Makovka jemná ako obláčik
#Novinka #Recept 26-10-2020

Makovka jemná ako obláčik

Autor: Katarína Galová

A sme niektorí opäť doma vďaka lockdownu. Na niektoré veci máme viac času a niektoré vôbec nestíhame. V prvom kole obmedzení v rámci ochrany pred korona vírusom sme boli nútení spomaliť a venovať sa len našim deťom a domácnostiam, rodinám, partnerom. Naučili sme sa veľa vecí, že príroda nám dáva všetko – oddych, pokoj, nádych a výdych, útek od informácií, ktoré počúvame, ale nevieme ich ani potvrdiť, ani vyvrátiť. Naučili sme sa, ako tráviť čas s najbližšími o to intenzívnejšie, že sme nemohli niekedy vybehnúť ani na tú našu milovanú chatu. Táto téma je znovu viac než aktuálna. Po prvom kole, ktoré u nás prebehlo celkom pokojne a bez veľkých následkov, sa veľa z nás stavia k druhému kolu trochu nedôveryhodne. Slovensko zmáhajú rôzne pocity, hádky, nálady, smútok, obavy, strach a bez vyhliadok na niečo pozitívne. Ako sa vymaniť z týchto pút, ktoré nás zväzujú a čím viac stresujú?! Tejto téme som sa odhodlala venovať v mojich príspevkoch a príbehoch na Instagrame pod profilom Chatyblog.sk – Chaty, chalupy, záhrady, balkóny, a tomu, že sa nemienim poddať tej celospoločenskej dezilúzii. Ja viem, svet nevyliečim, ani nezachránim, ale aspoň trošku šírenia pohody nikomu neuškodí. Práve naopak.

Hm. Mala so písať o Makovke ako obláčik.., ale dostanem sa k tomu. V týchto príbehoch a príspevkoch sa pýtam aj Vás, aký máte osobný recept na pohodu. Jaska, ísť do prírody, do záhrady, na chatu, chalupu, to určite všetci vieme aj bez akýchkoľvek rád. Venujem sa tam aj tomu, akú hudbu počúvať. Mám pre Vás pár tipov, nájdete ich uložené vo výberoch. Potom ako byť zdraví. Jednoznačne s prírodou a hudbou je spojený pohyb.. vychádzky, beh, či fitko v obývačke. Každý podľa chuti. Aaa, už sme tu. Chuť.. Kto chce zdravo žiť, k tomu patrí aj zdravá strava. A k tomu, aby sme nemuseli stáť šóry v obchodoch, môžeme si doma spraviť aj zdravé hriešnosti. K tej domácej pohode patrí dobré jedlo. Možno inokedy v pracovných dňoch nemáte zaužívané sadnúť si spoločne za jeden stôl k raňajkám. Teraz máme tú možnosť.

Moje deti milujú makovky, alebo lupačky, ako ich nazývame. Pri zákaze vychádzania, dlhých radoch v obchodoch, som sa ako kváskovač- mierny začiatočník rozhodla vyskúšať tento recept. Po pravde vôbec netuším, kto je jeho autor, napísala som si ho do kváskovacieho zošita s tým, že možno raz vyskúšam. Vhodná chvíľa - práve teraz. A celkom sa na prvý krát podarili a preto sa chcem oň s Vami podeliť i keď nekváskujete pravidelne.

Potrebujeme:

200g Leviho nakŕmeného z predošlého dňa – Kvások Lievito Madre
(volám ho tak familiárne Levi, kváskovačky to poznajú)
Ak nemáte zarobte si kvások z 1 kocky kvasníc

380g mlieka
4 PL kryštálového cukru (môžeš zvoliť kokosový, alebo hnedý)
2 celé vajcia
2 PL oleja
400g hl. múky
200g pol. múky
Štipka soli

vajíčko na potrenie
nepomletý mak na posypanie
slivkový džem alebo marhuľová marmeláda

Cesto vymiesim v kuchynskom robote, aby sa odliepalo od stien, takže to môže trvať aj 10- 15 minút. Cesto prekryjem fóliou a dám do chladničky do rána na pomalé kysnutie, alebo môžeš zvoliť linkové kysnutie pod utierkou, alebo aj pod fóliou cca na 5 hodín.

Po vykysnutí rozdelím cesto na niekoľko malých bochníčkov a z každého vyvaľkám zaoblený trojuholník s jednou predĺženou stranou. Z toho predĺženého rohu budem rolovať rožtek. Kto chce, môže naplniť do tohto rohu džem, čokoládu, orechovú naplň, čokoľvek, čo doma všetkým chutí. Kolečkovým krájačom, alebo narezávatkom narežiem ryhy vo forme pásikov v hornej časti. Viď obrázok.

Predĺžený roh uchopím a zrolujem smerom k ryhám a vytvarujem rožok. Nechám na plechu zakryté utierkou podkysnúť cca 3 hodinky. Potriem roztrepaným vajíčkom a posypem makom. Pečiem na 180°C cca 25 minút.

No k tej domácej pohode patrí aj taká tá nostalgia, ktorú u nás vyvolávajú spomienky a jedlo s tou spomienkou spojené. Buď koláče od babičky, pohoda na chate, priateľské večery, výnimočné oslavy. Táto makovka je naozaj ako obláčik a ja verím, že moje deti tiež budú nostalgicky spájať tento moment s tým, ako im mamina raz dávno doma piekla makovky a potierali si ich domácou marhuľovou marmeládou. Vytvorte si svoje rituály, svoju pohodu, svoju nostalgickú spomienku. Teraz je na to vhodný čas.

Vyskúšaj aj tieto recepty:

Iné blogy: