Celoročne zelený balkón
#Novinka #Balkón #Návšteva u Vás 09-02-2021

Celoročne zelený balkón

Autor: Katarína Galová

Zdroj všetkých fotiek: archív Martina Mataa - Martina Gavendová

Vychutnať pohodu a atmosféru balkóna na jednom z najväčších trenčianskych sídlisk nás pozvala Martinka Gavendová. Presvedčí Vás, že naozaj aj na malom priestore viete prepojiť prírodu, pohodu, a vytvoriť si tak plochu na relax v podobe starostlivosti o jednotlivé rastlinky, ale aj miesto na oddych s kávou, čajom.

V roku 2010 kúpila Martinka byt spolu s priateľom a balkón o rozlohe 2,7 x 1m im poskytol možnosť, splniť si predstavu a pretvoriť ho na kúsok zeleného sveta, ktorý im dnes robí radosť celoročne. Najprv položili linoleum so zaujímavým vzorom, ktoré považujú za výbornú voľbu, vďaka jeho bezproblémovej údržbe, a celkovému vzhľadu, ktorý sa prepája s jednotlivými prvkami. Tie postupne dopĺňali. Zábradlie prekrylo dekoračné prútie na to určené, pribudlo posedenie, stolčeky, kvetináče a kvety. Ako poslednú pridávali bočnú drevenú stenu s poličkami a vonkajší koberec.

Martinka mení vankúše a doplnky podľa ročných období. Vie sa kreatívne vyhrať i s vlastnými dekoráciami. Vyrába pre seba, rodinu a priateľov adventné venčeky, svietniky, aranžmány, vence z eukaliptu. Inšpiráciu hľadá najmä na internete a v časopisoch. Páčia sa jej prvky vidieckeho štýlu, rustikálneho štýlu, a dáva prednosť prírodným materiálom ako drevo, prútie, šišky, tekvičky. V lete má rada doplnky s akcentom námorníckeho štýlu. Kvetináče používa prútené, hlinené, poukladané na drevených stolčekoch, či podložkách a bedničkách.

Rastlinky vyberá na základe dlhoročných skúseností, ktoré získala starostlivosťou u nej na balkóne. Už vie, ktorým rastlinkám sa u nej darí. Sú to i jahody, sadeničky cherry rajčín, levanduľa, bylinky ako rozmarín, šalvia, rôzne hebe a malé tujky. Všetko záleží podľa klímy a obdobia. Jarné primulky, hyacinty, modrice, lete sú to rôzne kvietky ako petúnie, rudbekie, margarétky balkónové, i lomikameň. Aj v zime sa snažia udržať balkón zelený výberom zakrpatených smrekov, borovíc, okrasných tráv, doplnených o čečinu. Starajú sa o ne spolu s priateľom, či už pravidelnou zálievkou, ale aj hnojením.

Počas roka udržiavajú balkón rovnako, ponechávajú na ňom všetky dekorácie a doplnky, neschovávajú nič s ohľadom na zmeny počasia. Ako trik na zaťaženie kvetináčov ukladajú na dno určité množstvo kameňov nielen ako drenáž, ale aj ako záťaž , aby kvetináče nesfúklo pri silných vetroch, alebo ich priamo na balkóne nezhodilo. Ich balkón je vlastne loggia, takže je čiastočne chránená pred priamym vplyvom poveternostných podmienok.

Martinka s priateľom nás pozvali nakuknúť i do ich interiéru, ktorý jednoznačne potvrdzuje Maťkin rukopis v tvorbe dekorácií a domácej atmosféry. Rada tvorí vlastnú náladu aj pri stolovaní, kde vždy prispôsobuje dekorácie počas Vianoc, Veľkej noci, osláv, či v bežný deň. Interiér si tiež prispôsobili a prerábali celkom sami. Výnimku tvoria posúvne dvere, ktoré dali vyrobiť firme podľa ich vlastných predstáv.

Martinka mi poskytla všetky fotografie, ktoré si sama fotí a zdieľa i v našej skupine, a taktiež na Instagrame ako Martina Mataa. Ja sama rada sledujem všetky jej príspevky. Verím, že aj Vy nájdete veľa inšpirácií z jej obsahovo bohatých fotografií.

„Pre mňa je náš balkón relax, šťastie, láska, radosť, oáza pohodu a kľudu. Niekedy si tam len posedím a oddychujem pohľadom na rastlinky a kvietky, výhľad na blízky pole a les, inokedy si prečítam knihu, či časopis, alebo si len tak vychutnám kávičku, pohár vínka.“ – vraví Maťka.

Ďalšie blogy o balkónoch:

Navštív so mnou aj: