NOMAD INDUSTRY - alternatívne bývanie mobilných kontajnerov
#Novinka #Kreativita 11-02-2022

NOMAD INDUSTRY - alternatívne bývanie mobilných kontajnerov

Autor: Katarína Galová

Fotografie a návrhy: NOMAD INDUSTRY, Marek Filo

Život v kontajneri nemusí byť zlý. Práve naopak, môžete si tak splniť sen o bývaní práve týmto úsporným zariadením, ktoré Vám ponúka Marek Filo. Po dlhých rokoch práce v továrni sa rozhodol ísť svojou vlastnou cestou. Chcel prácu, ktorá ho bude baviť a napĺňať. Založil si vlastnú firmu pod menom NOMAD INDUSTRY. Jeho činnosťou je úprava lodných kontajnerov na obytné domy, prípadne street food stánky. Tým, že si šiel za svojím snom, pomáha plniť sny ľuďom, ktorí snívajú o malej chate, ubytovaní, mieste, kde by mohli v prírode tráviť voľné chvíle.

„Som človek, ktorý má obrovskú chuť tvoriť a meniť staré a nudné veci na originálne a užitočné. Ten, ktorý pláva proti prúdu.“, s úsmevom dodáva Marek.

Marek sa po prvý krát dozvedel stručné informácie o obytných lodných kontajneroch v článku na webe. Zaujalo ho to natoľko, že začal vyhľadávať ďalšie a ďalšie články, videá, nápady a inšpirácie. Skrátka všetko, čo sa týkalo kontajnerového bývania, úprav a praktických informácií. Nadchlo ho to práve pre svoju originalitu.

Všetko so všetkým súvisí. Mareka baví pretvárať veci a dať im nový význam. Baví ho zmeniť starý kus železa na niečo pekné a funkčné. Prináša to i ďalšie benefity, ako radosť z priameho kontaktu s klientom, kedy poznáva množstvo rôznych zaujímavých ľudí. Táto práca mu prináša cieľ, poslanie, že recykluje použité materiály, ktoré by inak neboli využité, a v neposlednom rade zmysel, že vie, čo robí a pre koho to robí. To v predošlej monotónnej práci v továrni nezažíval, i keď samozrejme aj tá práca má svoje opodstatnenie.

V ponuke NOMAD INDUSTRY sú k dispozícii prvé modely obytných kontajnerov a stánky na street food. Ponuka sa časom určite rozrastie. Kontajnery totižto môžu poskytnúť rôzny priestor na užívanie. Môžu ponúknuť celoročné, alebo sezónne ubytovanie na relax a oddych vo forme chatky. Rovnako môžu naplniť funkciu záhradného domčeka, letnej kuchyne, alebo aj záhradného home officu, čo je v dnešnej dobe veľmi zaujímavou alternatívou.

„Čo treba vedieť predtým než sa do takéhoto projektu pustíte?! V prvom rade sa musíte s týmto druhom bývania stotožniť. Veľa ľudí má voči takémuto bývaniu stále predsudky. Klasikou u nás sú stále murované domy a hypotéka na 30 rokov.“, vysvetľuje Marek.

Pred samotnou realizáciou je dôležitý osobný rozhovor a zistenie parametrov, požiadaviek ušitých na mieru klienta. Marek vždy pracuje v prvom kroku aj s nákresom, alebo vizualizáciou konkrétneho projektu. Snaží sa o čo najrealistickejšiu vizualizáciu, a aby sa klient stotožnil nielen s interiérom, úpravou exteriéru, ale aby daný objekt zapadol aj do plánovaného prostredia umiestnenia. Vypracovaná cenová ponuka sa potom zakomponuje do kúpno-predajnej zmluvy. Následne prichádza k príprave, k spracovaniu jednotlivých materiálov a úprave kontajnera ako takého. Materiály v interiéri je možné kombinovať podľa vlastných predstáv. V ponuke si môžete vybrať drevený obklad stien, sadrokartón, tapety, keramický obklad, laminát, alebo napríklad aj obľúbený vinyl. A v závere je finalizácia projektu, transfer, umiestnenie a odovzdanie majiteľom. Cieľom je vytvoriť útulné bývanie.

Rozhodne veľmi dôležitým krokom je výber kontajnera. Veľkosti kontajnerov sú už viac menej fixne dané. Štandardne sa vyrábajú v dĺžke 3 - 6 - 12 alebo 13,7 metra. Šírka je vždy 2,5 metra a výška je 2,6 alebo 2,9 metra. Napríklad na obytný domček je vhodný 12 metrový Highcube kontajner, a na street food stánok postačí 6 metrový 20DC kontajner.

Najčastejšou otázkou, s ktorou sa Marek stretáva je, či sú kontajnery bezpečné a nekontaminované. Marek sa vždy snaží zohnať kontajner, ktorý je vo veľmi dobrom a zachovalom stave, aj keď je už použitý. Sleduje jednotlivé označenia, ktoré popisujú, či bol kontajner použitý ako ONE trip – na jednorazovú prepravu, či je odolný proti vetru a vode. Nikdy by nepoužil na úpravu kontajner, ktorý má napríklad olejom nasiaknutú podlahu, alebo niečo podobné. Kontajnery použité na prepravu chemikálií rozhodne nepoužíva. Určite sa neobáva toho, že by mali kontajnery nejaké negatívne alebo škodlivé účinky.

Doprava a umiestnenie

Doprava, teda dovoz kontajnera je možný za pomoci auta s hydraulickým ramenom, ktorý si kontajner naloží, prevezie a následne vyloží. Toto však platí len pri 6 metrových kontajneroch. Pri nakladaní a vykladaní 12 metrových je potrebný autožeriav. Umiestnenie, alebo osadenie je potrebné vždy konzultovať s príslušným úradom, ktorý dá stanovisko a povolenie na lokalizáciu. Ide predsa o stavbu, ktorá sa napája na siete. V prípade potreby vie Marek dodať aj projekt i dokumentáciu potrebnú pre stavebné povolenie. Je to individuálne v závislosti od pozemku a lokality. Niekedy stačí ohlasovacia povinnosť, inokedy treba práve stavebné povolenie.

Marek odporúča umiestniť kontajner na záhradu, na okraj lesa, niekde kde je pekne a kľud. Kontajner nepotrebuje betónové základy ako klasický murovaný dom, preto jeho lokalizácia nie je až tak komplikovaná na podložie. Stačia 4 betónové kocky, zemné vruty, alebo spevnená plocha.

Zaujíma Vás výhrevnosť, či vetrateľnosť?

Pri úprave kontajnera je samozrejmosťou dostatočne hrubá izolačná vrstva v kombinácii s infra kúrením a rovnako aj klimatizáciou pre horúce dni. Spôsobov vykurovania je viac. Môžete si navoliť podlahové kúrenie, stropné kúrenie, klimatizáciu, piecku na drevo, alebo pelety. Pri osobnom stretnutí máte možnosť si odkonzultovať jednotlivé parametre a vidieť ukážku vzoriek materiálov, či prierez kontajnera aj s izoláciou. Veľkú úlohu zastávajú i plastové okná.

Pri kontajneroch je taktiež potrebné napojenie odpadu na kanalizáciu, Čov alebo septik, preto by ste mali zvážiť, aké možnosti na svojom pozemku máte, a ako to budete do budúcna riešiť. Ak už ste sa rozhodli a vybrali si všetky možnosti a parametre, naplánujte si dodanie a transport. Dĺžka obdobia úpravy kontajnera záleží od veľkosti a náročnosti zhotovenia, no je to v rozsahu približne 8-16 týždňov.

Aká je životnosť takto upraveného kontajnera?

Kontajner je zhotovený tak, aby odolal 30 rokov v drsných podmienkach na mori sužovaný mrazom, slnkom a slanej morskej vode. V prípade, ak máte svoj kontajner na záhrade, alebo v parku, tak jeho životnosť je minimálne dvojnásobná.

Výhody kontajnerového bývania

Pozemok nezaťažuje mokrou výstavbou a nehromadí sa na pozemku stavebný odpad. Je to predovšetkým alternatívne bývanie. Niečo medzi karavanom a domom. Ponúka možnosti jednoduchého a rýchleho bývania, chatárčenia bez veľkých a dlhodobých investícií, ktoré napríklad idú ruka v ruke pri tradičných chatách, chalupách a vidieckych domoch. Je odolný a stabilný. Jednoduchšie a originálne bývanie pre nadšencov bývania tohto typu. Vďaka tomu, že je mobilný, môžete ho prepravovať koľkokrát len chcete, nič sa mu nestane. Pre zákazníka poskytuje výhody, že je časovo rýchlo vyhotovený, cenovo dostupný, a je jednorazovou investíciou, ktorá nebude potrebovať vysoké náklady na ďalšie úpravy.

Nevýhody kontajnerového bývania

Je pravda, že obytný lodný kontajner nemá také isté tepelné parametre ako murovaný dom a nikdy ho 100% nenahradí. Je to alternatívna možnosť.

„Je to vhodný štýl bývania pre ľudí, ktorý si chcú vytvoriť svoju zónu pre oddych. Miesto, kam prídu a nečaká ich ďalšia práca, ale len relax. Od mladých rodín s deťmi, až po seniorov, ktorých už nebaví veľký a prázdny dom. Mnohí po odchode detí z domu zvažujú práve takýto spôsob bývania. Znížia si tak náklady na bývanie, alebo si plnia sen o malej chate. Je to určite zaujímavý spôsob života aj pre ľudí, ktorí sa nechcú viazať len na jedno miesto na celý život. Vďaka tomu, že ide o mobilnú stavbu, je možné kontajner kedykoľvek previesť na nové miesto.“ , dodáva na záver Marek.

A o tom daný typ bývania je - o zmene. Zmene pohľadu, zmene zabehaného a vykročenie zo stereotypu, prispôsobení sa novým víziám, riešeniam, novým perspektívam a výhľadom. Nielen v bývaní, ale aj v živote. Tak, ako Marek vykročil zo svojej komfortnej zóny, a zmenil svoj sen za prácu, ktorá ho baví a dáva zmysel. Tým istým spôsobom si možno zmeniť sen na skutočnosť i čo sa týka alternatívneho spôsobu bývania.

Ak Vás tento typ bývania oslovil, a a mali by ste viacej otázok ohľadne kontajnerového bývania, neváhajte kontaktovať priamo Mareka Fila. Verím, že Vám nielen poradí, ale i vypracuje projekt práve na mieru. Ak by ste si chceli vybrať z množstva návrhov a nápadov, navštívte priamo Facebook NOMAD INDUSTRY.

NOMAD INDUSTRY

Adresa: Siladice 247, 92052
Mobil: +421 911 834 310
Email: [email protected]
Web: NOMAD INDUSTRY – www.nomadindustry.com
FCB: NOMAD industry | Facebook
Instagram: @nomad_industry

Spoznaj so mnou i iných tvorivých ľudí a ich zručnosti:

Blogy s eko tematikou: