Visteria - ako ju pestovať v našich záhradách
#Novinka #Záhrada #Flóra 05-06-2022

Visteria - ako ju pestovať v našich záhradách

Autor: Katarína Galová

Všetky fotografie:
členovia skupiny Chaty, chalupy, záhrady, balkóny a všetko, čo si do nich vyrobíš sám - použitie len pre tento blog.

Vistéria je krásna popínavá rastlina - drevina s dlhými výhonkami, ktoré sa vlnia, obtáčajú okolo všetkého, čo je na vôkol k dispozícii. Patrí medzi najkrajšie popínavky, avšak, ak ju nemáte pod kontrolou, môže narobiť riadnu šarapatu. Má husté nádherné kvety tvorené zo strapcov a ich zoskupením vytvára prenádherné vodopády farebných variácií vo fialovej, bielej, a jemne ružovej, alebo sýtej ružovej. Niekde ju nazývajú aj modrý dažď. Ak ste si mysleli, že je aj žltej farby, tak ste si ju zamenili za Štedrec ovisnutý.

Pôvodom vistéria pochádza z Ázie, kde rastie divoko popri vlhkých vodných tokoch v Číne, Japonsku, či Kórei. Ale i na Juhu USA. A verte, že sa jej darí i v našich podmienkach o čom svedčia Vaše fotografie, ktoré ste mi poskytli v skupinke Chaty, chalupy, záhrady, balkóny a všetko, čo si do nich vyrobíš sám. A, že je to nádhera, Vás nebudem musieť presviedčať, posúďte sami. Všetci ste šikovní a takí nápadití!

Rast a rozmnožovanie

Jej kmeň je popínavý a je vhodné mu poskytnúť oporu, konštrukciu, či hrady altánku, aby mal priestor kam sa rozpínať. Môže narásť až do výšky 7 -20m. Listy sú rastú striedavo – nepárne, akoby perovito zložené v jemne zelenom poraste. Na jeseň doplnia Vašu záhradu o žltý odtieň sfarbenia listov. Na zimu je opadavá, kedy Vám ostane len holý kmeň. Avšak nemusíte sa báť. Je mrazu-vzdorná, dlhoročná a veľmi vitálna rastlina. Môže pri prudkých mrazoch jemne namrznúť, ale veľmi rýchlo sa obnovuje.

Kvety sú zložené z päťzubého kalicha, štítu a člnku. Tie neskôr prerastajú do plodov – strukov, ktoré obsahujú semienka podobné fazuľke. Pri ich samotnom dozrievaní tieto lusky pukajú a vystreľujú tak semienka do okolia. Bývajú 15-20 cm dlhé a cca 3cm široké. Dozrievajú až po opadaní listov v októbri. Rastlinku teda viete vypestovať aj zo semien, hoci to trvá dlhšie obdobie, kým začne kvitnúť. Niekedy je to 7-15 rokov. Namnožiť sa dá aj odrezkami, ktoré nastriháte z bočných konárov, alebo poplazmi, ktoré sa sami ťahajú popri zemi a sami si nájdu spôsob zakorenenia. Vtedy, stačí daný poplaz len oddeliť a presadiť. Najvhodnejšie obdobie na množenie je jar, alebo prechod medzi jarou a letom.

Ak si zakúpite rozrastenú vistériu v obchode, alebo zvolíte si zasadiť rastlinku z poplazov, či odrezkov, zvykne zvyčajne zakvitnúť oveľa skôr, ako zo sadeníc. Kým sa zakorení, pokryte ju na povrchu hliny drťou z kôry, čím uchránite korene pre namrznutím.

Starostlivosť a údržba

Výhonky,či poplazy je vhodné umiestniť na slnečné, teplé a málo veterné stanovište. Darí sa jej aj v miernom polotieni. Čím staršia rastlinka, tým odolnejšia i proti úpalom, i proti neskorým mrazom. Ak máte teda mladú rastlinu, treba ju zatieňovať prvé roky pred prudkým slnkom. Nemá nároky na špeciálny druh pôdy, ak však pôdu pred sadením prekypríte a pohnojíte domácim kompostom, podporíte jej rast. Jediné čo nemá rada je vlhká a ťažká pôda.

Jej kvitnutie zase podporíte vhodnými hnojivami na báze fosforu a vhodným rezom, strihom rastliny. Vistéria má rada mierne vlhkú pôdu. Je vhodné ju aj mulčovať počas roka – kôrou, alebo drvenou štiepkou.

Strihanie

Strihaniu venujem pozornosť v samostatnej kapitole, pretože je to najčastejšia otázka a ovplyvňuje kvitnutie vistérie v každom roku. Pravidelný rez je základom úspechu kvitnutia. Je iné, ak striháte mladú rastlinku, ktorá ide 1x kvitnúť a iné, ak dlhoročnú stálicu, ktorá už má niekoľko kvitnutí za sebou. Prvé vegetačné obdobie upevnite viazanie ku konštrukcii a zrezávajte výhonky len na 2 – 3 očká. Prvú zimu skráťte bočný porast o 1/3 a hlavný výhonok na cca 90cm nad miestom, z ktorého vybočujú najhrubšie konáre. Je vhodné už viacročnú rastlinku upravovaťa strihať tak aj jej tvar 3x-4x do roka. V zime približne na konci januára, alebo vo februári, zrežte všetky prebytočné križujúce konáre a suché, poškodené vetvy na 2-3 očká, cca 8-10 cm od hlavných konárov. Druhý rez môžete vykonať približne v apríli, keď už prebieha prvé tohtoročné vegetačné obdobie, a skrátite tak mladé výhonky na 3 očká a ponecháte len vetvičky s kvetnými púčikmi. Tretí, tzv. letný rez môžete urobiť hneď po odkvitnutí, má veľký vplyv na kvitnutie vistérie v ďalšom roku. Strihajte na 3-4 očká. A posledný rez sa robí na konci augusta cca na 3 očká, asi cca 15 cm od hlavných konárov. Na každom výhonku ponechajte cca 5 listov. Odstraňujte vždy poplazy, a bočné postranné výhonky vetvičky, zachovávajte kmeň a hlavné stonku. Z dvojročných prestrihaných Vám, môžu v ďalšej sezóne zakvitnúť nové kvety. Nerežte však malé slabé výhonky, ktoré rastú vodorovne, práve na nich sa vytvorí najviac kvetov.

(Postup strihania je podľa Encyklopédie záhradných rastlín A-Z a podľa odbornej literatúry.)

Známe druhy

Vistéria čínska – (Wisteria sinensis) - jej trsy kvetov dorastajú v dĺžke 15cm a kvitne 2x, druhý krát v neskorom lete, či skorej jeseni, znesie mrazy do -20°C. Výhonky sa ovíjajú doľava, proti smeru hodinových ručičiek.

Vistéria japonská – (Wisteria . floribunda) jej trsy kvetov dorastajú v dĺžke asi 45cm, znesie mrazy do -15°C. Výhonky sa ovíjajú doprava, v smere hodinových ručičiek.

Využitie

Popínavosť a nádheru vistérie môžete využiť na skrášlenie Vašich múrov, pregol, altánkov, rôznych drevených hranolov a hrád, ktoré máte umiestnené vo Vašich záhradách, či na priedomí Vašich chalúp, lemujúc brány a ploty. Vistéria jednoznačne potrebuje oporu, najvhodnejšie pevne ukotvenú. Už len podľa Vašich fotografií vidím, že medze možnostiam sa vôbec nekladú. Použili ste rôzne kovové konštrukcie v tvare dáždnika, stĺpy, hranoly, tyče zaliate v betóne.

Čo si treba pri jej raste uvedomiť je jej sila vitalita. Mali by ste sa vyhnúť tomu, aby sa ovíjala okolo živých stromov a kríkov, pretože ich môže zadusiť. Rovnako môže poškodiť rímsy a odkvapy domu. Dokáže ohnúť plot, či nadvihnúť strechu, poškodiť satelity, či antény. Preto je dobré zvážiť aký veľký a hustý je porast a nakoľko dokáže zaťažiť danú oporu. Treba ju nasadiť aj s vhodným odstupom od budovy, s pevnou kovovou oporou a postupne ju smerovať k danému objektu, pretože aj jej húževnaté korene môžu rokmi narušiť i betón.

Vistéria však svojou krásou a mohutnosťou je nielen krásnym doplnkom vo vašej záhrade, ale zároveň môže vytvárať príjemný prírodný tieň, či živý plot. Je veľmi bujná, doslova až agresívna rastom, preto strih a rez je nevyhnutný nielen pre kvitnutie, ale aj pre úpravu rastu a jej udržateľnosť.

Pozor!

Táto rastlinka je síce očarujúca svojou krásou, ale treba si dať veľký pozor, pretože všetky jej časti sú jedovaté a obsahujú wisterín. Ak ju máte zasadenú, či obrastenú pri altánku, kde sedíte mali by ste rátať so zvýšeným výskytom hmyzu ako včely. Pre alergikov hrozí riziko uštipnutia, ale napríklad i silná vôňa omamných kvetov môže spôsobiť alergickú reakciu.

Vaše rady a skúsenosti:

Katarina Vozakova

Moja visteria má 12rokov, bola aj vyššia, ale musela som ju zostrihať, ťahala sa po elektrickýh drôtoch. Vyslovene potrebuje slnečné stanovište. Táto ma slnko od rána až do večera. Za domom mám druhú vistériu, tiež 12 ročnú, slnko na ňu svieti len doobeda 3 hodinky a ešte ani raz mi nezakvitla.

Silvia Puskeilerová Daubnerová

Moja 10 rokov pestovaná z "fazuľky " na balkóne v kvetináči. Kvitne len posledne dva roky, do jesene je do polovice balkóna. Potom ju ostrihám a šup na zimu do pivnice. Na jar vyložím von holé papeky, ako vraví môj muž, a za dva týždne vyzerá, ako na fotke.

Blogy zo záhrady o kvetoch, bylinkách a rastlinách nájdeš aj tu:

Ako je to na iných chatách a chalupách: