Tekvicová nátierka
#Novinka #Recept 12-10-2020

Tekvicová nátierka

Autor: Katarína Galová

Tá príroda to má veľmi dobre vymyslené, v týchto upršaných a kratších jesenných dňoch sa sfarbuje do krásnych sýtych odtieňov teplých farieb žltej, oranžovej a červenej. Ja osobne mám rada, keď si tieto farby môžem preniesť aj do obytného priestoru. Formou dekorácií, tekvíc, jabĺk, gaštanov. Tekvica Hokkaido je už veľmi dlho známou a bežne používanou, osvieži nielen zdravé menu na jeseň, ale farebne vynikne na každom stole, či už ako dekorácia, alebo ako súčasť menu.

Samotná tekvica má prapôvod na americkom kontinente, ale Hokkaido pochádza z japonského ostrova s rovnakým menom. Kvalitnú a zdravú tekvicu poznáš podľa zdravej šupky bez fľakov a priehlbiniek. Správna tekvica Hokkaido po zaklopaní prstom vydáva dutý zvuk. Skladovať by sa mala cca pri 15 °C. Je všeobecne známe, že je najlepšie jesť a využívať všetky sezóne potraviny. Obsahujú vždy tie najvhodnejšie vitamíny a obohacujúce látky pre náš organizmus a imunitu v danom ročnom období. Tekvica obsahuje veľa vody, vitamín B, C, E, betakarotén a vlákninu. Tak poďme na to!

Tentokrát som doma zvolila veľmi jednoduchú a rýchlu Hokkaido nátierku. Či už ju spravíš na chate, chalupe ako raňajky na chladné ráno pod dekou na terase, alebo len tak, doma, keď sa Ti nechce vytiahnuť nohy do daždivého počasia. Dá sa vziať pekne zabalená v sklenom uzatváracom pohári ako vhodná desiata na túru do lesa na zbieranie hríbov, kde si počas oddychu môžeš natrieť kváskový chlebík. Môžeš ju pripraviť ako poobedný snack pre deti na piknik do parku, kde idete spolu zbierať gaštany. Taktiež aj ako rýchly dip pre priateľov na večer k dobrému vínku. Poteší vegánov a zástancov zdravého štýlu.

Potrebujeme:

Malú tekvicu Hokkaido, alebo polovičku zo strednej tekvice

Krémový syr, alebo jogurt podľa chuti

2-3 strúčiky cesnaku

Himalájsku soľ

Chia semienka

Hrianky

Tekvicu Hokkaido nešúpem, len vyberiem semienka zvnútra a nechám ich vysušiť. Nakrájanú tekvicu na kúsky uvarím v osolenej vode do mäkka. (Niekto môže zvoliť aj verziu z upečenej tekvice so šupkou.) Preložím do misky, rozmixujem s cesnakom, trochou soli, ak ešte treba a podľa chuti pridám 2-3PL bieleho jogurtu, alebo syra (typu Lučina). Semienka opražíme na sucho v panvici a môžeme posypať natreté hrianky spolu aj s chia semienkami. Ak by ste chceli o trošku sladší variant, dá sa k tekvici pridať a uvariť s ňou i jabĺčko nakrájané na kocy bez jadrovníka.

Ja viem veľmi rýchle a jednoduché. Nie je to super nápad, keď je úplne lenivý deň, alebo na druhej strane, keď máte veľa práce na chate a chcete urobiť rýchlovku.

Pripravila som i blog o rôznych tekviciach, kde sa dozvieš, aké tekvice sú vhodné pre určitý druh prípravy a konzumácie, aké sú známe i menej známe druhy.

Vyskúšaj aj tieto recepty:

Iné blogy: