Chata stvorená na oddych „Tvorivého sveta“
#Novinka #Chata a Chalupa #Návšteva u Vás 25-11-2020

Chata stvorená na oddych „Tvorivého sveta“

Autor: Katarína Galová

Všetky foto zdroj: Tvorivý svet

O tom, ako Hanka (dcéra) a Macka (mamina) tvoria a vytvárajú nádherné kúsky nábytku s visačkou svojej vlastnej originality, ste sa mohli dočítať v mojom Blogu Nábytok z Tvorivého sveta. O tom, ako Hanka a Macka relaxujú so svojimi rodinkami na ich vlastnej chatke sa dozviete práve tu.

Chalúpka sa nachádza vo Vychylovke, v oblasti Kysúc, hraničiacou s Oravou. Chatu v tejto lokalite začali hľadať po dovolenke v tomto regióne. Veľmi sa im tu zapáčilo a zo zvedavosti začali prezerať realitné ponuky. Hneď im učarovala „práve tá ich“ chata a išli ju na otočku pozrieť. Keď sa už vydali na cestu, povedali si, že obzrú ešte ďalšie potencionálne chaty na predaj.

„Od začiatku sme vedeli, že práve táto chata je tá NAŠA!“

Prečo sa rozhodli, že chata bude pre nich to pravé? Macka s manželom bývajú na jednom pozemku so starými rodičmi. Má to mnoho výhod, nemenili by. Občas ale má človek chuť byť sám. Úplne sami ako rodinka. Macka s manželom. Hanka s rodinkou. Zároveň obe pracujú z domu so svojím internetovým obchodíkom a kreatívnou dielničkou, práca si ich teda nájde v každej voľnej chvíli. Keď vedia, koľko objednávok stojí nevybavených, púšťajú sa do nich aj večer, cez víkendy, či sviatky. Preto je chata skvelou voľbou na takýto útek od práce, povinností. Tu pracovať nemôžu, takže ich chata učí oddychovať.

Ich hlavným kritériom pri výbere bolo okolie, príroda a pocit z chaty ako takej. Dôležitá bola aj dostupnosť od Bratislavy. Taká, aby nebola príliš ďaleko a zároveň ani blízko domova. No a v neposlednom rade, čo ich presvedčilo, to bol SNEH. V Bratislave už o bielych Vianociach môžu posledné roky len snívať. Tu je snehu toľko, že sa občas obávajú, aby sa dostali do potravín či auta, keď pôjdu domov.

Táto chata, ktorú mali vyhliadnutú, bola na kopci celkom prvým postaveným objektom. Je teda veľmi stará. Keď ju kupovali, bolo tu celkom päť chát. Dnes už ich na kopci stojí sedem. Chatu však nekupovali celkom v pôvodnom stave, aj keď prerábke venovali veľmi veľa času a financií. Chatu po pôvodnom majiteľovi zdedil vnuk, ktorý žil v Anglicku a istý čas sa chatu snažil svojpomocne prerobiť pre seba. Zanechal tu teda zopár Anglických prvkov, ktoré sa im veľmi páčili a snažili sa ich zachovať. To by však neboli ani ony samé, keby následne nedodali kopu vlastných.

Pôvodný zostal základ chaty, drevené schodisko, pec a krb v strede. Začínali kúpeľňou, a každým rokom pridávali niečo ďalšie. Išli podľa komfortu. Preto bola kúpeľňa na prvom mieste. Teplá voda, nový obklad a sanita, splachovacie WC. Zatiaľ čo toto boli mužské práce, ženy prerábali pôvodný nábytok a kupovali nový tak, aby zapadol do ich vlastného chatárskeho konceptu. Upravovala sa záhradka, rušil sa plot, pretože tu ploty v okolí neboli nikde. Pôvodne bola v celej chate dlažba, a keďže je celý objekt veľmi chladný aj v horúcom lete, bola podlaha vždy veľmi studená a nepridávala na pocite tepla, aký na chate vyhľadávate. Marcelkin manžel teda pokryl dlažbu drevenou podlahou. Veľmi to chate pomohlo. Odvtedy je skutočne útulná a teplá aj keď je vonku -30°C. Ďalšie v poradí boli okná. Vymieňali sa za plastové, kvôli úniku tepla. Následne vymenili drevený obklad na chate zvonka. A po tom všetkom sa pustili do kúrenia. Keďže v zime kúria najmä drevom (elektrické radiátory nevyhrejú a kúrenie v nich je pridrahé), rozhodli sa pre kotol a nové radiátory. V zime občas totiž pricestujú po 2,5h ceste na zasneženú Vychylovku, vonku je ako z rozprávky, ale vnútri ich čakajú 2°C. Kým sa celá chata zohreje, trvá to pár hodín. A každé ráno to isté od znova. Nikto nechce vstávať prvý, lebo dole ich čaká riadna zima. Navyše tu chcú tráviť čoraz viac času so synom (vnukom) a teda si takú zimu už dovoliť nemôžu a nechcú.

Chata bola pôvodne obložená zvnútra aj zvonka drevom. To ponechali. Na chatu sa to hodí, pôsobí to útulne a teplo. Doma by asi toľko dreva nezvládli, tu je to iné. Nábytok kupujú prevažne na bazároch, a až keď nenájdu nič vhodné, zvolia obchod. To je však ozaj zriedka, keďže si aj nábytok z bazáru vedia prispôsobiť. Rady ladia doplnky do chaty do červena, aj keď v ich vlastných domácnostiach takmer nič v tejto farbe nenájdete. Všetok riad do kuchyne pokúpili na burzách, či zdedili. V chate zostalo zopár Anglických prvkov, napríklad zásuvky, ktoré prerábali na európske. Dvojité paplóny a vankúše nezvyčajných rozmerov, obliečky a iné textílie ponechali, pretože mali osobitý štýl a ten sa s touto chatou prepájal. Pôvodný je stôl v jedálni, kuchynská linka, ale aj zrkadlo s obkladačkami – to je pre nich určite výnimočné a je to kúsok, ktorý by ste na takejto chate skôr nečakali. Pre Hanku i Macku je to spomienka na predošlých majiteľov.

„Veľmi sa tešíme červeným šálkam s bodkami či tanierikom, ktoré dotvárajú presne to čo je dôvodom našich návštev tu. V Dánsku sa to nazýva HYGGE štýlom a naša chata je pre nás jednoznačne HYGGE.“

Všetko všetučko na chate prerábal Marcelkin manžel svojpomocne. Je to aj jeho zamestnaním, takže vedel, čo a ako. Samozrejme vždy niekto pomohol. Chodilo sa aj na chlapské víkendy „porobiť“, aj s kúrením sa teraz pasujú viacerí chlapi z rodiny, aby bolo do zimy hotové a mohli si všetci v zime užívať krásy Vychylovky a okolia. Momentálne plánujú prioritne dokončiť kúrenie. Nemajú veľké plány na ďalšie prerábanie, ale každý, kto pozná tieto tvorivé ženy vie, že to bude len otázka času.

V bežné dni bývajú v dome so záhradkou, a preto chatu využívajú výhradne na relax. K chate prislúcha aj kúsok pozemku. Ten sa používa v lete na sedenie a opekanie vonku. Jediné čo na chate je zasadené mäta v skalke pri schodoch. Tej sa tu zapáčilo natoľko, že už zaberá celú skalku. Čaj z čerstvej mäty patrí k tejto chate tak, ako ich červené kárované srdiečka, horiaci oheň v krbe, či teplé deky všade po ruke. Na chate teda okrem trávnika a sušenia mäty na zimu nepestujú už nič ďalšie. Sušia tu však rôzne bylinky na čaje (materinu dúšku, mätu, šípky, jahodové a čučoriedkové lístky), chodia zbierať huby či čučoriedky. Od susedov, ktorí sú tu domáci, si zasa občas zadovážia domáce syrové nite, a mlieko. Druhá pani susedka zasa vždy napečie tie najlepšie šišky. Nikdy tu nik nezostane hladný.

V prvom rade sa tu snažia hlavne relaxovať. Aj keď si občas prinesú prácu, školu, alebo povinnosti so sebou, venujú im len nevyhnutný čas. Zvyšok času trávia spolu pri krbe, varení, hraní hier či pozeraní filmov a rozprávok. A samozrejme vonku. Na hubách, na lyžiach alebo bicykloch a prechádzkach. Chata patrí Macke, ktorá býva v Bratislave a dcéra Hanka žije zasa s rodinou na východe. Tu sa teda občas stretávajú na pól ceste. Považujú za veľkú výhodu, že majú miesto, kam môže ktokoľvek z rodiny odísť, ak má chuť, a stráviť nejaký čas sám so sebou, alebo len v užšom kruhu. Každú zimu sa môžu tešiť na zaručene štedrú snehovú nádielku a vychutnávať tak vianočnú atmosféru z pohodlia a tepla. Nevýhody sú vždy starosti a údržba, ktoré si správa každej nehnuteľnosti vyžaduje. Každý špás niečo stojí a chata nie je výnimkou. To už ale našťastie začali vykrývať občasnými krátkodobými prenájmami pre priateľov, a tak si chata zarobí aspoň na svoju réžiu.

Chatárčenie je krásne a vďaka nemu vnímajú celkom inak prírodu, život v nej. Aj napriek tomu, že vždy bývali v rodinnom dome, je to tu celkom iné. Život na chate plynie inak. Pomalšie. Človek má zrazu čas sa zastaviť, aj zamyslieť. Čas si pospať, ak zrovna sused nezačne ráno píliť strom, či vyháňať ovce na lúku. To však k tomu patrí. Čas pripraviť si jedlo, a to jedlo chutí celkom inak. Čas čítať, jesť drobné lesné ovocie a sušiť lístky mäty. Je to veľmi príjemné, že majú kde spomaliť, vypnúť a naberať nové sily.

Malé chatárske posolstvo od týchto šikovných žien pre Vás znie:

„Nečakajte kým bude chata dokonale prerobená. Užívajte si ju od samého začiatku, užívajte si práce na nej. Cesta je cieľ. Chata má byť radosť, potešenie a oddych. Oddych môže byť aj aktívny, treba len vypnúť z každodenných povinností. Nikdy nebude všetko hotové a tip top, ale to neznamená, že sa chata nedá vychutnať aj bez kúrenia či toalety. Každá nedokonalosť má svoje čaro.“

Navštív so mnou aj:

Iné blogy: