Drevo Dizajn - keď sa v dreve zastaví čas
#Novinka #Kreativita 27-01-2022

Drevo Dizajn - keď sa v dreve zastaví čas

Autor: Katarína Galová

Fotografie : Archív Ján Bračok
Grafická úprava fotiek: Katarína Galová

Drevo Dizajn je kreatívna dielňa, plná hoblín, vône dreva, náradia, a kreatívnych nápadov Jána Bračoka. Pochádza z dedinky Kalinovo, pri Lučenci. K práci s drevom ho priviedol starý otec, ktorý ho inšpiroval a vložil do neho malý plamienok, ako pracovať s drevom. Vďaka nemu sa od mladosti venuje tvorbe s drevom. Inšpiráciou je mu samotná príroda, jej tvary aké vytvorí a nespočetné množstvo variácií, ktoré vždy vyzerajú úplne inak a každá z nich je unikát. Používa všetko, čo mu padne do oka. Drevo, konáre, korene, pne.

„Hľadám vždy zaujímavé tvary, štruktúry dreva, a ja už len zvýrazním špecifické detaily a dám vyniknúť jednotlivým kúskom vytvorených samovoľne v prírode.“, vraví Ján, keď popisuje svoju záľubu.

Okrem vlastnej inšpirácie, a kreativity, ktorú tvorí priamo pri spracovávaní jednotlivých kúskoch dreva, sa snaží vyjsť v ústrety požiadavkám zákazníkov, ktorý častokrát majú svoje vlastné predstavy, konkrétne fotografie, alebo inšpirácie z internetu. Je to vždy pre neho nová výzva, a snaží sa prispôsobiť a vyhovieť želaniam.

Výrobky

Medzi výrobkami dielne Drevo dizajn nájdete nespočetné množstvo rôznych hodín v kovových rámoch, alebo hodiny vyrobené z rôzne tvarovaných spílených a štrukturovaných kmeňov, či koreňov. Každý z nich je neopakovateľný a nereplikovateľný originál. Napriek tomu, že ukazujú čas, samotný čas sa zastavil v dreve, ktoré bolo použité ako hlavný motív a stredobod celého komponentu.

Ján sa venuje výrobe rôznych malých výrobkov, ktoré sú väčšinou dekoratívneho charakteru. Vybrať si môžete s množstva spomínaných nástenných hodín, svietnikov, obrazov, podnosov, dosiek na krájanie. Originálne sú i raňajkové dosky do postele, kde si viete romanticky nastrieť raňajky priamo na chate, alebo cez víkend doma v spálni. Ján už vyrábal aj dosky na vaňu, kde si môžete odkladať vínový pohár, mobil, sviečku, alebo dobrú knižku a relaxovať v penových bublinkách. Z darčekov si viete vybrať i pre rôzne príležitosti, sviatky, narodeniny a jubileá, k výročiam, k dennej bežnej spotrebe, k Valentínovi, alebo i Vianociam. Jeho tvorba zahŕňa i rôzne lampy, kusy nábytku, stoly, konferenčné stolíky, stoličky, dosky pod umývadlo, drevené kríže, police a vešiaky na oblečenie.

Janko používa bežné ručné a elektrické náradie na opracovanie dreva, nepoužíva žiadne CNC stroje. Kov, drevo sú materiály, ktoré dlhodobo vydržia pri ich ďalšom domácom využívaní. Drevo vždy pred spracovaním ošetrí, pretože pleseň a huby sú najhorším nepriateľom dreva. Tepelnými spôsobmi vyvára drevo v slanej vode kvôli jeho stabilizácii, a následne ho nechá patrične vysušiť. Ošetrené drevo tak zbaví i všetok hmyz, ktorý by inak v dreve mohol hibernovať a po čase vyliezť. Naturálne vyzerajúce kúsky sú prejdené len obyčajnou kefou. Iné zase lakov

„Vyrobil som kúsky aj zo staršieho dierovaného dreva po červotočoch, podľa rôznych požiadaviek zákazníkov. Rôzne svietniky, lampy, kusy nábytku. Niektoré z nich neboli a ani nebudú nikdy uverejnené, pretože si zákazníci želali, aby ich originálne kúsky patrili len ich priestoru a neboli nikým kopírované.“, dopĺňa Janko k pikoškám počas jeho tvorby.

Čo je to stabilizovaný mach a ako sa oň starať?

Stabilizovaný mach sa k nám na Slovensko dováža známy ako Islandský farebný stabilizovaný mach. Má svoju vlastnú špongiovú štruktúru. Je to veľmi obľúbený materiál na tvorbu rôznych interiérových dizajnov a dekorácií. Používa sa ako výplň rôznych plôch drevených obkladov, či aranžmánov v rámoch, obrazoch, či nástenných inštaláciách v interiéri. Mach je prírodou surovinou a preto podlieha časom vyschnutiu, stačí ako ho však jemne rozprašovačom postriekate. Nie však príliš, pri nadmernom zavlhčení podlieha znehodnoteniu. Nesmie zalievať, ani uskladňovať vo vlhkom prostredí. Potrebuje stabilnú teplotu v interiéry od 10°C do 25°C, pri maximálnej vlhkosti od 45-65%. Ak ich potrebujete očistiť od prachu, spravte tak jemne rukou, prachovkou, alebo studeným fénom. Rovnako mu škodí nadmerné vystavenie priamemu slnečnému žiarenia, alebo svetlu zo žiaroviek. Dodávatelia machu odporúčajú lepiť stabilizovaný mach silikónovou tavnou pištoľou na akýkoľvek materiál. Je ošetrený proti akémukoľvek hmyzu. Podobne sa dajú využiť i stabilizované rastliny lišajníka, papradí a iných rastliniek.

K nahliadnutiu nám Janko poskytol fotografie, ako pripravuje jednotlivé kovové kruhy a drevené komponenty pre hodiny so stabilizovaým machom.

Pri pohľade na prírodné materiály dreva a machu v interiéri, sa akosi automaticky dostaví pocit prepojenia s prírodou zakomponovanou v jednoduchosti línií a minimalizme tvarov. Tento pocit si tak viete vyvolať nielen na svojich chatách a chalupách, kde Jankove dekorácie sadnú ako uliate, ale rovnako aj vo Vašich moderných domoch a bytoch. Obsahujú v sebe prvky vidieckeho, idylického hygge, ale aj nášho vlastného slovenského dizajnu. Napriek kovovým doplnkom, ktoré jeho výrobky obsahujú, vyžarujú teplo, vôňu dreva a každý zárez v dreve, ohobľovanú oblinu, či náter laku, je vedený pod ťahom a tlakom ruky šikovného majstra, ktorý vkladá do výroby celého seba.

Tvorba z dielne Drevo-dizajn putuje najmä zákazníkom na Slovensko, ale pár kusov už cestovalo i do zahraničia. Momentálne prezentujú svoje výrobky v malých lokálnych obchodíkoch, ale hlavný z priestor pre prezentáciu im poskytuje obchod v Bratislave (adresa dolu pod blogom), kde môžete vidieť ich výrobky vystavené a rovnako sú k dispozícii k zakúpeniu.

Školenie

Vo svojej ponuke Janko ponúka aj školenia. Týkajú sa spracovania dreva, technologických postupov, použitia konkrétnych náterov, ošetrenia dreva, detailov ako nastavenie hodín, ako napríklad zvoliť brúsenie, či ako si vyrobiť konkrétny výrobok. Školenie ponúka jednotlivcom, pretože sa im dokáže venovať naplno a sústredene na požiadavky každého jedného zákazníka. Po školení človek môže odísť s vlastným vyrobeným kúskom. Stačí, ak sa príde čo i len pozrieť na jednotlivé postupy do dielne. Môže dostať všeobecné základné zaškolenie pre začiatočníka, ale i radu pri špecifickom postupe pre pokročilého zručného tvorcu. Zistí priamo pri výrobe, ako sa správa drevo, ako ho ošetriť. Keďže máme dobu covidovú, poskytuje školenia aj online. Ponúka vlastný drobno predaj dreva, preto môže daný kus dreva zaslať kuriérom priamo žiadateľovi a následne spoločne online vedia krok po kroku absolvovať online tréning. Drevo a komponenty si možno zakúpiť priamo u Janka, a cez online hovor absolvovať kurz spracovania konkrétneho kusu.

Ján má ešte veľa plánov a nápadov, ktoré by chcel realizovať. Tvrdí, že každý mesiac sa pokúša vytvoriť aspoň jeden nový atypický kus, ktorý ešte predtým nevyrobil,, aby si tak plnil výzvy a obohatil svoju bežnú tvorbu. Posúval sám seba i svoje ciele. Chystá nové obdĺžnikové obrazy, možno trošku viac aplikácii s epoxidom, machom a stabilizovanými rastlinami.


Výrobky pod menom Drevo-dizajn sú vhodné do našich vidieckych príbytkov, dýchajú drevom, pri pohľade na sa aspoň na chvíľu zastaví čas, vloží do nás kus prírody, relaxu, pohody, chalupárskej a vidieckej harmónie.

Drevo Dizajn – Ján Bračok

Facebook : Drevo Dizajn
Email: [email protected]
Mobil: 0910 623 034
Obchod: U Suzie - Kazanská 54, 821 06 Bratislava

Spoznaj so mnou i iných tvorivých ľudí a ich zručnosti:

Navštív so mnou aj: