Ekologicky zabalené Vianoce
#Novinka #Ekológia #Kreativita #Návod #Tip 08-12-2021

Ekologicky zabalené Vianoce

Autor: Katarína Galová

Úvodná fotografia: pexels-caroline-feelgood-3363684
Fotografie bez označenia: Katarína Galová

Ekológia už nie je len mýtom, alebo otázkou budúcnosti. Je to aktuálna téma a riešenia už vieme aplikovať aj na úplne bežné činnosti v každom dni. Staršia dcérka vymyslela tvorivý nápad, ako kamarátom vyrobiť papierové advetné kalendáre. Do každej osobitne poskladanej obáločky im dala vlastne nakreslenú, alebo vytvorenú drobnosť, alebo malú dobrotku. Mladšia dcérka sa pridala, a ako prekvapenia schovala drobné nálepky, minihračky, ktoré sme už doma mali, čiže zrecyklovali. Nápad s ekologickými Vianocami nám však vnukla škola. Boli to naše prvé spoločné ekologické Mikulášske balíčky, ktoré sme s deťmi vyrábali pre kamarátov. Zadanie nám zadala škola za úlohu v projekte Eko Alarm Slovensko, a keďže niektoré z detí sú na onlinoch, tvorili sme doma. Nápad sa nám tak páčil, že sme vyrobili viac verzií.

Použili sme zaváraninové poháre, vianočné pyžamo, ústrižky látok, látkové stužky, či lesklé stuhy z minulého roku. Ako náplň sme použili oriešky, ovocie, sušené ovocie, a pár sladkostí, či doma upečené medovníčky. Vyskúšajte si túto originálnu zábavu a zrecyklujte použiteľný a prírodu nezaťažujúci materiál. Tento rok už Mikulášske balenia nestíhate, ale môžete tento spôsob využiť na vianočné balenie darčekov. Na chatách, chalupách a i v záhradách, či priamo v prírode nájdete množtsvo originálneho materiálu. Využite halúzky, drevká, staré vrecoviny, utierky, zvyšky plátna. Pošlite mi Vaše nápady, podelím sa s nimi v storičkach, alebo aj tu priamo na blogu. Vytvoríme spoločne krásnu chalupársku atmosféru a podelíme sa tak aspoň na diaľku s nápadmi, a prinesieme spoločne aj niečo pozitívne do týchto dní.

Balenie

Na zabalenie môžete použiť čokoľvek. Staré noviny, papier, recyklovateľný hnedý papier. Staré látky, alebo ich ústrižky, z ktorých vytvoríte patchwork. Využite staré nenosené svetre, alebo staré pyžamá s vianočným motívom, tak ako my a ušite vianočné čižmičky, alebo vrecká. Nemusíte mať ani šijací stroj, všetko sa dá zvládnuť ručne, tak ako moje deti. Ak nájdete na trhu hrubé ponožky, budú tiež originálnym darom i balením zároveň. Kto je zručnejší môže uštrikovať, alebo uháčkovať rôzne návleky na knižky, šálky, tzv. kabelky, ktoré vyzerajú ako obal, ale neskôr ich môžu majitelia využiť ako spomínané tašky. Fantázii sa medze nekladú, a týmto spôsobom nevenujete len obal na darček, ale aj druhý dar v podobe nositeľného doplnku. Môžete ušiť krásne látkové vrecúška, ktoré sa dajú neskôr využiť ako vrecká na špinavú bielizeň, či ponožky, ktoré v kúpeľni umiestnite na háčiky. Ak budete baliť potraviny, veľmi populárne sú aj voskové obrúsky, ktoré môžete vyrobiť sami. Nielenže poslúžia ako baliaci komponent, ale udržia potraviny svieže a čerstvé, rovnako ich však môžete použiť viackrát.

Nádoby, ako forma balenia

Každý pozná, že z času na čas sa doma premnožia zaváraninové poháre. Žiaden strach, vhodná forma balíčka, kde môžete krásne navrstviť oriešky, sušené ovocie a iné maškrtky, pečené medovníčky alebo iné suché koláčiky. Krabice od topánok sú tiež vďačné, pretože ich vieme premaľovať, potiahnuť recyklovateľným papierom, oblepiť detskými kresbami, alebo ozdôbkami z papiera. Vytvorte ruličky z notového, novinového, magazínového papiera. Vyskladajte z nich ruže, alebo špirálky a oblepte krabice. Ak máte veľa dózičiek z kávy, alebo kartónové oválne nádoby z populárneho musli, či sušeného ovocia s orieškami, plechové nádoby, ktoré už nepoužívate a predsa je Vám ich ľúto vyhodiť, použite ich! Zabaľte do nich ponožky, kozmetiku, vlastnoručne vytvorené oblečenie, doplnky, čiapky, rukavice, alebo doma nasušené bylinky, ktoré ste nazbierali vo vlastnej záhrade a vytvoríte tak vlastné balenia čajov. Ešte stále nestačí takáto inšpirácia? Čítajte ďalej. Deky, staré, podotýkam oprané tričká, viete vyskladať a z rukávov vytvoriť viazaním na vrchu mašličku. Košíky z prútia, či ruličiek z novinového papiera, viete darovať darček tiež dva v jednom, balenie, ale aj nádobu na chlebík, na bavlnky, alebo priadzu na háčkovanie.

Ozdoby

Ako ozdoby použite prírodné materiály, halúzky, drevo, šišky, mach, vysušené bylinky a kvety, škoricu, badián, sušené šípky, sušené ovocie, prírodné špagáty, bavlnky, či drevené kolíčky. Ozdôbky sa dajú vytvoriť z orieškov, z novinového papiera, alebo aj papiera na pečenie, či z vytrhnutých strán zo starých kníh. Majú nádhernú patinu a dajú ozdobám retro nádych. Ak Vám zvýšili papierové podnosy pod torty a zákusky, využite aj tie, tak ako my na Anjela. Ak ich vejárovite poskladáte, vytvoríte tak nádherné hviezdy, či anjelov. Z prútia sa dajú nádherne naaranžovať malé venčeky prepletené imelom, alebo eukalyptovými listami, či ihličnatými halúzkami. Na Slovensku sú tradičnými aj nádherné slamené ozdoby. Určite by stálo za to sa vrátiť k tvorbe i týchto nádherných tradičných dekorácií, ktoré zdobili nielen stromčeky, ale aj okná, ploty s čečinou a rámy dverí. Jednoznačne nevynechajte medovníčky. Vaše balíčky budú originálne a dajú darčekom pridanú hodnotu.

Náplň, teda ...darčeky

Darčeky v podobe Mikulášskych balíčkov viete sami zladiť a navrstviť podľa toho, komu to idete darovať. Spomínala som už sušené bylinky a vlastné čaje. Takisto môžete niekomu podarovať nasušenú úrodu z Vašej záhradky – strukoviny, sušené ovocie, po prípade med, domáce vyrobené soli, vegety, alebo domácky vyrobený chren, pečený čaj, či iné Vaše overené recepty, ktoré budú počas vianočných dní balzamom pre telo i dušu. Boli by ste prekvapení, ale pre tých, ktorí nemajú záhrady, sú domáce produkty vzácne. Potešili by sa aj zväzku cesnaku, či cibule, alebo sušeným chilli papričkám. Na Slovensku ich viacerí tak pekne viete viazať. Pokladom v mikulášskej ušitej čižmičke sú okrem ovocia určite i domácky upečené oplátky. Slané, syrové, sladké, makové, či škoricové, rôznych tvarov v podobe tradičných oválnych oplátok, koliesok, alebo trubičiek. Len pozor pri balení, tie bývajú veľmi krehké. A pre niekoho je najväčším darom i neobyčajne obyčajný kváskový chlebík. Vložte do toho samých seba a verím, že objavíte v obyčajných veciach, potravinách viac, ako v tých kupovaných.

Ak už naozaj kupovať dary pod stromček, môžete voliť rovnako ekologické riešenia. Hlavne podporte domácich slovenských výrobcov odevov, kabeliek, šperkov, a iných doplnkov. Dnes si dokážete vybrať z množstva šikovných dielničiek a firiem, ktorí sa venujú ekologickej udržateľnosti, používajú prírodné materiály, postupy šetrné k životnému prostrediu a i k samotnému používaniu pre Vás i Vaše detičky. I na Slovensku nájdete originálne darčeky v podobe oblečenia a obuvy vyrábaných z plastov, z recyklovateľných materiálov, drevených šperkov, keramického riadu a praktických setov do Vašich chalúp. Výrobky z medu, propolisu, vosku. Háčkované, štrikované, šité hračky, dekorácie, oblečenie, ale i veci dennej potreby. Veľa z Vás je zručných, viete uštrikovať ponožky, čiapky, svetre, uháčkovať tampóny na odličovanie a hubky na kúpanie, viete ušiť rôzne zástery, úchytkové rukavice do kuchyne zvané chňapky, vankúše. Populárne sú makrame koberce, dekorácie a držiaky na kvety. Určite nájdete aj množstvo prírdonej kozmetiky a drogérie. Hľadajte a pátrajte vo svojom okolí a kúpou podporte suseda, priateľa.

Ak sa rozhodnete svojich blízkych obdarovať akoukoľvek formou, originálnym nápadom, pamätajte, že menej je niekedy viac. Osobným darčekom, vytvoreným vlastnými rukami, zabaleným v originálnom ekologickom, recyklovateľnom obale, urobíte možno väčšiu radosť, ako veľkým počtom darčekov, ktorým napríklad Vaše deti nebudú stíhať venovať celú svoju pozornosť. Hodnoty v dnešnej dobe sú ovplyvnené konzumným spôsobom života, ktorý nás obklopuje. Som rada, že i škola našim deťom ukazuje, že i sami môžu prispieť k tomu, aby niekoho obdarovali skromne, svojou tvorbou a úprimne zo srdca. Nielen dostávať, ale i nezištne rozdávať. Ako ekologicky nielen myslieť, ale aj žiť. Pripomína hodnoty nielen deťom, ale i nám rodičom, na ktoré občas sa pozabudneme.

Prajem Vám nádherne zabalené Vianoce!

Spoznaj so mnou i iných tvorivých ľudí a ich zručnosti:

Blogy s eko tematikou: