Chalupársky cviklovník
#Novinka #Recept 14-09-2020

Chalupársky cviklovník

Autor: Katarína Galová

Sezóna cvikle je v plnom prúde a toto „červené zlato“, ako ho nazývali naši predkovia, sa dá pripraviť na veľa spôsobov a ozaj chutne. Cvikla obsahuje nespočetne množstvo živín a vitamínov: Zdravé tuky, sacharidy, bielkoviny, vlákninu, vitamín A, B, C, K , vápnik, horčík, železo, fosfor, sodík, zinok, mangán, selén, meď, betakarotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú. Ja osobne ju mám rada v podobe cviklových hranoliek. Deti ich v tejto verzii majú asi tiež najradšej, ale chcela som vyskúšať aj iný spôsob, aby deti maškrtili, ale zdravo a chutne. Taktiež som chcela ponúknuť chlapskú rodinnú čatu na chate, kde sa v ten deň pilne pracovalo. Okrem obeda tak poobede ku káve padol vhod.

Tento recept je určite jeden z rýchlych chalupársky receptov, ktoré gazdiná buchne do jedného hrnca a upečie. Je vhodný aj pre tých, ktorý nemajú radi v koláčoch špecifické chute, ovocie, alebo krémy.

Potrebujeme:

7 vajec
1 vanilkový cukor
1čl vanilkového extraktu
100g kokosového cukru
250g hnedého cukru
600g uvarenej cvikly
400ml masla roztopeného, alebo
Bio rastlinného oleja
1 prdopeč
550 g hladkej múky
150g kakaa

Celé vajcia rozmiešam do peny a postupne pridávam po lyžičkách cukor. Je známe, že najlepšia cvikla je surová a varením sa v nej znehodnocujú živiny, preto ja ju parím v parnom hrnci. Takto uvarenú na pare rozmixujem a vychladnutú pridám k vajciam. Rovnako vychladnuté roztopené maslo, primiešam k zmesi. Prášok do pečiva (prdopeč), múku a kakao si zmiešam ako suchú zmes v inej miske a postupne pridám k tekutej zmesi.

Ak pečiete v keramickej miske ako ja, len jemne vymastite maslom a vylejte cesto dnu. Pečiem na 180° C asi hodinu. Potom som už len pocukrujem práškovým cukrom.

Dobre nám to padlo. Posledné letné dni, pod stromami, keď už nie je tak dusno, a pofukuje mierny vánok. Deti odbehli od hory hliny, kde si stavali hlinený bunker pre psa a hlineného snehuliaka, sme si zase my, pomedzi prácu a ošetrovanie tatranského profilu, urobili pauzu a ukusovali z tohto chalupárskeho cviklovníka. Vyskúšate ho? Potom mi napíšte!

Zdroj : pôvodný recept pred mojou úpravou časopis Záhradkár

Vyskúšaj aj tieto recepty:

Iné blogy: