Kytice zo stuhy od Jamael
#Novinka #Kreativita 13-12-2021

Kytice zo stuhy od Jamael

Autor: Katarína Galová

Fotografie : Jamael

Jamael je názov tvorivej dielne Marty Gerát Janásovej, ktorý vznikol, ako tušíte, kombináciou začiatočných písmen jej detí - Ja - Jakub, Ma -Martin, El-Elin. S Martuškou sa poznáme dlhé roky. Spoznali sme sa vďaka kreatívnej skupine, kde pred Vianocami adminka zorganizovala výmenu tvorivých darčekov medzi členmi. My dve s Martou sme si boli „súdené“. Vďaka tým dlhým rokom, ktoré uplynuli viem, ako sa jej tvorba zmenila, vyprofilovala a pretransformovala do úplne inej podoby. Jej kvety zo stúh naberajú neskutočne reálne farby, tvary, a jemnosť v detailoch. Nie je to len tvorba rovnakých kytíc, ale sú to vždy nové a nové nápady, ktoré vyrastajú priamo pod jej prstami pri tvorení. Dokonalosť je porovnateľná s tými živými.

Momentálne býva v domčeku kúsok od Trenčína. O jej bývaní sa dozviete v ďalšom blogu Vidiecke Vianoce u Jamael, ktorý určite nebude menej inšpiratívny. Býva so svojou viacpočetnou rodinkou a psíkom Timmym, a ako sama tvrdí, práve to jej vyhovuje, lebo človek nikdy nie je sám. Svoje aktuálne zamestnanie na ňu doslova čakalo, a vybralo si ju práve v pravý čas. Je to poslanie, ale zároveň radosť a činnosť, ktorá ju nesmierne napĺňa a dáva zmysel. Tvorí a pracuje v dome sociálnych služieb, kde sa venuje najmä kreatívnym aktivitám s hendikepovanými. Z jej slov cítim, že si práve tu našla hĺbku, porozumenie a radosť v tom, že môže i ďalej rozdávať kúsok seba. Keď mi jej príbeh rozprávala, mala som doslova zimomriavky, pretože každý kúsok úplne zapadol do jej smerovania, tvorivosti a do spokojného života, o ktorý sa snažila celý čas, a ktorý teraz našla.

„Vždy som mala potrebu niečo tvoriť, ale nevenovala som sa tomu tak naplno, ako teraz. Je to moje celoživotné hobby, niečo kde môžem pustiť uzdu fantázii. Pred siedmimi rokmi som začala tvoriť intenzívnejšie, pretože som mala ťažké životné obdobie a tvorba mi pomohla ujsť realite, zamerať sa na iné veci, ktoré ma napĺňali. Rovnako to bola i radosť potešiť iných a to ma obohacuje dodnes najviac, pretože tvorbou dávate nie len Váš výrobok, ale kus seba, svojho ja a svoj čas.", vraví Marta.

Jej tvorba pod značkou Jamael je len hobby, kreatívna činnosť, kde vkladá svoje nápady. Ako to všetko začalo, a ako sa prepracovala ku kvetom zo stúh? Začala skúšať najprv kvety zo silóniek a potom krepové ruže, ktoré ju naučila vyrábať jej 70-ročná teta. Takto skúšala tvoriť asi jeden celý rok, no kamarátka jej začala posielať rôzne inšpirácie na kvety zo stužiek. Prvé prišli pochybnosti, že tak náročnú techniku nezvládne. Nakoniec jej to však nedalo a skúsila sa naučiť tvoriť nielen kvety, ale celé kytice zo stúh. Začiatky boli vraj veľmi ťažké, no nevzdala sa, lebo sa to chcela túto kreatívnu činnosť naučiť, zvlásnuť to. Keď chce niečo dosiahnuť, ide za tým, len treba k tomu trpezlivosť. Tvorenie je o tom.

Postupom času pri tvorení získala Marta viac zručnosti, učila sa podľa video návodov, ale vo svojej vlastnej finálnej tvorbe si začala vymýšľať vlastné originály, ako napríklad tulipány, divé a biele maky. Ako kombináciu začala dávať do kytíc i umelé kvety z dôvodu, aby to oživilo viac ikebany i samotné kyticové aranžmány. Drží sa vlastnej fantázie, nekopíruje. Často sa jej stáva, že zákazníčky majú požiadavku na niečo, čo ešte narobila. Nedokáže povedať NIE. Nedá sa. Opäť skúša, tvorí, a to čo sa podľa niekoho nedá, jej však doslova nakopne ešte viac vyburcuje fantáziu.

Kvety zo stuhy – samotná tvorba jednotlivých kvietkov spočíva v technike tvarovania a zošívania jednotlivých tvarov. Niektoré lupienky je nutné opáliť nad sviečkou a tak stuhám dať originálne tvary okvetných lístkov. Známa je technika Kanzashi, kde sa zošívajú a tvarujú lupienky podľa japonskej techniky. Opaľovanie je náročnejšie a nie každá stuha sa naň hodí. Na internete nájdete množstvo video návodov, postupov a techník, ktoré môžete skúšať a pretvárať k dokonalosti. Svadobné kytice a čelenky zo stúh nie sú možno úplne prvou ekologickou voľbou, ale pre alergikov na kvety, sú vhodnou alternatívou.

Okrem stúh Marta používa a má veľmi rada prírodné materiály ako drevo, šišky, mach, kôru, vrecovinu, špagát, sušené kvety a makovice. Dnes je veľmi veľa možností, ako vytvoriť unikát z dostupných materiálov. Má veľmi rada vidiecky štýl, a práve tu sa dá krásne všetko prepájať tematicky, a dodať tak pravú atmosféru kytici, prostrediu, kde je umiestnená, alebo príležitosti, na ktorú je použitá.

„Jediný trik a rada na tvorbu - je trpezlivosť, neprestať skúšať. Vyrobenie kytice mi trvá aj 12 hod. Na YouTube a Pintereste je obrovské množstvo návodov, kde som sa učila i ja. Ten pocit, keď urobíte radosť, Vaša tvorba sa páči, 6rokov teším svojimi kvetmi veľké množstvo ľudí, za čo som veľmi vďačná pretože ma posúvajú vpred."

Jej tvorba zahŕňa rôzne kytice, svadobné sety, ikebany, kytice re pani učiteľky, košíky, vence, ale i vianočné pivonky na stromček. Vyrábala i mini kvety na svadobné šaty, alebo svadobné čelenky. Zaujímavé sú kvetinové obrázky, pierkové stromčeky, alebo i domček zo šišiek. Jej výrobky putujú jej najbližším, ako darčeky, ktorými môže potešiť, alebo ľuďom ktorých jej tvorba osloví. Dekorácie zo stuhy nepotrebujú náročné udržiavanie, stačí jemne poprechádzať po nich rukou a odstrániť prach.

„Som vždy otvorená novým možnostiam a nápadom. Rada sa učím nové veci a stále sa je v čom zdokonaľovať. Prestať tvoriť neprestanem, pretože je to zmysel môjho života, moje JA!"

Ak si chcete pozrieť viac jej výrobkov, navštívte: Jamael handmade

Spoznaj so mnou i iných tvorivých ľudí a ich zručnosti:

Ako je to na iných chatách a chalupách: