Vidiecke Vianoce u Jamael
#Chata a Chalupa #Novinka #Návšteva u Vás 14-12-2021

Vidiecke Vianoce u Jamael

Autor: Katarína Galová

Fotografie : Marta Gerát Janásová

Martu Gerát Janásovú a jej tvorbu som Vám predstavila v blogu Kytice zo stuhy od Jamael. Vidiecky štýl miluje, a neaplikuje ho len vo svojom tvorení, ale i v bežnom živote. Jej vidiecke Vianoce majú vlastnú špecifickú atmosféru a ja som rada, že nás k sebe pustila nahliadnuť a načerpať inšpiráciu.

"Vidiecky štýl zbožňujem, sú to spomienky v čase, prenesené do súčasnosti."

S svojím manželom a deťmi bývajú v čerstvo prerobenom domčeku, v dedinke neďaleko Trenčína. Nie je to obyčajné miesto. Kedysi tu bola čistiareň a predajňa. Do nového interiéru, ktorý krok za krokom budujú a prerábajú, postupne dopĺňa i staršie kúsky nábytku, ktoré tak pomáhajú vytvárať jej čaro domova. Pred prerábkou sa s manželom najskôr zhodli na predbežnom návrhu, ktorého súčasťou bol tehlový obklad. Nábytok chceli ladiť v drevených a bielych odtieňoch. I keď mali svoju vlastnú predstavu, stále si nevedeli celkom predstaviť, ako to v realite zafunguje. Nakoniec to vyšlo nad očakávania. Čierne doplnky neskôr dodali interiéru eleganciu. Veď posúďte sami prvé fotografie PRED a PO.

Celý interiér sa nesie v jemných odtieňoch krémovej, bielej, dreva a hneď čo Vám padne do oka je jemný, nie pravý tehlový obklad, ktorý je dominantou celého domu. Drevená lavica v jedálenskej časti bola vyrobená na mieru podľa požiadaviek majiteľov jedným šikovným stolárom. Ak ju chceli umiestniť dnu, museli to riešiť priamo cez okno. V stene je dômyselne upravený výrez, aby mohli vzniknúť poličky, a Marta mala priestor pre svoje milované dekorácie, a mohla tak každému kútiku vniesť kúsok svojskej atmosféry. To, že Marta myslí na detaily, je vidieť i v krásnom no jednoduchom aranžmáne svietidla, ktorý bol vytvorený z prútia a prírodných dekorácií z pod rúk majiteľky domu. Kuchynská linka bola zvolená opäť vo vidieckom štýle, typicky krásnej bielej farbe. Z tohto priestoru tehlový obklad harmonicky prechádza do útulnej obývačky. Tu celý priestor osviežuje a presvetľuje jemne bledomodrá sedacia súprava. Vianočné doplnky v bielych a prírodných farbách ladia s prostredím celého priestoru. Prútený košík na stromček dôvtipne zakrýva jeho stojan. V kúpeľni opäť vybrali spoločne s manželom jemné odtiene ladiace a kompaktné k všetkým miestnostiam domu. Samotný vstup do domu je hneď prepojený s kuchynskou časťou a jednoznačne dáva každému návštevníkovi vedieť, že v tomto dome vládne vkus, cit, harmónia a láska.

Na Slovensku sú momentálne v obľube rôzne štýly ladenia Vianoc, ale svojimi prvkami ich vieme prakticky a štýlovo poprepájať, že sa navzájom nebudú rušiť, či prebíjať.

Vidiecky slovenské Vianoce - sú asi u nás najpopulárnejšie. Vždy sa niesli v skromnom duchu a s pravidlom, menej je niekedy viac. Dekorácie sú zväčša z prírodných materiálov, čo záhrada a dom dal. Halúzky, vetvičky, slamené ozdoby, šúpolie, orechy, orechové škrupinky, papier, ľan, či plátno. Nádoby na dekorácie sa dajú využiť naozaj rôznorodé od krčiažkov, lampášikov, cez rôzne plechové nádoby, krhly, kovové formy na bábovky, koláče, konvičky na mlieko, či kovové, alebo drevené sitá, až po retro kovové formičky na pečenie. Určite do tohto štýlu patria doplnky ako sušené makovičky, či klásky, drevené ozdoby, liatinové zvončeky, imelo, prírodné sviečky, či sviečky z voskových plátov, venčeky z prútia, nejaké to pierko a krásne červené jabĺčka. Všetko v jemných prírodných odtieňoch hnedej, krémovej, bielej, prirodzene zelenej a občas zvýraznených červenou. Slamené či drevené betlehemy sa kladú pod stromček až v deň Božieho narodenia.

Severská atmosféra Vianoc a štýl Hygge - je návrat k severským tradíciám, tak ako u nás k vidieckemu štýlu. Je to spomalenie, a životný štýl, ako si užiť prítomnosť okamihu a prežívať ho senzitívne. Pripravte si huňaté vankúše, teplé deky, hrubé ponožky v jemných zemitých odtieňoch, bielych, bledo-modrých a šedých farbách. Objavuje sa aj sýto oranžová, ˇčervená a zelená. Prevládajú nórske vzory zvierat v podobe jeleňov, sobov, medveďov líšok a iných severských zvierat. Nesmie chýbať kožušina, šišky, snehové vločky ako ozdoby,ale i na textíliách obrusov, diek, či podušiek. Obľúbené sú aj flanelové posteľné návliečky, ktoré príjemné hrejú.

Anglické zlato-červené Vianoce - ak hovoríme o anglickom vidieckom vianočnom štýle, nesmieme vynechať ich tradičné prvky zeleno-červených škótskych károvaných diek, či obrusov, výzdobu z cezmíny a imela, sýto červené, zlaté a zelené ozdoby. Je to doslova klasika a viacerí sa k nej radi vracajú. Vianočné pohľadnice sa vešajú na dlhé špagáty, alebo kladú na parapetu nad krbom, kde visia aj vianočné ponožky. Zábradlia schodísk sú ovinuté čečinou, alebo hakúzkami z tují a stuhami s ozdobami. Gingerbread - zázvorové koláčiky podobné našim medovníčkom sú tiež vďačným vidieckym doplnkom. Sušené pomaranče krásne vyzdobia stolné ikebany, či girlandy. Vianočné vence na dverách z prírodných materiálov a kvetín sú úplnou samozrejmosťou. Luskáčik je tradičnou figúrkou, ktorá v anglo-saských krajinách nesmie chýbať.

Nemecký vidiecky štýl Vianoc - sa do našich domácností prepojil akosi prirodzene, vzájomnou blízkosťou nemecky hovoriacich krajín, podobnými tradíciami založenými na kresťanskej báze. Množstvo drevených ozdôb, betlehemov, vianočných svietnikov v tvare archy - oblúku, drevené pyramídky s točiacou sa vrtulkou, luskáčikovia, pastieri i ovečky. Adventné vence z prírodných materiálov, čečiny, ihličia, imela. Veľký papierový anjeli a nádherné veľké vianočné hviezdy. Tak ako ich tradičné folkórne odevy, tirolské kroje, sú šité z károvaných látok, tak i obrusy a dekorácie sa nesú v ich tradičných farbách.

Nech si vyberiete akýkoľvek štýl, alebo jednotlivé doplnky, verím, že si spríjemníte prostredie a dokážete vytvoriť atmosféru, ktorá a páči Vám i Vašej rodinke. Nie je dôležité, či bude Vaše prostredie dostatočne honosné. Stačia drobnosti, teplý čaj, hrejivá deka a príjemná spoločnosť rodiny.

Nie je ničím novým, že Marta má rada vidiecky, provensálsky a škandinávsky štýl, kde tu nájde v nich svoju inšpiráciu. Striktne sa nedrží žiadneho predurčeného módneho dizajnu, práve naopak, riadi sa pocitovo, podľa toho, čo je jej oku lahodiace. Jej vlastné dekorácie sú dokonale prepojené s celým prostredím a svedčia o jej cite pre vkus. Jej tvorba ju ovplyvňuje natoľko, že každý pohľad v jednotlivých miestnostiach má svoj význam. Žiadna vec nie je obyčajná. Každá má svoj príbeh. Tak ako napríkla bednička na drevo pri piecke je z roku 1963 a venoval jej ju strýko. Má pre ňu hodnotu i keď je to obyčajná bednička. Rámy na stenách získala darom od susedy. Písací stroj v rohu obývacej izby kúpila na burze starožitností len za 15€ a stolík, ktorý je pod ňou jej tiež predala jedna pani za pár eur s tým, že jej už zavadzia. Sú to originálne kúsky, ktoré dávajú každému kútiku úplne vlastnú atmosféru a dojem.

Nábytok sme kupovali v predajniach zameraných na vidiecky štýl. K iným kúskom sa náhodne dostali. Spokojnosť jej dodáva pocit, keď všetko so všetkým ladí. Sama si prerobila i svoj pracovný kútik. Starý stôl jej darovala opäť jedna pani, ktorej zavadzal. Dala mu novú šancu, aby mohol opäť slúžiť. Použila nový náter kriedovej farby po prebrúsení starej vrstvy, využila šmirgeľ na vytvorenie patiny, zalakovala bezfarebným lakom, doplnila o úložné košíčky, nové úchytky a vdýchla nový vzhľad a novú funkčnosť tomuto kúsku.

Krbová elektrická piecka im prináša teplo domova a pocit krbu v interiéri. Kúpili ju, keď sa im pokazil kotol. Bolo to chvíľkové riešenie, a v teplých mesiacoch slúži najmä ako dekorácia. Bedničku s drevom priložila ku krbu len kvôli autentickosti.

Marta má rada zmysel pre detail a pomáha si aj pri malých nedokonalostiach, ktoré využije a vymyslí pre ne iné riešenie. Drevený obraz nad posteľou kúpila na prekrytie nerovnosti stien. Nechceli hocijaké provizórne riešenie. Tento drevený obraz, vyrobený z klinčekov a bavlniek, v ľudovom motíve s vtáčikmi nie je len prvoplánovou alternatívou. Marta ho objavila mesiac pred svadbou. Manžel je chovateľ vtáčikov, a preto keď ho zbadala, vedela, že do ich spálne bude tento kúsok pasovať a urobí radosť nielen jej, ale prekvapí svojím vzhľadom i manžela. Nevytvárajú si citové väzby k veciam, ako by sa na prvý dojem mohlo zdať, ale práve maličkosťami a doplnkami si robia vzájomne radosť a zútulňujú prostredie, v ktorom spoločne trávia čas s deťmi. Vážia si občajné spoločné chvíle v pokojnom domove.

"Od minulého roka majú pre mňa Vianoce omnoho hlbší význam vďaka môjmu manželovi a deťom. S manželom sa navzájom dopĺňame. Podporujeme ma pri tvorbe nových nápadov a tiež neraz prekvapí skvelým nápadom."

Vianočné zdobenie zbožňuje najviac a nevedela sa dočkať, keď to vypukne. Tento rok, pri zlomenej nohe, začala s prípravou dekorácií už v septembri. Čas doma si krátila v sede, kde mohla pomaly tvoriť. Vianočnú výzdobu vždy začína v prvú adventnú nedeľu. Novinkou tento rok sú pre ňu Vianoční škriatkovia, ktorí ju nesmierne nadchli a vytvorila viacero druhov.

"Na Vianoce u nás nesmie chýbať vôňa koláčikov. Základ medovníky, vanilkové rožky, linecké koláčiky. Ostatné ešte doplní vždy mamina, keďže Vianoce trávi vždy u nás. Sme väčšia rodina, takže rušno a smiech, zábava je u nás po celý rok. A tak to má byť. Šťastný domov, za ktorý som vďačná každý jeden deň. Mať rodinu a domov je to najviac, nie je to samozrejmosťou. Je to dar. Nie každý má to šťastie, preto si to vážme.

Prajem všetkým krásne požehnané Vianoce v kruhu rodiny a veľa zdravíčka. S láskou Marta."

Spoznaj so mnou i iných tvorivých ľudí a ich zručnosti:

Vyskúšaj aj tieto recepty: