Lufa - ekologická špongia
#Novinka #Záhrada #Flóra #Ekológia 04-02-2021

Lufa - ekologická špongia

Autor: Katarína Galová

Lufa valcovitá, alebo LUFFA CYLINDRICA je popínavá jednoročná rastlina z čeľade tekvicovité, pôvodom z Ázie, ale poznali ju odpradávna aj v Egypte. V Paraguaji z nej vyrábajú aj nábytok a ekologické nízko-nákladové domy. Slúži nielen ako potravina na konzumovanie, ale je aj ekologickou náhradou za hubku, špongiu a vieme si ju dopestovať i vo vlastnej záhrade. Jednoznačne patrí k zero-waste životnému štýlu a k návratu k prírodným ekologickým materiálom.

Výsadba a pestovanie

Lufa potrebuje predpestovanie priesady v domácom prostredí. Najvhodnejším mesiacom je február- marec. Aké ekologické nádoby si môžete sami pripraviť na sadenie semienok pre priesady sa dočítate v blogu o pestovaní priesad zo semienok. Vypestovanú priesadu je vhodné vysádzať v máji, až vtedy keď už teplota neklesá pod 10 stupňov, najlepšie po „zmrznutých“. Je veľmi citlivá na mráz. Vhodné sú i skleníky, či pareniská, ale vyrastie aj bežne v záhrade. Rastlinka je popínavá, preto je vhodné ju sadiť k rôznym podperám, oporám, kovovým sieťovým konštrukciám, pletivám vo forme oblúkov. Má laločnaté listy a krásne žlté kvety, plody sa ponášajú na uhorku, alebo cuketu. Najprv kvitne samičí kvet a potom samčí. Potrebujú opeliť. Niekomu sa môže podariť ju vypestovať aj na balkóne vo veľkom kvetináči s oporou na slnečnú stenu. Táto rastlinka má rada slnečné prostredie s výdatným poskytovaním vlahy. Hnojiť je odporúčané hlavne domácim kompostom.

Zber a spracovanie

Na konzumáciu sa zbierajú mladé cca 15 cm plody, ktoré odrástli týždeň, až dva od odkvitnutia. Vláknitosť získava dlhšou dobou rastu a rovnako jej semienka prezrejú do správnej fázy zberu. Pre prípravu prírodnej špongie treba nechať plod úplne zhnednúť a následne ju potom nechať vysušiť na suchom teplom mieste. Niekedy úplné dozretie lufy k využitiu na špongiu trvá 4 až 5 mesiacov. Správna doba zberu sa dá ľahko odhadnúť podľa otvárania sa samotnej lufy, odkiaľ vypadnú aj semienka. Následne ju treba premývať vo vode až ostane samotná dužina. V tomto bode je najlepšie ju nechať vysušiť na slnku, čím sa docieli aj jej biela farba. Lufa je po vysušení veľmi drsná, ale pri opätovnom kontakte s vodou rýchlo zmäkne.

Využitie

Na konzumáciu – využíva sa podobne ako cuketa, uhorka, do bežných šalátov, výborná je grilovaná k mäsu, alebo si môžete z nej vyrobiť zelené špagety, tak ako z cukiny. Prikladám dva receptíky, ktoré si môžete vyskúšať pripraviť.

Praženica s lufou

Lufu ošúpeme, ako cukinu. Nakrájame na malé kúsky a spolu s cesnakom a zázvorom, s mladou jarnou cibuľkou. Rozšľaháme v miske cca 4 vajcia, pridáme do nich cibuľku. Môžete to pripravovať vo woku, alebo v panvici na trošku oleji. Pripravíme praženicu. Tú premiestnime na tanier, na panvicu s olejom pridáme cesnak a zázvor, a lufu. Opražíme asi minútu a podlejeme trochou vody (Asi 3-4 PL lyžice). Po 2 minútach dusenia pridáme praženicu a trochu soli aj štipku cukru. Premiestnime na tanier. Môžeme posypať vypraženou chrumkavou cibuľkou.

Lufa so šampiónmi

Lufu ošúpeme ako cukinu a nakrájame na malé kúsky. Na cibuľke opražíme kúsky luffy a na plátky nakrájané šampióny. Následne osolíme, okoreníme zalejeme ustricovou omáčkou, ale ak ju nemáme, môžeme použiť aj sójovú. Jemne podlejeme a podusíme asi 5 minút. Podávame s ryžou.

V kozmetike - sa používa na čistenie pleti, ako hubka na umývanie a peeling tela, má veľmi dobré exfiliačné vlastnosti, čo znamená, že je vhodná na odstraňovanie odumretých buniek z povrchu kože. Výborne peelingovo pôsobí aj na päty a chodidlá. Je skvelá a efektívna proti celulitíde. Šikovné ženy na Slovensku vyrábajú hand-made mydlá, ktoré samotnú lufu už obsahujú. Túto blahodárnu procedúru si môžete dopriať priamo u Vás doma, či na chalupe. Bude Vás to tešiť o to viac, ak si ju sami dopestujete.

V domácnosti - Rovnako, ako na osobnú hygienu ju vieme využiť aj na udržiavanie čistoty v domácnostiach, na umývanie riadu, drezu, umývadiel, kúpeľní, zrkadiel, kde ju po použití len vymyjeme z nečistôt a opäť necháme preschnúť. Môžu sa ňou čistiť aj iné povrchy ako sklo, liatina a to bez poškriabania. Výnimku však tvoria lakované povrchy.

Výhody Lufy – nesmrdí, neudržiavajú sa v nej nečistoty, krásne sa premyje. Stačí, ak ju umyjete v horúcej vode, zbavíte ju nečistôt, necháte ju vyschnúť na slnečnom a vzdušnom stanovisku. Celý valček z jedného plodu Vám môže vydržať aj celý rok, a následne ho môžete zrecyklovať priamo v komposte. Ak si však netrúfate na jej samotné vypestovanie a spracovanie, nemusíte zúfať. Je dostupná v rôznych veľkostiach a rôznych variáciách za pár Eur v bežných i v internetových obchodoch.

Úvodná foto zdroj:
http://Flower photo created by pvproductions - www.freepik.com

Iné blogy:

Blogy s eko tematikou: