VöWELD - viac než len zváranie
#Novinka #Kreativita #Tip 25-10-2021

VöWELD - viac než len zváranie

Autor: Katarína Galová

Fotodrafie: Archív firma VöWELD - Patrik Völgyi

Firma VöWELD sídli v oblasti Pezinka, venuje sa výrobe a realizáciám nových konštrukcií brán, plotov, zábradlí, samotných schodísk, a iných nápaditých konštrukcií. Rovnako zameriava svoju činnosť aj na prezícne spracovanie návrhov produktov na mieru podľa požiadaviek zákazníka, vypracovaniu a kompletizácii produktových návrhov a dokumentácie, až po finálny produkt, ktorý povrchovo upravia, zvaria, dokončia do finálneho stavu. Ponúka teda finálne produkty, ale i kompletný balík služieb, zostavený podľa požiadaviek zákazníka. Služby, ktoré ponúkajú, v sebe zahŕňajú i návrh konkrétneho produktu na mieru, výkres a 3D návrh kompatibilný so zariadeniami. Ak sa jedná o technické výkresy, zašlú cenovú ponuku s odhadovaným časom potrebným na vykonanie všetkých procesov výroby. Gro VöWELD firmy je kompletizácia a zváranie dielcov do jedného celku metódami MIG/MAG a TIG. Následne používajú pozinkovanie a procesy opieskovania.

Za touto firmou stojí však najmä výsledná práca, nápaditosť, húževnatosť a šikovnosť viacerých ľudí a zamestnancov. Ja Vám prinášam rozhovor so zakladateľom značky VöWELD pánom Patrikom Völgyim.

Kto je za týmto rozbehnutým startupom a tvorí spoločný tím?

Moja manželka Nikolka bude vždy číslo jedna v tíme. Začínali sme spolu a spolu to dotiahneme dokonca. Jej kreativitu využíva najmä v osobnom živote, ale keď ju zapojí vo VöWELDe, výsledky na seba nikdy nedajú dlho čakať. To je dôvod, prečo má na starosť reklamu a marketing. Jej funkciu vo VöWELDe je však nemožné orámovať pár slovami o činnostiach. Robí prakticky všetko. Od manuálnej práce -výroby, cez účtovníctvo, až po objednávanie materiálov, alebo reklamných prospektov.

Jedným z ľudí, ktorých si cením je môj kolega Ľubko, ktorého šikovné ruky robia z kusov železa funkčné predmety. Jeho túžba po zmene bola evidentne rovnako silná, ako tá naša. Hoci posledný rok neevidujem vysokú stresovú hladinu, ale boli mesiace bez pláce. To všetko ustál s úsmevom a to sú veci, ktoré nie je možné prehliadnuť. Ľubko je zručný pracant, jeho predošlé skúsenosti v technicky zameranej spoločnosti využíva takmer každý deň. Je flexibilný a dlho mi netrvalo odovzdať mu dôveru v dielni.

V dnešnej dobe nie je ľahké nájsť ľudí, ktorí ustoja neistoty, ktorú tento biznis prináša. Pozíciami u nás si prešli už viacerí ľudia, nie vždy sa dalo skĺbiť všetko, aby to vyhovovalo obom stranám. Dnes si ľudí do nášho tímu precízne vyberáme. Príjemná atmosféra, dôvera, skúsenosti, spoločná komunikácia, nadšenie a trpezlivosť, to všetko sú dôležité aspekty pre našu tímovú prácu. Za to ďakujem všetkým svojim kolegom.

„Strom s hlbokým koreňom zvládne víchricu. Väčšinou práve koreň rozhodne o veľkosti a húževnatosti stromu.„ , dodáva, a ja sa teším na ďalšie odpovede, ktoré mi nielen priblížia odtiene týchto zručností a technický náhľad, ale aj osobnosť samotného Patrika.

Aká bola Vaša prvotná myšlienka pre vytvorenie vlastnej firmy VöWELD?

Značka s názvom VöWELD si začala rysovať svoje hodnoty 26.10.2018, hoci sme už rovnakú činnosť vykonávali ešte pred jej vznikom, no pod iným názvom. Začiatky boli rozhodne zaujímavé. V skratke, tieto 3 roky boli ako taká vytrvalostná skúška. Prešli sme si zaujímavými situáciami obohatenými o rôzne emócie.

Základ myšlienky, ktorá viedla k vzniku VöWELD, je ukrytý v pocitoch. Bolo to obdobie, keď som si začal uvedomovať, že na vyšliapaných chodníkoch je už všetko známe. Ostať pri istote a finančnej stabilite pre mňa znamenalo stratiť slobodu a to aj v prípade, že by som v zamestnaní vykonával to isté čo teraz. Potreboval som zažiť nové pocity a skúsiť niečo, čo nie každý skúša. A keďže som mal snúbenicu, teraz už ženu, rovnako zladenú na moju vlnovú dĺžku, bolo jasné že do toho ideme.

Aj chôdzi predchádzajú pády, a inak to nebolo ani v našom prípade. Všetky finančné prostriedky sme vložili do materiálu, strojov, vybavenia. Zákazky sme vyhľadávali osobne, šetrilo sa na ubytovaní, na prenájme pracovných priestorov. Začínali sme s minimálnymi skúsenosťami so spracovaním vizualizácií a návrhov. Samozrejme, nešlo všetko raketovou rýchlosťou, ale každý projekt nás niečo naučil a zároveň posunul vpred. Situácie, ktoré ovplyvnili neskoršie ukončenie, či odovzdanie projektu, spôsobili, že naša pozornosť sa upriamila na identifikáciu nedostatkov, optimalizáciu postupov a manažovania činností.

„Tu však musím zdôrazniť aká dôležitá je opora. Tou mi bola moja manželka, ktorá svoj pozitívny postoj k našej značke nikdy nezmenila. Kde mne sily dochádzali, ona sa zahrievala. Netrvalo dlho, čo sa náš pohľad na aktuálny trh začal kryštalizovať a nadobúdať pevnú formu.“, vraví Patrik.

Čo všetko si môžete objednať a vybrať v ponuke VöWELD?

Môžete si zvoliť zo základných typov brán – krídlové brány, samonosné posúvne brány, alebo aj koľajnicové posúvne brány. Krídlová brána je známa asi každému. Nevýhodou krídlových brán je, že pri otváraní potrebujú priestor, ktorý je niekedy problém získať. Tak ako aj ostatné typy brán, aj pri tejto je možné riešiť otváranie elektrickým pohonom. Najpoužívanejšie sú práve lineárne, respektíve pákové pohony. O stabilitu posuvnej brány sa postarajú samotné kolieska na koľajnici v spolupráci s vodiacimi kolieskami na vrchnej časti brány. V uzavretom stave je brána istená aj v dorazovej časti, kde sa nachádzajú ďalšie dorazové kolieska, rovnako ako pri samonosnej bráne. Posuvná brána si pre otváranie žiada voľný priestor, do ktorého sa zasunie. Zväčša popri plotovom múriku. Spôsob otvárania samonosnej posuvnej brány, sa ničím nelíši od posuvnej brány na koľajnici. Konštrukcia brány tohto typu nahrádza koľajnicu C-profilom, ktorý sa zvára k spodnej časti. Práve ten zabezpečuje, že brána za celú svoju existenciu, nebude mať priamy kontakt so zemským povrchom. To výrazne napomôže zvýšiť životnosť samotnej brány. Pre odľahčenie sa používa nábehový doraz, ktorý na seba prenesie určitú váhu brány. Pohyb brány je zabezpečený už vyššie spomenutým C-profilom, ktorý jazdí po vozíkoch ukotvených v betónovom základe. Na webe firmy VöWELD si môžete vybrať s množstva 3D plechov, dizajnových výplní.

Vieme vypracovať o rôzne konštrukcie do interéru. Navrhli a vyrobili sme atypickú konštrukciu do miestnej kaviarne.

Novinkou je i ponuka uzamykateľných boxov. Využívajú sa najmä ako úložisko tlačovín v administratívnych, alebo iných firmách. Tieto konkrétne už zdobia zovňajšok obchodného centra Aupark v Bratislave. Možno si myslíte, že s chalupárskou tematikou úplne nesúvisia. Sú však ukážkou práce a výroby prototypov, realizácie akýchkoľvek nápadov. Dokonca i po úpravách sa dajú umiestniť i na vidiecke dvory.

Vo svojej ponuke máte i svoje špecificky navrhnuté zábradlie BEAM. Obsahuje Vaša ponuka aj iné vlastné návrhy a realizácie pod špecifickým názvom?

Sme kovovýroba, vyrobíme prakticky čokoľvek a na úrovni, v ktorej sa momentálne nachádzame je už ťažké prísť s niečím, čo by sme mohli považovať za náš vlastný výmysel. Hoci sme BEAM ešte nikde nevideli, verím tomu, že niečo podobné môže mať niekto vo svojej ponuke. Ale tiež si dovolím poznamenať, že neustále robíme na niečom inovatívnom. Brány, zábradlia, terasy atď, sú záležitosti, s ktorými si vieme hravo poradiť. A vďaka nim, sa púšťame aj do vecí, kde sa nám zachvejú mozgové bunky.

Zábradlie BEAM - Výplň zábradlia BEAM, v preklade z anglického jazyka znamená „lúč“, tvoria náhodne naklonené “lúče”, ktoré sú tvorené z oceľovej guľatiny s priemerom 10mm. Tento koncept zábradlí si u nich vyslúžil svoj vlastný názov vďaka jeho úspechu, keďže je oň patričný záujem.

Zábradlie je vhodné tak do exteriéru pre balkóny, terasy, ako aj do interéru ako zábradlie ku schodiskám.

Čo je dôležité vedieť predtým, než si zákazník vyberie konkrétny produkt?

Záleží na tom, o čo konkrétne sa jedná. Niekde nám bohato postačí len predstava zákazníka, to však stačí iba pri zábradlí a podobných výrobkoch, kde následne len premeriame priestor. No bývajú aj zložitejšie zákazky, kde predstava úplne nestačí. Jedná sa o projekty ako napríklad rôzne skelety / skrinky pre zariadenia, jednoúčelové stroje. Tam je už pre nás dôležitých viac informácií. V prípade skeletov/skriniek zariadení potrebujeme vedieť aj druh zabezpečenia/ochrany, priestor v akom sa bude nachádzať, teda či je vlhký, prašný a tak ďalej. Pri jednoúčelových zariadeniach je už toho omnoho viac. Tam je nutná už kooperácia s odborníkmi pre správnu voľbu elektrických súčiastok, mechanických prevodoviek, snímačov a podobne.

Pred realizáciou bežných projektov, ako napríklad brána, ploty, zábradlia, stačí zákazníkom naozaj len predstava. A ak ju nemajú, alebo sa nevedia rozhodnúť, treba sa ozvať. Predpokladám že rovnako ako aj my, tak aj naši konkurenti ponúkajú možnosť nahliadnuť na rôzne vzorky výplní, alebo sú schopní poskytnúť 3D vizuál ich dopytovaného výrobku.

Konkrétny tip a popis, ako si napríklad vybrať bránu, nájdete priamo v blogu, ktorému sa Patrik venuje na svoje stránke: Akú bránu chcem?

Na Vašej webovej stránke sa človek môže dočítať, že ako jeden zo špecifických postupov využívate aj SUCHÚ MONTÁŽ. Vedeli by ste mne ako laikovi, popísať, čo tento postup v sebe obnáša a aké to má svoje výhody?

Zmysel suchej montáže je v tom, že v prípade zmien, je možné pohotovo zasiahnuť a v prípade nutnosti nedostatky odstrániť/prerobiť. Ďalšou výhodou je jednoduchosť montáže, pretože sa nemusíme obávať poškodenia farebnej vrstvy, pri manipulácií. Výhody suchej montáže si bežný zákazník neuvedomí. Pre neho to je prakticky bezvýznamná činnosť, ktorá v skutočnosti iba predĺži dodaciu dobu. Má však veľký význam pre nás. Keď sa jedná o projekty s nerovným povrchom, alebo jednoducho o komplikovanejšie projekty. Vtedy sa na miesto privezie výrobok, bez povrchového opracovania, čo znamená, bez farby a výrobok na mieste namontujeme takzvane na ,,sucho". V prípade, že by niečo nesedelo ako by malo, úprava výrobku vďaka tomuto kroku nie je nákladná a zdĺhavá. V prípade že je nutné čo to prerobiť, tak len zavezieme výrobok do priestorov, kde to upravíme a následne zavezieme na povrchovku. Suchú montáž momentálne robíme iba v nevyhnutných prípadoch, ktorých je už, vďaka neustále pribúdajúcim skúsenostiam, čoraz menej. Potom sa to už dá kategorizovať podľa materiálu. Pri bežnej oceli, je aj postup sám o sebe bežný. Pri nehrdzavejúcej oceli (nerezi) je už proces trochu zdĺhavejší práve z dôvodu jej vlastností. Nerez sa nefarbí a preto ju potrebujeme odovzdať bez škrabancov, ktoré by inak farba zakryla. Takže sa to všetko musí pekne vyleštiť.

Dá sa moderný návrh a kovová realizácia pretransformovať a zároveň implementovať do vidieckeho štýlu, ktorý čitatelia môjho blogu preferujú?

Vidiecke bývanie, alebo aj chalupa už nie je len o dreve/slame na domoch a kovových vidlách. Je to aj o radosti, že sme niečo v staršom dome mohli spraviť modernejším, či už to budú už pomenuté boxy (ako úložný priestor) domaľovaný modranskou majolikou, cez držiak na vidly zavesený v stodole, alebo samotná brána, či plotový diel vypálený z čičmanskou tematikou, a mnoho ďalšieho. Kov je ako drevo, netreba sa ho báť, fantázii sa medze nekladú, len treba zavrieť oči a predstaviť si to. A naša firma sa to bude snažiť splniť do najmenšieho detailu. Sú rôzne možnosti ako doplniť, chaty, chalupy, altánky, či terasy a balkón o rôzne ornamentálne vidiecky ladené doplnky, alebo naopak zamerať sa na jednoduchosť línií dopĺňajúc prírodné materiály dreva a kameňa.

Aké plány máte do budúcna? Čo Vás inšpiruje?

„Prijímame výzvy – Akákoľvek špecialita od zákazníka pre nás znamená výzvu.“

Síce máme ciele vytýčené, ale plány neriešime. Ideme spontánne a myslím si, že je to tak lepšie. Príde mi vhodnejšie improvizovať a posúvať sa menšími krokmi. Tie majú väčšiu pravdepodobnosť k dosiahnutiu. Medzi tie momentálne patrí výstavba portálového žeriavu, aby naše kríže už toľko netrpeli. Radi by sme sa pustili do rozmernejších projektov a tie bez tohto mocného pomocníka nezvládneme.

A prečo si vybrať firmu VöWELD?

Patrik Volgyi, majiteľ firmy Vám dáva jednoznačnú odpoveď:

"Prístup ku klientovi je našou prioritou. každý náš klient má možnosť si pred schválením “modelu” navoliť detaily toho, čo mu vyrábame Vždy to začína pri komunikácií s klientom. Pre nás je najdôležitejšia predstava zákazníka a pokiaľ možno, tak aj výška financií, do ktorej by sa klient chcel vmestiť. Každý náš klient má možnosť si pred schválením “modelu” navoliť detaily toho, čo mu vyrábame. Ponúkame pro-zákaznícky zameraný prístup. Vždy sa nájde riešenie, s ktorým naši zákazníci odchádzajú spokojní. Ďalším benefitom sú určite 3D návrhy, ktoré posielame klientom po prejavenom záujme o naše výrobky. Každý návrh je individuálny. Každý náš klient dostane od nás po schválení požiadaviek 3D vizuálizaciu a tak ako mu ju navrhneme, tak ju presne dostane do najmenšej skrutky."

Naša firma zakladá na detailoch, preto sa snažíme, aby klient dostal čo najvyššiu kvalitu za primeranú cenu.

Kontakt:

Na záver:

„Čím sme inšpirovaní na ceste vpred?! Je to práve túžba posúvať sa vpred. Je iba málo vecí, ktoré z našich priestorov vychádzajú radovo po sebe rovnaké. Vždy hľadáme nové spôsoby ako to spraviť lepšie, efektívnejšie a krajšie. Inšpirovaní sme preto dokonalosťou.“

Spoznaj so mnou i iných tvorivých ľudí a ich zručnosti:

Blogy s eko tematikou: