Nábytok z Tvorivého sveta
#Novinka #Kreativita 15-11-2020

Nábytok z Tvorivého sveta

Autor: Katarína Galová

Tvorivý svet - svoj osobný tvorivý svet skrýva v sebe viacero ľudí, pretvárajú svoje myšlienky a nápady do nášho reálneho sveta. Nemusia to byť zrovna vyštudovaní umelci, maliari, sochári, spisovatelia, skladatelia hudby. Tento svet má v sebe i obyčajný človek, ktorý pretvára svoju vnútornú túžbu, sen, či predstavu na reálnu chatu, chalupu, ich jedinečné vnútorné i vonkajšie prostredia, na príjemné útočište na balkóne, na prírodné zákutia vo svojich záhradách plných ovocia, zeleniny, kvetov a bylín. Toto vyjadrenie skvele ovládajú a prezentujú dve kreatívne duše Hanka a Marcelka s rovnako znejúcim podnikom TVORIVÝ SVET.

Čo všetko tento svet zahŕňa, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch. Je to interview, ktoré sme spolu vytvorili na diaľku, a najväčšiu zásluhu má na ňom Marcelka, ktorá mi ochotne popísala všetko do detailov, tak precízne, že som nemala, čo meniť a upravovať. Keďže sme sa nemohli stretnúť v tomto núdzovom stave, ktorí nám prinieslo druhé obdobie pandémie, snažila som sa ponechať autenticitu, ktorú do toho vložila samotná Marcelka tak, ako ju vkladá i do svojej tvorby s dcérkou Hankou.

  • Kto je súčasťou Tvorivého sveta a ako to všetko vzniklo?

Hanka a Macka, dcéra a mama. Tvoreniu sa venujeme dlhé roky a v roku 2005 sme otvorili vlastný e-shop s kreatívnymi potrebami (farbami, štetcami, šablónami, štetcami a mnohými ďalšími). Je to teda hobby, ktoré prerástlo do práce. A je to skutočne skvelé, keď sa do svojej práce tešíte, keď vás baví a ešte viac, keď to všetko máte s kým zdieľať. My dve spolu konzultujeme všetko ohľadom tvorenia aj ohľadom obchodu aj napriek tomu, že už pár rokov nás delí vyše 350km.

  • Ako ste sa dostali k tejto činnosti? Kde začal príbeh Tvorivého sveta?

K tvoreniu sme sa dostali dávno pradávno, keď sme začali servítkovou technikou zdobiť všetko okolo seba. A postupne tých techník aj ozdobených predmetov pribúdalo. Chýbala však ponuka servítok a poštovné z Čiech bolo pri ich nákupe privysoké (ak uvážime hodnotu tovaru). Vznikol teda "Tvorivy svet". Ten, niekoľko rokov fungoval popri zamestnaní na plný úväzok, domácnosti a dvoch deťoch. Tovar sme mali „ukrytý“ doma za sedačkou v obývačke. Postupom času sa obchod a jeho zákaznícka základňa zväčšovali a tovaru pribúdalo. Keď to teda v roku 2013 začalo s prácou v korporáte vyzerať biedne (rušili sa celé oddelenia) – prišiel ten čas a jedinečná možnosť vyskúšať rozbehnúť e-shop naplno. A vyšlo to! Už pár rokov je Tvorivy svet špičkou na slovenskom trhu a nás nesmierne baví posúvať ho stále ďalej. Od tej doby sa k nám pridal už aj brat, ktorý nám fotí produkty a spravuje stránku. Počas rušných období, keď chodí objednávok viac – balí celá rodina. Je to teda skutočné rodinné podnikanie.

Asi pred ôsmymi roku sme premaľovali prvý stôl. Bol to pracovný stôl, ktorý sa nikam v dome nehodil ale bolo nám ho ľúto vyhodiť. Dostal teda novú šancu a v novom bielom šate s patinou a sivými Green Gate kvietkami zo servítok mohol u nás doma slúžiť ďalšie roky. Odvtedy sme vdýchli nový život desiatkam kúskov nábytku a tvoríme aj obsah blogu, podľa ktorého si môže každý doma prerobiť svoje bývanie podľa svojich predstáv.

  • Čo všetko zahŕňa vaša tvorivosť? Čomu všetkému sa venujete?

Aktuálne sa okrem e-shopu venujeme najmä re-dizajnu nábytku. Starším aj novším kúskom dávame novú šancu. Okrem toho, že spod našich rúk vychádzajú originálne jedinečné kúsky, vnímame to tiež ako v dnešnej dobe veľmi potrebný krok – krok k recyklácii. Re-dizajnujeme najmä „bezcenné“ kúsky – z hľadiska histórie a občas sa nám pod štetec dostane aj takmer nový nábytok. Re-dizajn sa teda stal našim životným štýlom a snažíme sa využiť a pretvoriť všetko čo sa k nám domov dostane. Vždy sa snažíme vytvoriť kúsok, ktorý bude mať dušu, príbeh a bude robiť svojmu novému majiteľovi radosť vždy keď sa naň pozrie. Výraznejšie kúsky z našej dielne vytvárajú v rôznych domovoch solitéri a dodávajú tak bývaniu jedinečnú atmosféru.

  • Kde hľadáte kúsky nábytku? Ako sa k Vám dostanú?

Zo začiatku sme trénovali na kúskoch, ktoré sme našli doma. Neskôr sme si priniesli niečo pekné z burzy či online bazáru. Dnes sa k nám tieto kúsky dostávajú takmer samé. Naši zákazníci, ktorým sa páči naša tvorba nám často ponúkajú pre nich už nevyužiteľné kusy nábytku. Taktiež máme pravidelných dodávateľov, ktorí vedia akým kúskom neodoláme a hľadajú ich pre nás v zahraničí.

  • Akú techniku a aké farby používate?

Používame dva druhy farieb. Na nábytok, ktorý chceme aby pôsobil starším „používaným“ dojmom nanášame kriedové farby. Tie sú ideálne pre dosiahnutie vintage vzhľadu. Ľahko s ich pomocou vytvoríte na povrchu patinu. Tá je veľmi fajn aj na kúskoch, ktoré budú v budúcnosti namáhané (kuchynská linka) a teda ak na nej pribudne nejaká nová oškreninka, stratí sa v pôvodnej patine. Ak ale chceme dosiahnuť jednoliaty povrch, používame radu našich nových farieb. Ich veľkou výhodou okrem farebnej jednoliatosti je, že ak sa stane, že sa kúsok nimi maľovaný odrie, stačí touto farbou pretrieť konkrétnu časť a farba krásne splynie s pôvodným náterom bez toho aby ste videli oškreninu či nový nános farby.

  • Aké prostriedky využívate ona ochranu materiálov?

Na povrchovú úpravu používame vosk alebo lak. Vosk je náš favorit. Je prírodný a na povrchu nevytvára ďalšiu vrstvu, skôr sa vpije do vrstvy farby aby ju chránil. Nábytok ošetrený voskom je na povrchu príjemný na dotyk a jemne matný na pohľad. Ak však potrebujeme vyššiu odolnosť povrchu (vrchné dosky, kuchynské linky, ...) siahame po laku. Ten chráni povrch viac.

  • Kde hľadáte inšpiráciu na vzory a farebné kombinácie? Používate šablóny?

Vzormi sa inšpirujeme na Pintereste. Prispôsobujeme si ich podľa rozmeru a tvaru plochy kam ich plánujeme namaľovať.

Farebné kombinácie? Tie skúšame. V hlave máme vždy predstavu, občas aj každá inú. No našťastie, keď tú predstavu prenesieme na konkrétny kúsok, vždy sa zhodneme či je to ono, alebo ideme skúšať ďalej. Naposledy som celý ornament premaľovávala pred dvoma týždňami, keď moja predstava v hlave vyzerala celkom inak ako tá zrealizovaná. Aj vtedy sme sa zhodli obe, že prvá farebná kombinácia nie je to, čo sme si predstavovali. Ak ale nechcete vymaľovať celý ornament, brúsiť ho a maľovať na novo. Odporúčam si farebnú škálu, ktorú chcete použiť načrtnúť (spraviť vzorky) na farebne rovnaký podklad aký budú mať na nábytku a už takto vidíte, či byt o mohlo fungovať, alebo či niektorý zo zvolených odtieňov nesedí.

Šablóny sme niekedy používali veľmi veľa, dnes ich používame skôr ako predlohu na prekreslenie vzoru, ktorý následne vymaľujeme ručne. V našom e-shope nájdete aktuálne novú radu šablón s nádhernými originálnymi motívmi.

  • Kam hotové kúsky putujú?

Hotové kúsky majú často už pred prerábkou svojho majiteľa a prerábané sú teda podľa predstáv zákazníka. Väčšinou a radšej ale tvoríme podľa svojich vlastných predstáv. Tie po dokončení fotíme, aby sme ich mohli prezentovať na internete. Putujú teda na Facebook, Sashe či Bazoš, kde si pomerne rýchlo nájdu svojho nového majiteľa.

  • Máte priestor kde svoje výtvory predávate?

Áno, máme aj jedno krásne miesto, kde sa dajú naše výrobky pozrieť a pochytať naživo. Nachádza sa v historickom centre mesta Levoča. Na Jarmoku pod radnicou. Nájdete tu pár kúskov nábytku z našej dielne a veľa drobností – dekorácii do bytu (obliečky, podnosy, rámy, obrazy, bedničky, ...). V predaji tu okrem našich výrobkov nájdete hand-made produkty od vyše 50tich ďalších výrobcov (háčkovanie, patchwork, drevo, sklo, brošne, obrazy, tričká, bylinky, suveníry, ...). Je to pre mňa najväčší indoorový hand-made trh aký som kedy navštívila a ktorý je otvorený celoročne. Aj preto sme veľmi rady, že môžeme byť jeho súčasťou.

  • Čo výnimočné sa Vám podarilo, na čo ste hrdá, čo ste dokázali a vytvorili? Čo netradičné ste vyrobili, prerobili?

V prvom rade, sme hrdé na to, že sme dokázali vytvoriť fungujúce podnikanie, ktoré nás baví. Baví nás rozvíjať ho a posúvať sa vpred. Učiť sa nové veci a zároveň, že nás baví robiť to spolu. V tvorbe je veľa kúskov, ktorými sme si počas re-dizajnu neboli isté výsledkom a napokon tieto kúsky boli väčšinou tie, ktoré by sme mohli označiť našimi NAJ kúskami. Možno práve preto, že sme samé boli milo prekvapené výsledkom.

Jedným z našich naj sú určite pretvorené lacné kuchynské linky priamo z obchodu na originálne jedinečné farebné kuchyne, ktorými sme ušetrili kopu € a zároveň sme vytvorili kuchyne, ktoré inde nenájdete. Majú dušu, majú šmrnc a už niekoľko rokov nám robia každodennú službu.

  • Je tu možnosť, že by ste nám ostatným poskytli malý návod, alebo tip?

Samozrejme, rady. Ak máte doma kúsok, ktorý by ste radi pretvorili podľa Vašich predstáv, prvý krok je vyčistiť ho, odmastiť. Použiť môžete teplú vodu, saponát a handru alebo vlhčené utierky na to určené. Povrch nie je potrebné brúsiť, farby, ktoré odporúčame a používame krásne chytajú a držia aj bez brúsenia. Takže nanesiete 2-3 vrstvy farby. Farbu môžete riediť vodou. Každú vrstvu nechávate preschnúť niekoľko hodín (ideálne cez noc). Ak si prajete docieliť patinovaný vzhľad, povrch jemne prebrúsite brúsnym papierom. Na hranách vznikne patina a celý povrch bude na dotyk veľmi jemný a príjemný. Tento krok odporúčame robiť vonku prípadne s vysávačom ak nemáte možnosť brúsiť vonku. Na nábytok následne rovnomerne aplikujete handričkou, štetcom či čistou kuchynskou hubkou vrstvu vosku, ktorý necháte 24h pôsobiť. Potom voskom ošetrený povrch preleštíte čistou bavlnenou handrou aby získal lesk a odolnosť. Nábytok je v tomto stave hotový, odporúčame ale nechať ho ešte aspoň týždeň bez záťaže (nepokladať na voskovaný povrch predmety a pod.). Vosk bude ešte približne takýto čas potrebovať na dotvrdnutie.

Ak by ste tápali, odporúčam pozrieť aj náš blog, kde sa venujeme práve poradenstvu pri tvorení. Nájdete tu návody na rôzne techniky.

  • Čo by ste odporučil domácim kutilom pri úprave nábytku? Na čo si dať pozor? Čomu sa vyhnúť?

Ak začínate, odporúčame vyberať menšie kúsky nábytku a tiež nie príliš poškodené. Aby bol pre Vás re-dizajn zábavou a príjemnou aktivitou a aby ste to po prvých hodinách práce nevzdali len preto, že je to príliš namáhavé (časovo alebo aj fyzicky). Odporúčame tiež pracovať pri dennom alebo kvalitnom umelom svetle, aby ste predišli bolestiam očí či hlavy alebo skresleniu farieb. A taktiež poloha, v ktorej maľujete je dôležitá aby ste sa ubránili bolestiam chrbtice, krku. Malé kúsky si vždy vykladajte na vyvýšené miesto tak, aby sa Vám pracovalo pohodlne. Skrátka, užívajte si tvorenie, pretože to je na ňom to najlepšie.

  • Čo osobné Vás viaže k tejto činnosti? Čím Vás napĺňa?

Ako sme už spomínali, rady dávame veciam druhú šancu. Nerady vyhadzujeme, čo si do veľkej miery odnáša úložný priestor v našich domovoch či nervy našich manželov. Snažíme sa každej veci, ktorá sa u nás doma objaví prinavrátiť jej funkciu či vymyslieť jej novú, aby sa nemusela vyhodiť.

Viac ako utŕžené peniaze nás vždy poteší pozitívna reakcia zákazníka. Keď nám pošle fotku ako sa náš kúsok u neho doma zabýval, keď si prídu po komodu, ktorú nám priniesli na re- dizajn a nespoznajú ju, alebo idú vyskočiť z kože od radosti keď ju zbadajú. Často nám píšu zákazníčky, ktoré vlastne ani nevedia čo presne by potrebovali, len vedia, že potrebujú mať doma kúsok od nás, pretože ich naša tvorba oslovila. To je skutočne veľká pocta. Rovnakým hrejivým pocitom je pre nás uznanie na sociálnych sieťach. Keď vieme, že sa naša práca ľuďom páči, že im prinášame niečo nové, niečo na čo oni sami možno nemajú odvahu, ale vidia, že to funguje.

Sme vďačné za to, že máme možnosť robiť to čo nás baví a živiť sa tým. A samozrejme aj za kopu ďalších vecí ako je zdravie a naše rodiny. Práve preto sa snažíme pomáhať keď je taká možnosť. Občas z nášho eshopu posielame balíky do chránených dielní s tovarom navyše, ktorý veríme, že by mohli využiť. Aktuálne sme poskytli stolík z našej dielne do aukcie pre mamičku, ktorá sa po kliešťovej encefalitíde zotavuje a potrebuje špeciálne rehabilitácie aby sa mohla vrátiť tam kde bola pred tým – teda ku svojej rodine, manželovi a dvom synčekom. Sme rady, že môžeme máme možnosť pomáhať.

  • Aké nové projekty plánujete, aké máte nové myšlienky a nápady, ktoré by ste si chceli splniť?

Momentálne pracujeme na nových odtieňoch farieb, ktoré plánujeme uviesť do našej ponuky. A tiež by sme rady opäť pripravili pár videí o prerábke nábytku ako návod či inšpiráciu pre našich zákazníkov. Na prvom sme už začali pracovať a na svete bude hádam čoskoro.

  • Máte chatu, chalupu, alebo vzťah k chalupárčeniu, či vidieku?

Naša rodina má to šťastie a vlastníme chatu na Vychylovke. Je to krásna oblasť na hraniciach Kysúc a Oravy, kde v zime sneží skutočný sneh a v chate býva často chladnejšie ako vonku. Je to stelesnená romantika a chodievame sem celoročne. V lete radi využívame pre aktívny odpočinok bicykle a v zime lyže. Chodíme si sem oddýchnuť, keďže doma pracujeme prevažne v home office (máme e-shop s kreatívnymi potrebami), pred prácou sa doma schovať nedá a v každá voľná chvíľka nás vždy zavedie do pracovne, k mailom a baleniu objednávok. Na chate sa to našťastie nedá a objednávky si nás tu nenájdu. Čuduj sa svetu, počkajú si nás doma, neutečú. Nakoľko ale nevieme oddychovať pasívne, učíme sa, no zatiaľ nám to skutočne nejde. Všetok čas na chate trávime produktívne. Kosíme, opravujeme, majstrujeme, natierame a večer pri krbe a Tv aspoň háčkujeme.

Viac o tomto mieste a chate sa dozviete v ďalšom blogu, ktorý pripravujem: Chata stvorená na oddych Tvorivého sveta.

Dúfam, že sme Vás spoločne s Marcelkou inšpirovali nielen ich príbehom, ale aj ich nádhernými kúskami, ktoré prešli ich rukami a dostali úplne nový nádych do života. Sú plné jemných farieb, sýtych farieb, vidieka, folklórnych motívov, ornamentálnosti a vlastnej originality. Vedia zo zovšednutých kusov nábytku vyčariť pestré komody a skrinky, ktoré svojimi farbami priťahujú pozornosť a rozveselia i priestor, kam ich umiestnite. Tieto kreatívne ženy vedia vrátiť nábytku opätovne vlastnú výnimočnosť, štruktúru i pôvodnú farebnosť. Ďakujem Marcelke za jej čas a ochotu a spoločne želám, aby nikdy nestratili svoj vlastný vnútorný tvorivý svet a prinášali radosť všetkým ostatným svojou tvorbou i naďalej.

Všetky fotky zdroj: archív Tvorivý svet

Iné blogy: