Kváskový MRVÁŇ
#Novinka #Recept 13-07-2020

Kváskový MRVÁŇ

Autor: Katarína Galová

Tento recept ma oslovil v relácii RTVS – Dámsky klub, kde pripravovali kvasnicový Hrušovčanský Mrváň. Nedalo mi to a hneď som ho o dva dni vyskúšala v mojej kváskovej verzii. Ako inak začať teda blogovať, ak nie niečím tradičným slovenským :). Ale pekne po poriadku.

Čo to ten Mrváň vlastne je?

Je to zapletený sladký koláč podobný vianočke, ktorý sa piekol v hlinených nádobách, pekáčoch a kamenných peciach najmä ako obradové sviatočné pečivo. Pochádza z oblasti Hontu priamo z Hrušova a verím, že každá rodina má svoj originálny recept, ktorý je pre nich ten najlepší.

Ak by Vás zaujímal ešte kúsok histórie tento koláč sa piekol hlavne pri príležitosti svadieb, karov, sviatkov cez Vianoce a Veľkú noc, ale i na žatvu, kedy sa chodilo orodovať za úrodu. Býval okrúhly s ozdobami na povrchu, alebo s otvorom v strede. Na svadbu neveste ho piekla krstná mať, ako dar a býval veľkých rozmerov, aby sa na záver hostiny rozdelil medzi všetkých svadobčanov. V iných oblastiach ho nazývali aj inými ľubozvučnými názvami ako – radostník, brány, vrtaň, poklona, calta, alebo aj kuch.

Potrebujeme:

300g polohrubej múky
300g hladkej múky
200g práškového cukru
1PL medu
2 celé vajcia
100g kyslej smotany
200ml mlieka (1,5%)
100g zmäknutého (nie roztopeného) masla
100g lievito madre kvásku z nakŕmeného pohára deň vopred
(kto nemá, urobí si rozkvas aspoň na 8 hodín)
100g kakaa

Postup:

Všetky suroviny, v tom istom poradí, v akom sú zapísané dám do misy okrem kakaa. Vymiešam robotom, (kto chce dodržiavať tradíciu, miesi rukami), aby sa cesto krásne prepojilo. Je jemné a hydratované. Preložím cesto do jenského skla a posypem 100g kakaa. Kakao zapracujem len veľmi z ľahka, aby som vytvorila mramorovú štruktúru.

Zakryjem potravinou fóliou a nechám cesto nakysnúť na linke 8 hodín. Potom cesto vyberiem a na doske rozdelím na 3 časti. Kto vie pliesť vianočku z viacerých kusov, môže si zapliesť Mrváň podľa seba, alebo dá sa zapliesť aj iným spôsobom (Cesto rozdelím na dve časti, jednu menšiu a druhú väčšiu. Z menšej sa dá ušúlať dlhý pás a ten uložiť pozdĺž okraja pekáča. Z druhej časti sa vytvoria tri pásy a zapletá sa vrkoč ako na vianočku, a túto, časť treba vložiť do stredu pekáča), ja však volím jednoduchšiu verziu akú použili v Dámskom klube a zapletám z 3 ušúľaných pásov vrkoč vianočky.

Vložím do maslom vymasteného pekáča a nechám kysnúť ďalších 8 hodín zakryté fóliou. Pečiem na 175°C asi 30-40 minút. Kto kváskuje pozná aj chladničkové kysnutie, preto môžeme vložiť pekáč do chladničky a do rána cca 12-14 hodín ponechať v chlade. Ráno vyberiem a nechám 1 -2 hodinky na linke, aby cesto dosiahlo izbovú teplotu a potom pečiem.

Tradícia ešte radí po dopečení potrieť Mrváň maslom, alebo nechať vsať malé kúsky masla na jeho povrchu, kým je ešte horúci.

Vyskúšaj aj tieto recepty:

Iné blogy: