Baza čierna - 12 spôsobov ako ju spracovať
#Novinka #Záhrada #Flóra #Recept 15-06-2021

Baza čierna - 12 spôsobov ako ju spracovať

Autor: Katarína Galová

Bazu čiernu pozná hádam každý, ale poznáte aj jej ľudové názvy?! Kedysi ju ľudia volali aj bazak, pánbožkova apatieka, gbez, hular (po záhorácky) či chabzda. Semienka bazy čiernej našli aj archeológovia vo vykopávkach starých obydlí. V biblii sa spomína, že vraj na bazovom kríku sa obesil apoštol Judáš, čo pripomína silný zápach listov. Na hrubom kmeni tohto kra rastie aj známa huba, ktorú ľudovo nazývajú Judášové ucho, alebo uchovec bazový. Známe liečiteľka Hildegarda z Bongenu opisovala postup kedy bazové listy poukladali na horúce kamene a zaliali vodou, liečili tak žltačku. Rástla skoro na každom dvore, či predzáhradke a doslova mytologicky jej bol pripisovaný význam dobrého ducha domu, ochrancu.

Nenadarmo sa vravievalo:
„Pred rumančekom sa pokloň, pri baze si kľakni.“

Zbierajú sa väčšinou kvety a plody. Aromatické kvety kvitnú v máji až júli a na ich zber je vhodný prútený kôš, aby kvietky nezvhli, nezdusili sa nezvädli. Zbierajte ich vždy vo voľnej prírode, ďaleko od obydlí a ciest. Plody tie rastú v auguste až septembri a najčastejšie sa majú spracovať varením, alebo sušením v trúbe, či sušičke ovocia. Tepelným spracovaním sa totižto v nich rozloží sambunigrín, (ktorý inak v čerstvých plodoch pri užití väčšieho množstva môže spôsobiť podráždenie žalúdka.) – uvádza to aj knižka Jedlé Bylinky a plody od Hoffmana Kesslera.

1. Vyprážané kvety

Desiatky až stovky drobných kvietkov pripomínajú hviezdičky rastúce v spoločných súkvetiach. Čerstvé kvety narýchlo ponorené do cestíčka a ihneď vypražené sú výbornou lahôdkou. Tip na cestíčko pre bazové kvety: ½ hrnčeka mlieka, ½ hrnčeka polohrubej múky, jednu čajovú lyžičku rumu, 2 čl šľahačkovej smotany, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor a štipka soli. Cestíčko vymiešame a namáčame doň bazové kvety, ktoré rýchlo vypražíme.

2. Sirup

Bazový sirup je veľmi obľúbený, ak však nedodržíte základné postupy a prísady, jeho príprava sa Vám môže vypomstiť na zmene chuti, či farby. Bazový sirup sa pripravuje lúhovaním minimálne z 15 bazových kvetov, ktoré ste zozbierali počas slnečných dní, kedy majú veľa peľu a nezmyl ho dážď. Kvety neumývajte! Zmyjete z nich peľ! Očistite ich od hrubých stoniek, listov prípadne ak zbadáte chrobáčikov. Treba ho lúhovať cca 24 hodín vo vopred prevarenej vode, ktorú necháte najskôr vychladnúť a pridáte citrónovú šťavu. Ja mám rada aj obmenu, kedy pridávam do sirupu aj mätu. Následne je potrebné precediť výluh cez sitko, alebo gázu, aby v ňom neostala naozaj ani smietka. Povaríte ho s cukrom a nadávkujete do super čistých fliaš. Ani samotný štupeľ, či iné uzatvárania by nemali mať známku malého znečistenia. Ešte horúce uzatvorte a nechajte vychladnúť zakryté dekou, podobne ako pri zaváraní. Sirup treba skladovať vzpriamene, aby sa nedotýkal uzatvorenia a v chladnom tmavom prostredí. Sirup je lahodný a deti ho doslova zbožňujú. Ak pridáte trochu sirupu do sektu, vytvoríte osviežujúci večerný drink na prípitok na terase, či balkóne.

3. Čaj

Čaj môžeme pripraviť aj z čerstvých kvetov bazy, ale odporúča sa najlepšie ho pripraviť hneď po odtrhnutí, maximálne však jeden deň, potom je lepšie nechať bazu vyschnúť, buď zavesenú dolu hlavou zviazanú vo viazaničkách, alebo priamo na plechu vytslanom papierom na pečenie, kde ju postupne môžete otáčať. Usušené kvety sú vhodné na prípravu čaju, ktoré lúhujeme maximálne 10 minút. Ak sa radi saunujete, je vhodné vypiť čaj z bazových kvetov tesne pred jej návštevou, uľahčí potenie a podporí detoxikáciu tela cez kožu.

4. Letné limonády

Limonády s čerstvými kvetmi majú svoju sladkú, až medovú jemnú chuť, a osviežia pri prvých horúcich dňoch. Často sa kombinujú s lipovým kvetom. Vyskúšajte túto sezónnu kombináciu.

5. Džem, či kompót

Bazová marmeláda sa dá pripraviť i z kvetov. Bazové kvety bez stoniek zalejete jablkovým džúsom, najlepšie prírodným, nie kupovaným a necháte odstáť 24 hodín. Jablkový džús si pripravíte z ošúpaných jabĺk nakrájaných na kocky, ktoré povaríme vo vode do zmäknutia, pridáme cukor podľa chuti a na záver rozmixujeme. Takýmto vychladnutým džúsom môžete zaliať kvety bazy a necháte odstáť 24 hodín..majlepšie v chladničke, aby Vám to v týchto horkách neskyslo. Následne scedíte, a povaríte so želírovacím cukrom. Bude určite jednou z Vašich obľúbených marmelád na chalupárskom stole. Najlepší džem je však z jej plodov. Pooberané plody poumývajte, nechajte odležať zasypané cukrom, prípadne pridajte mätu a medovku, a potom necháte odstáť minimálne 5 hodín v chlade. Baza by mala pustiť šťavu. Potom túto zmes povarte na miernom ohni, aby nekypela. Bazu môžete prepasírovať, alebo rozmixovať. Varte kým Vám nezhustne na marmeládu. Môžete zmiešať so želírovacím cukrom. Sterilizujte ako bežné marmelády a džemy, do pohárikov za horúca uzatvorených a preklopených dnom na hor zabaľte do deky. Takýto výborný džem skúste nielen v kombinácii s chlebom, maslom a vianočkou, ale napríklad len so syrom.

6. Šťava z plodov

Tak toto je vitamínová bomba nielen pre chuťové poháriky, ale aj pre Vaše telo. Obsahuje sacharidy, bielkoviny, vlákninu, vitamín A, B, C, železo, sodík, draslík, vápnik, pektín, organické kyseliny, triesloviny, antioxidanty. Bobule by sa mali pri pomalom varení prevariť vo vode a následne prelisovať cez sitko. Ako som spomínala bobule by sa mali vždy tepelne spracovať, aby sa zbavili dráždivej zložky, ktorá viacerým ľuďom škodí pri konzumácii v čerstvom stave. Dochutiť ich treba cukrom a citrónovou šťavou. Môžete ich zaliať aj prírodným červeným vínom. Vo fľašiach šťavu necháme odstáť podobne ako bazový sirup. Dávkuje sa po 1 max. 2 PL lyžiciach denne. Môžete i ju rozriediť aj v pohári s vodou.

7. Zmrzlina

Domáca zmrzlina z bazy, to je Vám vec. Potrebujete na ňu domáci bazový sirup, šľahačkovú smotanu, šťavu z citróna, mlieko a samozrejme pár čerstvých bazových kvietkov. Kto chce, môže pridať aj vanilkový cukor. Dnes už na trhu nájdete kopu domácich zmrzlinovačov, tak skúste použiť jeden z nich. Kto však taký zlepšovák doma nemá, môže zmrzlinu vymiešať ručným šľahačom a dať ju v nádobke zmraziť, ale treba ju občas párkrát ešte premiešať. Takto si viete pripraviť buď domáce nanuky, alebo zmrzlinu, ktorú budete servírovať v pohároch, alebo v kornútkoch. Na chatách a chalupách to bude nádherné osvieženie počas letných dní a osláv.

8. Dezerty

Jedlé kvety sú čím ďalej tým viac obľúbené. Bazové kvety sú jednoznačne sezónnou záležitosťou a preto by sme ich mali využiť presne v ich období kvitnutia. Na dekoráciu čokoládových dezertov, alebo vanilkových, či citrónových krémov sú ako stvorené. Na internete nájdete určite aj množstvo konkrétnych dezertov na prípravu.

9. Bazový ocot

Ocot odstraňuje zápchu a pomáha pri úprave správnej stolice, posilňuje imunitu, znižuje plynatosť. Pomáha vylučovať z tela kyselinu močovú, ktorá má za následok začiatok a vývoj ochorenia zvaného dna. Z 20 ks kvetov bez hrubých stoniek a 500ml octu si v sklenej nádobe pripravíme výluh. Necháme ho lúhovať na chladnom mieste po dobu 3 týždňov. Konzumuje sa len po 1čl ráno, čím podporíte svoj metabolizmus.

10. Med

Bazový med je podobný na prípravu, tak ako sirup. Bazové kvety zalejete odstátou prevarenou vodou cca 1,5 l, a necháte lúhovať 24 hodín. Na druhý deň povaríte s 2kg cukrom a citrónovou šťavou tak dlho až kým nezhustne. Cca 2 hodiny. Nalejete do pohárikov a do každého pridajte 1 čajovú lyžičku sušeného včelieho peľu. Možno sa Vám bude zdať trošku redší ako bežný med, a rovnako sa môže zdať príliš veľa cukru v jeho obsahu. Je to však len med, ktorý je vhodný ako sladidlo do čajov, či limonád a je určite zdravší, ako priemyselne spracované.

11. Listy

Bylinkárka Anička Kopáčová z Vrbového však zbiera aj listy, ktoré odporúča použiť na obklady pri bolestiach chrbtice a zápale trojklanného nervu. Čerstvé listy môžete poukladať na handričku a pokvapkať horúcim olivovým olejom a priložiť na boľavé miesto, prekryť igelitom a previazať na noc.

12. Bazové víno

Bazové víno sa spracováva z prevarených bobúľ čiernej bazy, ktoré sa po prejdením varom nechajú cca 12 Hodín odležať a potom sa prelisujú. Pridá sa špecifický pomer vody a cukru, zákvas čistej kultúry kvasiniek, živnú soľ a nechá sa prejsť kvasným procesom. Presnejší pomer nájdete určite v niektorých príspevkoch na internete. Ja som ho zatiaľ neskúšala, preto presný postup neviem celkom odborne doporučiť. Nájdete druhy vín v kombinácii s bazou, stolové či dezertné bazové vína. Rozhodne to znie ako výzva pre nás chalupárov, vyskúšať niečo nové, čo naši starí rodičia dávno pripravovali.

Baza má prospešné účinky na naše telo, myseľ a komplexné zdravie:

  • Podporuje detoxikáciu.
  • Je vhodná pri škriabaní v krku, nachladnutí a kašli, či ochoreniach priedušiek.
  • Pôsobí močopudne, a zbavuje organizmus zavodnenia.
  • Blahodárne pôsobí na ľadviny.
  • Podporuje potenie.
  • Eliminuje cholesterol a vysoký krvný tlak.
  • Podporuje tvorbu červených krviniek, ak konzumujete šťavu.
  • V neposlednom rade pôsobí harmonizujúco a relaxačne už len svojou vôňou.

Ak nie ste priaznivcom tradičného bazového sirupu, vyskúšajte ostatné tipy, verím, že si nájdete spôsob spracovania, ktorý Vám chutí a vyhovuje.
Krásne horúce letné dni s bazovým osviežením.

Blogy zo záhrady o kvetoch, bylinkách a rastlinách nájdeš aj tu:

Vyskúšaj aj tieto recepty: