavia prázdne rolky z toaletného papiera, ktoré vždy niekto v domácnosti vymení, ale nechá na toalete. Aj u Vás je to tak? Zmeňte uhoľ pohľadu. Začnite ich zbierať a využite ich na sadenie a oddeľovanie budúcich priesad. Môžete ich nakoniec preniesť celé do zeme v záhrade, sú ekologické, a rozpadnú sa priamo v zemi. Slúžia ako hnojivo vďaka obsahu uhlíka, ktoré rastliny potrebujú. Je to vlastne kompostovateľný materiál. Rolka pozostáva z viackrát recyklovateľného materiálu, takže je už koncovým produktom, i keď ho vyhadzujeme do zberných nádob s papierom. Vo väčšine prípadov sa už neobnovuje. Týmto spôsobom ju zrecyklujete a zároveň Vám poslúži. Pozrite si k tomu môj obrázkový mininávod.

Bylinky môžete vysadiť aj v papierových obaloch od vajíčok. Môžete do nich vložiť i samotné vajíčkové škrupinky a ich oporu využiť ako malý hrantík na semienka. Pri presádzaní môžete priesady zasadiť do pôdy spolu so škrupinkou, ktorá sa taktiež po čase stane hnojivom. Takisto je to aj s papierovým obalom na vajíčka.

Novinový papier sa dá vo viacerých vrstvách poskladať tak, aby Vám vznikol novinový kvetináč. Mininávod s postupom som Vám tiež nafotila v jednotlivých krokoch. Asi sa budete pýtať, či je vhodný novinový papier na vysádzanie semienok, a či nie sú škodlivé. V minulosti boli noviny tlačené s tonermi, alebo farbou, ktorá obsahovala rôzne prímesi s obsahom petroleja, či olova. V dnešnej dobe sa používajú farby s obsahom sójového oleja. Mal by sa využívať najmä čiernobiely novinový papier, nie ten farebný. Ak si nie ste týmto typom istí, nasaďte si doň len popínavé kvety a rastliny, ktoré nebudete konzumovať.

Taktiež sa dajú využiť papierové poháriky, nie tie pogumované, ale papierové poháre z kávy, z jogurtov recyklovateľné papierové obaly z jedál z donášky, alebo papierové krabičky od liekov, či papierové krabičky z mydiel, alebo parfémov. Menej ekologickými sú spomínané jogurtové tégliky, plechovky, alebo krabice od mlieka.

Dané rozdeľovače môžete umiestniť do drevených bedničiek, alebo plastových nádob, ktoré vám zabezpečia stabilitu, a aby vlaha neodtekala. Napríklad môžete využiť papierové podtácky z rajčín. Môžete ich prekryť fóliou a zabezpečiť tak vlhkosť substrátu.

SADENIE

Po všetkých prípravách a výbere vhodných nádob je dôležité samotné načasovanie. Treba sledovať počasie a posledné mrazíky, a taktiež jednotlivú dobu rastu a vývoja u jednotlivých druhov rastlín bylín, a plodín. Ak ich zasadíte príliš skoro, alebo príliš neskoro, nemusia narásť, či dozrieť vo svojom vlastnom vegetačnom období a to i vzhľadom aj na rôzne vplyvy počasia.

Keď už je všetko prichystané, môžete sadiť. Na dno nádob, ktoré ste zvolili, môžete, ale i nemusíte dať malú drenážnu vrstvu, potom nasleduje samotný substrát, semienka v potrebnej hĺbke podľa druhu a následne prekrytie druhou vrstvou substrátu, a navlhčite. Záleží na veľkosti nádoby a oddeľovačov. Umiestnite budúce sadeničky na slnečné miesto, na parapetu, do skleníka, alebo prípadne do pareniska. Už len treba sledovať rast a udržiavať pôdu vlhkú. Ako doplnok, môžete na drevené paličky z nanukov napísať označenie, čo ste kde zasadili. Prajem Vám, nech sa Vám všetky priesady vydaria.

O pestovaní a záhradkárstve sa dočítaš i tu:

Blogy s eko tematikou: