Anglická záhrada v dedinke Rajčany
#Novinka #Záhrada #Návšteva u Vás #Flóra 30-06-2021

Anglická záhrada v dedinke Rajčany

Autor: Katarína Galová

Fotografie: Katarína Galová

Anglická záhrada - základné črty a charakteristika

Sú to samotné kvety, ktoré sa najviac používajú vo výsadbe – sú to ruže, a ich nespočetné rôzne popínavé druhy, levanduľa, margaréty, pivonky, náprstníky, záhradný dekoračný cesnak, pivonky, verbeny, fialky, ale aj mach, okrasné trávy a paprade. Pôsobivé kombinácie kvetov sú skrytým kľúčom k anglickej záhrade. Záhonové trvalky v kombinácii s kríkmi, prepojenie okrasnej a úžitkovej záhrady s tvarovanými ovocnými stromami, kompozícia symetrie rastu, vlnovkové a oblé línie záhonov, lúčne kvetinové výsadby, to všetko treba citlivo rozmiestniť a starostlivo udržiavať.

Čo sa týka záhradného nábytku, rozhodne nevynechajte lavičku, záhradné domčeky, poprepájané kamennými chodníčkami. So záhradnými sochami postupujte veľmi opatrne, aby pôsobili v danom prostredí prirodzene a nie gýčovo. Vodné napájadlá pre vtáčiky, jazierka a fontánky, nemajú len dekoračný charakter, ale zvlhčujú prostredie samotnej záhrady. Malé plôtiky, kvetinové oblúky a pergoly, tehlové obklady na múroch, či využitie malých oddeľovacích múrikov, či obrubníkov, ktoré sú zväčša obrastené popínavými rastlinami, ružami, vistériami, brečtanom. Svojimi prevismi dávajú svojský vzhľad a harmonicky dopĺňajú celok.

Anglická záhrada v slovenskej záhrade

Anka a Jozef bývajú v malej dedinke Rajčany pri Topoľčanoch a spoločne sa už 21 rokov starajú i o dom a záhradu. Pestrá záhrada je však najmä dielom Aničky, ktorá odjakživa milovala anglické záhrady. Nechala sa inšpirovať i anglickými televíznymi seriálmi, kde záhrady boli doslova ukážkové, a postupom času zbierala i rôzne vydania českých časopisov, ktoré na Slovensku v tej dobe nemali ešte konkurenciu. Rokmi a skúšaním postupne nadobudla skúsenosti, ako a kde nasadiť ktorú rastlinku, aké kvety možno kombinovať v jednotlivých záhonoch. Postupne si plnila sen, krôčik po krôčiku, s pomocou manžela Jozefa.

Nahliadnite, ako záhrada a okolie domu vyzeralo v úplných začiatkoch. Nebude sa Vám ani chcieť veriť, že to dakedy vyzeralo úplne inak ako teraz, keď vstúpite do Aničkinej anglickej záhrady prostredníctvom aktuálnych fotografií.

Sama ako vstupujem do tejto záhrady, ocitám sa úplne v inom svete. Až sa mi nechce veriť. Ako Alenka v ríši divov.
Pozrite si moje krátke video na youtube a posúďte sami - Video o anglickej záhrade v Rajčanoch.

Po pravde, ako všetci záhradkári a nadšenci záhrad vedia, nie je to len tak, aby záhrada takto vyzerala a pôsobila. Stojí za tým veľa energie, času, práce a samozrejme aj omylov, ktoré človek musí tomu obetovať.

Anička vraví: „Kvetinová záhrada je veľká výzva. Ak však nechcete mať všade len kameň, štrk, či betón, stojí to veľa práce a úsilia, udržiavania a zveľaďovania už aj odrastených kríkov, či kvetín. Výsledok však stojí za to!“

Záhradu nemali naplánovanú, ani naprojektovanú žiadnym záhradným architektom. Všetko si začali postupne presádzať, tvoriť a upravovať. Inak vraj behom 3-4 rokov sa záhradka rozrastie a ukáže sa v plnej kráse. Oni však počas obdobia, čo tu bývajú, prerábali záhradu asi 5x spolu s presádzaním i premiestňovaním jednotlivých rastliniek, stromov, kvetov. Záhradku rozdelili na niekoľko oddychových zón, ktoré vznikali postupne. Na konci celej záhrady vznikla i úžitková plocha na pestovanie domácej zeleniny a ovocia. K ekologickej záhrade tu samozrejme patrí aj kompost, ktorý využívajú, nový vyvýšený záhon, kde sa darí brokolici, pokosenú trávu, či drtičom konárikov, listov, kôry mulčujú v záhrade podľa potreby. Rovnako zachytávajú dažďovú vodu vo viacerých nádobách. Zvlhčenie prostredia zabezpečuje príjemné jazierko s malým mólom, plné karasov, ktorým sa veľmi darí.

„4 roky dozadu sme ich mali vyše 100, boli medzi nimi aj šedé kúsky a boli to relatívne malé rybky, tak sme to darovali jednému pánovi. Snažíme sa ich udržať pri počte max. 20-30 kúskov, zvyšok rozdáme, lebo potom zostava dolu dosť kalu. Dorastajú podľa veľkosti jazierka, čiže nerastú do obrích rozmerov. Mali sme na skúšku aj jesetery, ale neprežili nám, lebo sa pravidelne chodia nadychovať nad hladinu a zamotali sa do rias.“, rozpráva Anka detailne o každom kúsku, na ktorý sa pýtam.

Anička dodáva, že sem pravidelne každý rok zavíta i niekoľko žiab, ktoré tu mávajú nočné koncerty. V jazierku sú vysadené lekná a všetky kvety sú v črepníkoch, hlbšie pontaderie, kosatce a palka a plytšie záružlie.

„Jazierko sme vytvorili asi pred 15 rokmi, kopali sme ho ručne, fóliu už sme dávali 2x lebo sa nám asi po 7 rokoch urobila niekde diera, jazierko má vytvorenú stredovú hĺbku asi 80cm, kvôli tomu, aby nepremrzlo. Pri vrchu po celom obvode sú 2 zóny, plytšia a trosku hlbšia. Najskôr sme použili jemný žltý piesok kvôli drobným nerovnostiam alebo ostrým kamienkom, potom hrubá geotextília po celej ploche a na vrch čierna jazierková fólia o hrúbke 1mm. Najlepšie sa osádza, keď je teplo, vtedy je fólia poddajná. Kameňmi je utvorený iba okraj jazierka. Jeden filter je vo vode, a druhý, mimo jazierka, je ďalší tlakový filter s UV lampou, napojený na bambusovú trubku, kvôli voľnému spádu vody. Celé jazierko čistíme raz za týždeň, vysávačom kal spôsobený rybičkami a muž vtedy čistí aj filtre. Rybičky sú aj s rastlinami celú zimu v jazierku, dokonca tento rok som nechala aj pontaderie, čo sú citlivé rastliny na mráz a prežili. Raz za čas, keď voda primrzne, nalejem z kraja trochu horúcej vody, aby vznikol otvor, vzduch sa im inak dostáva cez rastliny, ktoré trčia nad hladinou.“

Okrem toho sviežeho jazierka sú dominantou záhrady ešte dva prvky, drevený oblúk obrastený ružovými obláčikmi, ako nazýva Anka porast kríka ruže American Pillar. A potom v neposlednom rade letný domček obklopený farbami a vôňami rôznych odrôd ruží. V záhradnom domčeku je príjemný chládok a každá dekorácia tu má svoje miesto. Nie je tu toho veľa, avšak úplne jedno prepojené s druhým. V oknách s výhľadom do záhrady sú kvetináče s jahôdkami. Pohovka je rozkladacia a Anka tu už trávila i noci so svojím malým vnúčikom. Ako som tam tak sedela, všetky tie vône a dojmy sa mi spojili úplne do jednej spomienky, keď som i ja žila v Anglicku a navštívila tam podobné záhrady a pôvodné domy.

Anka popisuje, že asi najväčšou výzvou bola pre ňu výsadba lúky. Sama som neverila, že na malom priestore môže táto výsadba naozaj vyniknúť. Zo zmesi vyrástli krásne divé maky, nevädza, žlté margarétky, slez, ľan a lupina. Plôtik, ktorý oddeľuje jazierko a túto lúku si vyrábala Anka sama. Rovnako aj vyvýšený záhon, ktorý stojí pri dielničke. V drobných dekoráciách a nádobách tu rastú rôzne sukulenty. V záhrade objavíte aj liečivé bylinky, voňavú levanduľu, rôzne druhy šalvie, paprade, hosty, mliečnik, náprstník, druhy hortenzií. Menovala by som ďalšie množstvo druhov, ale nechám to i na Vaše zvedavé oko, aby preskúmalo fotografie, či video, čo všetko ukrýva táto čarokrásna záhrada. Kvietky Anka zháňa v rôznych špecializovaných obchodoch, alebo od známych a priateľov. Veľa jej pomohli latinské názvy v časopisoch, alebo aj Tv relácie, ktoré sa venujú priamo záhradám a to nielen v slovenskej produkcii, ale aj v tej zahraničnej. Tak sa naučila ich kombinovať a ukladať podľa farieb, veľkosti vzrastu a potrieb slnečného žiarenia, či chládku.

Pod altánkom sa nachádza ďalšia oddychová zóny s posedením zo staršieho, ale opäť udržiavaného a zreštaurovaného nábytku. Objavíte tu bujnú hortenziu, muškáty, či jemný brečtan ťahajúci sa pomedzi dekorácie. Altánok lemuje do poloblúka chodníček vedúci až k jazierku.

Ešte poslednou oddychovou zónou je posedenie pod vysokou katalpou. Je to obľúbené miesto v horúce letné dni. Vyrástla im krásne do výšky a Anka vraví, že tak ako rastie do výšky svojimi konármi, tak rovnako rastie svojimi koreňmi do hĺbky a šírky. Z toho uhla pohľadu vidíte záhradu opäť v inom svetle, s krmítkami a miskami na vodu pre vtáčikov.

Možno sa Vám na záver budem zdať ako príliš romantická a emotívna, ale fakt, že v záhrade vzhliadnete množstvo motýľov, vážok, včiel, a iného hmyzu, ktoré tu existujú v symbióze s rastlinstvom a kvetinovou výsadbou, je úplnou samozrejmosťou. Patria neodmysliteľne k celému prostrediu a cítite sa tu ako v rajskej záhrade, kde každý kvet, či hmyz sem patrí, a nie je otravným, alebo sa tu vyskytuje vo veľkom množstve. Poletovanie hmyzu, povievanie vánku, presvitanie slnečných lúčov cez koruny stromov, pohojdávanie sa lúčnych kvetov, okrasných tráv, vôňa ruží, chuť čerstvo natrhaných malín, jahôd a spoločnosť Aničky a Jožka, to všetko vytvára atmosféru, z ktorej nemáte chuť odísť. Okrem toho mi tu spoločnosť robili mačky a domáci psí miláčik Eby. Každý kúsok záhrady, či výhľad z oddychových zón vytvára pocit pokoja a harmónie, kde priebežne počas dňa môžete meniť pôsobenie podľa slnečného žiarenia a chládku. Všade sa veľmi dobre cítite. Anka s Jožkom svojou pohostinnosťou, príbehmi, skúsenosťami a svojou úprimnosťou, ma dostali do pocitu, že sa poznáme už odjakživa, a že toto miesto je čarovné nielen svojím vzhľadom, ale od všadiaľ cítiť ich pozitívnu energiu, nadšenie, lásku, ktorú vkladajú do tohto prostredia. Nezabudnuteľný vizuálny i pocitový zážitok.

Čo dodať na záver. Použijem Aničkine slová: „Kvetinová záhrada nie je jednotvárna, ale mení sa celoročne. Každé ročné obdobie, každý mesiac v roku je iná. Mení sa farbami, vzrastom, i tvarom. Stále prekvapuje novým, púta pozornosť, láka vôňami.“

O pestovaní a záhradkárstve sa dočítaš i tu:

Navštív so mnou aj: