4 ročné obdobia francúzskeho okna
#Novinka #Balkón #Návšteva u Vás 17-08-2020

4 ročné obdobia francúzskeho okna

Autor: Katarína Galová

Na celý svet sa dívam cez okno.
Lebo všade dobre doma najlepšie...
Jaro Filip

Uprostred malého kúpeľného mesta sa nachádza byt s nádherným výhľadom a neopakovateľnou atmosférou francúzskeho okna, ktorého majiteľmi sú manželia preferujúci mestský štýl. Tomuto oknu venuje všetku svoju energiu a nápady hlavne pani majiteľka Silvia, žena s tvorivým srdiečkom a citlivou dušou pre všetko pekné. Táto žena je nielen výnimočná tým, že vie s vkusom a láskou udržiavať tento priestor príjemný vďaka flóre, ktorú vyberá, ale zároveň tvorí nádherné šperky z polodrahokamov a liečivých kameňov, venuje sa foteniu, stíha kváskovať, a venčí živú fenku Elu, pracuje, a ešte radšej cestuje.

Kde inde začať prvú návštevu pre môj blog, ako u mojich dlhoročných priateľov. Strávila som tu príjemný podvečer plný smiechu, dobrej nálady, výborného občerstvenia a túto atmosféru len doplnil výhľad z ich francúzskeho okna, ktorý familiárne nazývam balkón.

Zaujímalo ma, či už pri kúpe bytu vedeli, ako bude ich budúce bývanie vyzerať a či mali predstavu i o tomto okne. Pôvodné okno a svetlo, ktoré prechádzalo do miestnosti, vytvorili prvotný dojem, ktorý ich presvedčil, že práve toto miesto je stvorené pre ich spoločné bývanie. Výberom francúzskeho okna, rozšírili a osvetlili ešte viac priestor obývacej izby, v ktorej som si práve vychutnávala Rosé a misu s jedlými kvetmi, ktoré nám nachystal Tomáš.

LETO

Práve to je to obdobie, kedy sa toto letné popoludnie prenieslo do príjemného letného večera s posedením pri svetlách, sviečkach a my sme mohli porozoberať všetky detaily nielen o príbehu tohto okna, ale aj o nás samých. Okno sa dá úplne otvoriť, čím sa vnútorný priestor prepojí nielen s kvetmi na balkóne, ktoré tým obývačku dotvoria, ale zároveň dovolí, aby domáci vnímali ročné obdobia priamo z pohodlia kresla.

„S tým mám spojený aj môj sobotný rituál. Raňajky s kávou v mojom kresle, z ktorého vidím priamo na kvety a stromy vonku.“, dodáva Silvia.

Keď sa nasťahovali, mala skúsenosť len s pestovaním muškátov. Avšak postupne, každým rokom rastlinky pribúdali a Silvika sa naučila o ne starať tak, aby priestor skrášľovali čo najdlhšie. V lete pribúdajú aj jej obľúbené sklenené závesné gule na kahance, ktoré vpletá do clematisu a solárne lampášiky, a nazbierané borovicové šišky položené na machu.

JESEŇ

Silvia sa i napriek zamestnaniu, ktoré jej zaberie väčšinu dňa, venuje tejto záľube a dáva si záležať na domácej pohode a prispôsobuje výber kvetov a rastlín podľa jednotlivých období. Začiatkom septembra vykope z hriadky pri dome vresy, čemerice či stromčeky, ktoré prečkali leto na severnej strane bytovky a tie následne skrášľujú okno celú zimu. Ak má kvety viac rokov a ich korene to dovoľujú, snaží sa im pred sezónou vymeniť zeminu za novú, ktorá už zväčša hnojivo na nejakú dobu obsahuje. Inak rastlinám dáva hnojivo raz za týždeň. Na jeseň pridáva do kvetináčov k vresu natrhané šípky, trnky a čokoľvek ju upúta na prechádzke prírodou a tak dodáva jesennú atmosféru ich panelákovému bytu.

ZIMA

Už koncom zimy si začína na chodbe chystať cibuľky iskerníkov, ktoré skrášľujú francúzske okno počas chladných dní v marci. Spolu s nimi tam presúva postupne aj kamélie. Cez zimu je vonku asi najviac svetielok na zábradlí i vo vresoch. Okrem nich tu má svoje miesto aj osvetlený malý vianočný stromček.

JAR

Jar je opäť návratom do bohatej zelene a okvetia. Po troch zmrznutých, v máji začne kvitnúť clematis a iskerníky vystriedajú letničky, muškáty, bougainvillea a begónie. Samozrejme taktiež nesmú chýbať bylinky na oknách. Používa rôzne druhy črepníkov, nakoľko každá rastlina je iná. Na begónie, ktoré pestuje na severnej strane bytu sa jej osvedčili samo-zavlažovacie nádoby. Naopak muškátom sa darí v klasických s dierkou zospodu. Veľmi rada má ratanové košíky na kvetináče, ktoré sú síce drahšie, ale vonku sú už zopár rokov a vyzerajú stále rovnako pekne. Na jar je to o minimalizme s klasickým lampášom a zopár závesnými svietnikmi na zábradlí, ostatné dotvorí kvetmi. Do črepníkov pridáva čerstvý mach a brezovú kôru.

Silvia svoju starostlivosť a vzťah ku kvietkom a rastlinám posúva i ďalej, a odkvitnuté, alebo naopak ako už spomínala, prerastené rastlinky recykluje a sadí ich v okolí svojho obytného domu do predzáhradky. Obmieňa a obnovuje podľa ročných období. Objavila som tu krásky v podobe skalničiek zasadených v drevených konároch, nerozkvitnuté čemerice, rôzne druhy hortenzií, ibištek a kríčkovú ružu. Dokonca má i svoju vlastnú bylinkovú záhradku s rozmarínom, mätou, medovkou, šalviou, oreganom. To všetko sa dá, i keď človek býva v paneláku, ale hľadá možnosti.

Tomuto oknu sa dostalo aj ocenenie. Každoročne sa v Piešťanoch koná „Súťaž o najkrajšie okno a balkón v meste“. Piešťanské informačné centrum spoločne s Mestskou knižnicou mesta Piešťany, vyberá tri najkrajšie vyzdobené okná a balkóny. V roku 2016 bolo úsilie, vkus a starostlivosť pani domácej ocenené diplomom za toto francúzske okno s vlastným príbehom.

Nadchol Vás tento typ okna?
Aké sú jeho výhody a nevýhody?

V rámci energetickej úspory je tu však únik tepla z veľkej plochy okennej tabule a naopak v lete zase pri uzatvorení je tu väčší príjem tepla prostredníctvom slnečnej energie. V praxi býva osadené tesne nad podlahou a spája buď balkón, terasu, alebo priamo interiér. Ak tam nie je balkón a okná sú umiestnené najmä vo vyšších poschodiach musia mať bezpečnostnú zábranu. Zložitejšie býva i umiestnenie výhrevných prvkov, ktoré sa štandardne umiestňuje v bytových domoch pod okná. Preto treba zvážiť výrobcu, materiál a izolačné vlastnosti, ak sa rozhodnete investovať do tohto okenného typu. Treba byť pozorný pri výbere tieniacich prvkov. Rovnako pani majiteľka zmieňuje, že je to malý priestor, ktorý sa za balkón nedá považovať, pretože raňajky si na ňom nedáte, a keďže sa rozhodli i pre kvety, neusušia na ňom ani prádlo.

Môžete si vybrať z dvoch typov okien a to s otváracími dverami, aké volili aj domáci majitelia, alebo typ s posúvnymi dverami. Otváracie okná dávajú možnosť bezbariérového prístupu, čo je tiež na zváženie. Prínosom francúzskych okien je väčšia svetelnosť v miestnosti, čím sa dá ušetriť na používaní umelého osvetlenia. Samotné vetranie, výmena vzduchu je efektívnejšia a v zimných mesiacoch je rýchlejšie a intenzívnejšie vyvetrateľný priestor. Čo sa týka materiálu, drevené francúzske okná majú vynikajúce termoregulačné vlastnosti. Izolácia hluku od dopravy konkrétne v tomto byte je ideálna, pretože sa nachádza v centre a pri hlavnej dopravnej ceste. Zároveň však prepája celý byt s okolím, prírodou za oknom a zeleňou, o ktorú sa v okne stará pani domáca. Okno a jeho výhľad sa mení prostredníctvom zmeny ročných období.

Toto francúzske okno žije svoj príbeh v každom ročnom období vďaka pozornosti svojich majiteľov. Sami zhodnotili, že po náročných dňoch, ktoré občas každý z nás má, tu nachádzajú útočisko a pokoj. Ak sa u nich cíti aj návšteva príjemne, rovnako, ako ja, je to pre nich pocta.

„Teším sa, keď pohľad na moje francúzske okno urobí niekomu v ten deň radosť, keď sa ľudia nechajú naším oknom inšpirovať a pribúdajú ďalšie balkóny s výzdobou. Pre nás je to súčasť nášho bytu a pre mňa moje každodenné potešenie.“, vraví Silvia s malým posolstvom.

Iné blogy:

Navštív so mnou aj: