13 tipov, ako zútulniť a zrenovovať svoj balkón
#Novinka #Balkón #Tip 14-03-2022

13 tipov, ako zútulniť a zrenovovať svoj balkón

Autor: Katarína Galová

Titulná fotka zdroj: Pexels Evgenia Basyrova

Prinášam Vám 13 tipov, ako si zútulniť balkón jednoducho, lacno, s efektívnymi návodmi a riešeniami, aby tento priestor mohol slúžiť na viac, ako len na miesto, kde je možné sušiť bielizeň, či skladovať nepotrebné.

Niektorí z nás si až teraz, počas locdownových období uvedomili, že i balkón môže nahradiť malú oázu relaxu a ponúknuť priestor na oddych, knižku, vínko, alebo kde deti, alebo susedia hrajú karty. Každý nemá možnosť vlastniť svoju záhradu, terasu, chatu, chalupu, či dom. Ja Vám ponúkam nahliadnuť do slovenských domácností a ich balkónov, na inšpiráciu. Fotografie ste mi poskytli Vy sami, v skupine na FCB Chaty, chalupy, záhrady, balkóny a všetko, čo si do nich vytvoríš sám. Výzvu som síce do skupiny zadala minulý rok, ale myslím, že práve teraz je vhodná doba na nové nápady pre tento priestor, prípravu balkóna pred sezónou, a najvyšší čas, aby ste sa mohli do jednotlivých úprav mohli pustiť. Počasie výnimočne praje i napriek veterným dňom.

S čím všetkým sa môžete stretnúť a zaoberať sa, Vám ponúkam v týchto tipoch, a zároveň pripájam galériu slovenských balkónov, ktoré určite nezaostávajú za tými zahraničnými.

1. Orientácia balkóna

Keď si vyberáme naše budúce bývanie, niekedy nevenujeme až tak pozornosť kam je orientovaný náš balkón, či terasa. S touto otázkou sa asi všetci stretávame až v poslednej fáze úprav nášho obytného priestoru. Riešime to, až keď už sme zabývaní a hľadáme riešenia pre špecifické podmienky, ktoré máme.

Balkón zaliaty celý deň slnkom môže byť zdrojom nádherného svetla a tepla, ktoré prepúšťa až dnu do bytu, a v zimných dňoch je balzamom na dušu. Na druhej strane môže byť veľmi prehriatym miestom, kde nie je príjemné tráviť letné dni. Riešením sú rôzne druhy slnečníkov, alebo nastaviteľné markízy, ktoré viete rozložiť a zložiť podľa potreby. Existujú rôzne roletové zásteny, ktoré viete otvoriť, či uzatvoriť. Najjednoduchším a najlacnejším spôsobom je zatienenie obyčajnou ľanovou látkou, či závesom, ktorý viete zastrieť, alebo odostrieť vzhľadom na Vašu potrebu a náladu. Ochladzovať daný priestor viete rôznymi fontánkami, alebo vodnými napájatkami. Opakom je však príliš tmavý balkón. Na jeho oživenie je vhodné použiť veľa farebných materiálov a rastlín. Darí sa tu viacerým rastlinkám, ktoré nemajú rady prílišné svetlo, ako napríklad takej Hortenzii. Vhodné sú i samo-nabíjacie svetelné zdroje, lampášiky a dekoratívne svetielka, ktoré prispejú k presvetleniu tmavých častí.

Ak sa pred Vami nachádza vysoká budova, alebo nepekný výhľad, asi budete preferovať optické odizolovanie od tohto efektu. Výborne pôsobia ťahavé rastliny vedúce po línii horných okrajových častiach balkóna, na ktoré si môžete zavesiť rôzne dekorácie, sklené nádoby s čajovými sviečkami, populárne sú i žiarovkové svetelné reťaze, alebo jeden veľký kinetický dekoratívny záves s prírodným motívom. V prípade, že by ste sa spomínaným porastom chceli inšpirovať, kliknite sem - Na príbeh jedného francúzskeho okna.

2. Materiál

V dnešnej dobe máme k dispozícií množstvo materiálov, ktoré sú odolné voči počasiu a opotrebovaniu. Avšak najpopulárnejšie sú stále prírodné materiály – drevo, prútie, bavlnené materiály, poťahy, kamene, hlinené nádoby, slamené dekorácie a prírodné doplnky priamo z lúk, či lesa. Čím viac prírodných prvkov, nad tými praktickými, častokrát plastovými fabrikovanými, tým je lepší pocit na dojem oddychu. Samozrejme všetko s mierou, aby sme nepreplnili už i tak malé možnosti našich balkónov. Plastové komponenty sú možno praktickejšie, čo sa týka udržiavania, ale prírodné materiály sú ekologické, a prostrediu vyhovujúce. Kovové nábytky, konštrukcie zábradlí sú už dnes ošetrené dostatočne proti korózii, avšak treba sa o to tiež priebežne starať, ako aj o drevené prvky, ktoré potrebujú náter. Za posledné roky pri zatepľovaní bytových domov sa prerábajú aj kompletné zábradlia, preto už klasické zakrývanie dolných častí koberčekmi, alebo bambusovými rolkami, už vychádza z trendov.

3. Farebnosť

Niekto by si mohol povedať, že na farebnosti balkóna nezáleží, pretože každému sa páči niečo iné. Áno, to je fakt. Vkus a preferencie má každý úplne iné. Na druhej strane farbami vieme ovplyvniť aj funkčnosť samotného balkóna. Tam, kde nám celý deň praží silné pálivé slnko, bledé a svetlé materiály sú určite vhodnou voľbou, pretože tmavé materiály a farby priťahujú teplo a stávajú sa dakedy až žeravými. Napríklad na tmavom sedáku, alebo nábytku si môžete niekedy spáliť i pokožku. Zelený balkón plný rôznorodých rastlín nám vytvára oázu, sviežu atmosféru, zatienenie, a zároveň aj udržateľnosť vlhkosti vzduchu v našich rozpálených panelákových bytovkách. Veselé farby pôsobia na naše naladenie priaznivo a povzbudzujúco. Farebné a rôznorodé kvety priťahujú hmyz, čím vytvárame aj preň priaznivé podmienky na opeľovanie a pohyb. Svetlé ľanové a vzdušné materiály rovnako osviežia tmavé kúty a rohy, ale pomôžu i pri zatienení horúcich balkónov. Všetko treba prepojiť aj so štýlom jednotlivej budovy, veľkosti balkóna a možností, ktoré nám ponúka. Terasy, či lódžie umiestnené na severných stranách, v rohoch budov, prehrejú zemité farby, odtiene červenej, oranžovej, či kárované vzory pripomínajúce škandinávsky štýl.

4. Štýl

Štýl si každý rozhodne vyberie sám, a je jedno aký balkón má. Sú to len malé tipy, a či už podľahneme trendom, alebo vnútornému pocitu, vieme si vytvoriť miesto, kde nájdeme svoj pokoj, kľud, únik z práce, reality, kde i malý moment so šálkou v ruke nám môže doplniť baterky.

Mestský minimalistický štýl – kde sa preferuje funkčnosť, čisté línie, minimálne zaplnenie, a udržateľnosť čistoty priestoru. Jedna stolička s podsedákom a stolček na kávu, prípadne držiak na bicykel, sušiak na bielizeň a zopár kvetov. Možno ho uplatniť pri naozaj malých balkónoch, kedy nad dekoratívnym štýlom vyhráva viac menej funkčnosť. Ako doplnok môžete voliť jednu nástennú lampu v industriálnom štýle, alebo visiacu žiarovku na presvetlenie. Ak sa však niekto rozhodne minimalistický urban štýl využiť i pri väčšej ploche, určite nič nepokazí. Páni asi uprednostnia tento štýl plný kovu, dekorácií zo žiaroviek, plechoviek, a drobných skrutiek, armatúr. Fantázii sa medze nekladú. Obľúbenými materiálmi je kov, koža, koženka, sklo a drevo.

Prímorský štýl – ako spomienku na leto si môžeme na balkóne vytvoriť miesto, ktoré nám bude pripomínať tie príjemné chvíle z dovoleniek. Doplnky vo farbách námorníckej modrej, bielej, či sýto červenej s pásikavými vzormi, prúžkami, a bodkami. Doplnky z kamienkov, zvonkohry z mušlí, dekorácie z piesku, naplaveného dreva, kamienkov, prípadne špagát a sieťovina, vankúšiky, strapce.

Vidiecky štýl – ak si zvolíte tento štýl, je dosť podobný tomu, aký sa udržiava u nás na chatách a chalupách. Prevažujú prírodné materiály drevo, kameň, prútie a kov. Farby sú prírodné, zemité, alebo farebné s tradičnou folklórnou tematikou. Háčkované obrusy, dečky, deky, vankúše. Zvončeky, hrnčeky, či hlinené kvetináče, ovčia kožušina, alebo tzv. ovčie rúno, drevené nádoby a prútené košíky. Vyšívané obrázky, sušené kvety, alebo sušené vence z tráv, kláskov, makovíc a kvetov. Už len letné cvrlikanie cvrčkov, hviezdy nad hlavou a môžete sa i na balkóne cítiť ako na chate.

Provensálsky štýl – jemné farby fialovej ružovej a veľa veľa bielej. Akoby tie farby boli vyblednuté od slnka. Všade prítomná levanduľa a kvietky v odtieňoch jemne ružovej. Dosť často sa ako doplnok používa živý, či sušený rozmarín a iné bylinky. Zapadnú sem i mále biele keramické nádoby, veľké nádoby s hortenziami, terakotové obklady, alebo dlažba a nádoby. Prúžky a kvetinové vzory kraľujú textíliám. Čipky, výšivka, tu vôbec nebudú pôsobiť rušivo. Ošúchané, patinované rámiky, chrómové, či kované doplnky, zvonce, alebo držiaky na kvety.

Exotický a etno štýl – obľúbený štýl prepojený so stálo zelenými rastlinami, palmami, dlhými trsmi, ako napríklad banánovník japonský, oleander, citrusy, bungavílie, či bambus. Textílie sa nesú v odtieňoch zelenej farby, ale aj v rôznych sýtych etno farbách žltej, oranžovej, červenej, prípadne tyrkysovej. V dostatočne veľkých plochách si dokonca viete umiestniť exotické hojdacie sedadlá, alebo hamaky, či hojdacie siete. Prútené koše a nábytok, ventilátory, slnečníky, orientálne vzory, kovové lampy s arabskými a africkými vzormi, zvieracie a safari motívy, exotické bubny, masky a mnoho vankúšov.

BOHO štýl - zelené rastliny, väčšinou ťahavé, alebo len čisto zelené bez kvitnúcich výsadieb. Dekorácie sa nesú v bielych, krémových, zemitých hnedých, alebo prírodných zelených farbách. Doplnky z makramé, tapisérie, háčkované prestierania, deky, vankúše, zrkadlá, vyrobené doplnky z bieleho dreva a konárikov, rôzne lapače snov, mandaly, sošky, či soľné lampy, strapčeky, a liečivé kamienky. Koberčeky, behúne z prírodných textílií, ručne tkané, preplietané, alebo háčkované sú „must have“ (musím mať).

Hygge štýl – škandinávsky štýl s nórskymi vzormi, teplými textíliami vo farbách tmavomodrej, biele, sýtej červenej, ale samozrejme aj iných pestrých farieb. Základom je vyvolanie pocitu pokoja, hrejivého domova. Kárované deky, flísové, pletené, háčkované a huňaté materiály, svietniky v tvare hviezdy, kožušinka, lampáše. Niekde imitácie piecok, či krbu. Centrom pozornosti sú rodina, priatelia a pocit domova. Motívy severských zvierat, vločiek, a zimných dekorácií.

5. Podlaha a krytina

Veľmi dôležitým a základným prvkom, je voľba podlahy, alebo krytiny. V tradičných panelákoch je zaužívané štandardné obloženie z keramických obkladačiek. Na trhu však nájdete množstvo drevených, alebo z namiešaných zmesí vytvorených naklikávacích komponentov, (napríklad ako drevoplast), ktorými dokážete sami vytvoriť vzory parkiet, dreva, plávajúcej podlahy, alebo rôznych šachovnicových vzorov. Niekto môže zvoliť len vkusné outdoorové vonkajšie koberce. Pri výbere myslite na Vaše podmienky na balkóne, aby nebola zvolená krytina šmykľavá, aby bola čo najmenej náročná na údržbu, aby bola odolná voči vlhkosti a vysokým teplotám, alebo naopak nízkym teplotám v zime. O drevené podlahy sa treba starať a poskytovať im pravidelný náter. Pri naklikávacích komponentoch treba určite brať do úvahy, aby mali drážky na odvádzanie vody.

6. Nábytok

Zariadenie na balkón treba vyberať hlavne z pohľadu funkčnosti a veľkosti balkóna. Pre malé priestory sú vhodné rôzne skladateľné verzie, alebo viacúčelové kúsky, ktoré nepotrebujú údržbu. Všeobecne sú vhodné prútené, ratanové nábytky, závesné kvetináče a koše, debničky miesto poličiek, recyklovateľné nádoby na kvety, a rovnako dôležité sú i textílie, ktoré zjemnia a zútulnia jednotlivé kútiky. Vzorom a farbám sa medze nekladú. Nesmie však chýbať pohodlný sedák, príjemný vankúš, či poduška, alebo teplá deka. Na steny je možné aplikovať drevené plochy, kde je možné zavesiť rôzne kvetináče, svetielka, alebo sušiť bylinky. Balkón je priestor, kde si môžete vytvoriť uzatvorený priestor, ochranu pred okolitými vplyvmi, alebo otvorený vzdušný priestor, ktorý Vám navodí pocit ako niekde v kaviarni na terase. Priestor, kde si môžete vystaviť svoje handmade výrobky, alebo vlastne vyrobené kúsky a tešiť sa z nich. Miesto, kde odložíte kúsky nevyužitého nábytku, ale ho využijete aj funkčne. Na väčšie balkóny sa dajú umiestniť staré štokrlíky, upravené palety, staré kredence, malé stolíky, stoličky, ktoré upravíte farbami, nátermi a lazúrami určenými pre exteriér. Ak nechcete preplniť balkón masívnym nábytkom, voľte minimalistické kúsky, ktoré budú dominovať malému priestoru. Použite solitéry v podobe unikátneho kúsku stoličky, kresielka, sedacieho vaku, alebo taburetku, otoman, či populárny háčkovaný puf sedák.

7. Rastliny a kvety

Aké sú vhodné kvety a rastlinky, to všetko záleží od viacerých okolností, ktoré som už spomínala v jednotlivých bodoch. V tejto časti nájdete konkrétne názvy jednotlivých rastlín a kvetov podľa funkčnosti. Ťahavé rastliny – brečtan, pavinič, druhy plamienkov, zemolez, malé odrody popínavých ruží, vistéria, povojník, mučenka, nocovka, alebo jazmín. Popínavé rastlinky na vytvorenie clony, kde môžete využiť rôzne konštrukcie - tunbergia, bršlen, krušoán, brečtan, tis, cezmína, fazuľa, azarína, plamienok. Vysoké rastliny v kvetináčoch - koralník, bambus, tyčinkovec, oleander, citrusy. Klasické kvietky – muškáty, pelargónie, petúnky, fuksie, begónie, margarétky, nezábudka, hortenzia, ruže, chryzantémy, vresy a vresovce. Balkónovky na zábradlie – petúnie, muškáty, netykavka, fuksie, papuľka, pupenec, lobelka, skrutec, železník. Miniatúrne stromčeky – menšie dreviny, brslen, miniaturny javor, tavola, a rôzne malé ihličnany, alebo tuje. Sukulenty – eunium, echevéria, rozchodník, skalné ruže, skalnice. Tradeskancie – typické pre balkóny najmä v letnom období. V zime ich treba schovať do vnútorných priestorov. Pre viac informácií kliknite na jeden z mojich blogov o tradeskancíach - Tradeskancia nanouk, Tradeskancia quadricolor, Tradeskancia Zebrina. Bylinná záhradka – mäta, bazalka, medovka, pažítka, žerucha, levanduľa, rozmarín, majorán, pamajorán. Ovocie a zelenina – malé odrody kiwi, citrusovníky, cherry rajčinky rôznych farieb, chilli papričky, jahody a dokoknca minihrášok,alebo ťahavá fazuľa.

8. Hrantíky, črepníky, misky

Na trhu nájdete nespočetné množstvo nádob a črepníkov z keramiky, z hliny, plastu, ale aj prútené košíky, závesné systémy, alebo mini-záhradky na bylinky. Praktické sú kvetináče, ktoré majú drážky na odtok prebytočnej vody, čo na balkónoch, kde prší, je veľmi výhodné, aby rastlinky neboli príliš vlhké a neodhnívali im korene. Populárne sú aj samozavlažovacie hrantíky na muškáty. Závesné kvetináče môžu byť vyvesené na kovových konštrukciách, ale veľký návrat v trendoch teraz zaznamenalo macrame viazanie kvetináčov nielen v interiéri, ale aj v exteriéri. Kaskádové kvetináče Vám umožnia pestovať ťahavé druhy, alebo viacero druhov rastlín a byliniek v jednom. V malých balkónoch je praktické umiestniť len jednu solitérnu nádobu s rastlinou, ktorá bude dominantou priestoru. Krásne sú zaujímavé dekoračné nádoby so vzorom, alebo v podobe sošnej hlavy, či terakotové vázy a kotlíky. Vybrať si môžete i ratanové kvetináče na kolieskach, ktoré sú praktickým pomocníkom pri udržiavaní vonkajších priestorov, kedy len kvetináč odsuniete, dané miesto upracete, umyjete a kvetináč ľahko premiestnite kolieskami naspäť na pôvodné miesto. Veľmi osvedčené sú i malinké kompostéry, kde si môžete sami vytvárať kompost a využívať ho v domácnosti pre vlastné rastlinky. Obľúbené sú minikompostéry s kalifornskými dážďovkami – tzv. vermikompostéry.

9. Dekorácie

Dekorácie sú samozrejme ovplyvnené vkusom jednotlivca. Balkónu však viete počas roka meniť charakter a atmosféru na základe malých drobností, dekorácií a detailov. Jedným z prvkov, ktoré môžete doplniť na balkón sú aj miesta určené pre Vašich domácich miláčikov, ktorých tu samozrejme mávate určite len príležitostne. Peliešky pre psíkov, mačičky, klietky pre vtáčiky. Nech už sa rozhodnete akokoľvek, nevystavujte tieto miesta priamemu slnečnému žiareniu, aby neprišlo k prehriatiu a dehydratácii zvieratiek. Svetielka, lampáše a sviečky rozhodne patria k danému priestoru terás, balkónov a lódžií. Avšak pozor na sviečky, nenechávajte ich dohorieť len tak pozvoľne a bez dohľadu. Práve tu môže kedykoľvek prísť k preklopeniu svietnika, sviečky, alebo horľavého materiálu už na priamy plameň sviečky, vplyvom vetra, či prípadne vtáka, alebo iného zvieraťa. Bezpečné sú solárne lampy a svietniky, ktoré sa cez deň nabijú svetlom, a večer budú nenáročne svietiť a spríjemňovať Vám čas na balkóne. Pre inšpiráciu, ako udržať balkón celoročne zelený a ako prispôsobiť jednotlivé dekorácie podľa obdobia, kliknite SEM.

10. Funkčnosť

Spomínala som, že balkón môže slúžiť viac, než len ako miesto na sušenie prádla, alebo ako priestor na odkladanie zbytočností, či skladisko. Treba si špecifikovať, či tu chceme mať priestor na relax a oddych, otvorený priestor s nádhernými výhľadmi, alebo túžime aj po malej mini-záhradke, či oddelenom priestore, kde rastliny vytvárajú úkryt a ochranný filter voči vonkajšiemu priestoru, a zabraňujú pohľadu do našej obytnej zóny. Či to má byť priestor, kde by deti mohli mať alternatívnu vonkajšiu herničku. Pri malých deťoch môžete v letných mesiacoch umiestniť na balkón nafukovací bazénik a slnečníkom zatieniť hraciu plochu. Pri deťoch a domácich miláčikoch si treba dať pozor na dráždivé a jedovaté rastliny a odstrániť ich z dosahu. Ak sa však rozhodneme, že chceme vytvoriť uzatvorený priestor, ktorý vieme využiť celoročne, ako obývateľnú časť bytu, - možností je neúrekom. Môžeme tak vytvoriť malý skleník, oddelenú pracovňu zaliatu svetlom, čitateľský kútik s malou knižnicou, alebo tzv. balkónovú letnú kuchyňu na príležitostné varenie. Videla som však, že v zahraničí si vytvorili aj alternatívne loundry rooms – miesta na umiestnenie práčky a sušičky, ktoré boli kompletne uzatvorené a odizolované pred vonkaším prostredím. Všetko je to o Vašej predstavivosti, možnostiach a odvahe. U niekoho sa dá priestor využiť aj na grilovanie, ale to je možné naozaj len v najvyšších poschodiach, aby sme neobťažovali nepríjemným dymom a pachom susedov. V každom prípade treba byť ohľaduplný.

11. Feng šui

Cieľom riešenia balkóna podľa feng šui je vytvoriť harmóniu medzi človekom, priestorom balkóna s prepojením na budovu a vonkajším prostredím. Vytvoriť balans medzi úlohou filtra rušivých vplyvov z vonkajšieho prostredia (prach, zápach, ruch, prípadne susedov, alebo ak ste na prízemí, viditeľnosť do Vášho súkromia) a na druhej strane rozšírením svojho obytného priestoru s vonkajším životným prostredím. Pri výškových budovách postavených tesne pri sebe máme väčšinou pocit malého súkromia, stiesnenosti. Prvým krokom je zamerať sa na zábradlie balkóna a snažiť sa ho zazelenieť, aby ste aspoň opticky sa oddelili pred rušivým vplyvom. Feng šui odporúča aj umiestnenie lesklých a blýskavých predmetov, veterných dekorácií.

Ak si na balkóne udržujete skladisko, alebo ho nevyužívate, ak je do slova spustnutý, feng šui poukazuje na to, že v tom prípade môžete aj vo svojom bežnom živote odkladať nevybavené veci a máte akési slepé miesto, a nevyužívate všetky zdroje. Aj pri miniatúrnych priestoroch viete vytvoriť harmonické prostredie. Jedna rastlinka, jedno kreslo, skladateľná polička ako stolík, či dekoratívna rúčka, kde budete sušiť bylinky. To všetko Vám môže oživiť Váš malý priestor a podporiť energiu čch´. Stačí i krmítko, alebo napájatko pre vtáčiky. Súkromie získate výsadbou a umiestnením popínavých rastlín – plamienkami Clemantisom, čierno-okou Zuzanou, alebo brečtanom. Jedna mohutná kvetináčová rastlinka vie tiaž navodiť dojem predeleného súkromia. Môžete zvoliť bambus, vysoké trávy, oleandre alebo aj javorčekovité stromy. Balkóny, ktoré sú vystavené vetru, môžu dávať priestor na odvanutie Vašich myšlienok a nápadov v živote, nehovoriac, že pobyt na veternom balkóne tiež nie je príjemný. Ako zábranu voľte dostatočne pevnú látku z plátna, alebo pevnú popínavú rastlinu, ako je napríklad zemolez. Riešením je aj zasklenie, kedy máte stále aj k dispozícii výhľad. Čiastočné zábrany sú vhodné z rôznych drevených, či bambusových roliet. Doplnkami vhodnými do týchto priestorov sú samozrejme rôzne veterné dekorácie, ktoré symbolizujú stálosť a odolnosť. Ak umiestnite na balkón osemstenné pa-kua zrkadlo, zabráni vstupovať oslabnutej energii do Vášho príbytku. Ak Vás táto tematika zaujíma, možno je vhodné, ak jej budete venovať väčšiu pozornosť a vyladíte balkón aj v rámci týchto energetických vplyvov, aby ste si svoj priestor nezabarikádovali, ale vytvorili priestor na tok všetkých energií, vyrovnanie síl 5tich elementov- dreva, ohňa, zeme, kovu a vody. Ak by ste išli ešte viac do hĺbky skúste sa zamerať aj na 9 jednotlivých pa-kua zón – vzhľadom aj na umiestnenie a orientáciu Vášho bytu, či domu. Rastliny, ktoré volíme pre daný priestor sú zdrojom a symbolom rastu, pohody, obnovy, vitality a sily v byte, balkóne i živote.

12. Údržba

Mnoho ľudí zaujíma ako riešiť neprispôsobivých susedov, ktorí z balkónov vyhadzujú zápalky, horúce ohorky od cigariet, alebo ako udržovať svoje balkóny pri nepriaznivom počasí. V tom prípade existuje veľa alternatív, ako zvládnuť aj tieto nepriaznivé okolnosti. Odporúčam však, ak sa obávate o svoj nábytok a veci umiestnené na svojich balkónoch, aby ste porozmýšľali nad inštaláciou pevných roliet, ktoré Vám v prípade nepriaznivého počasia poslúžia ako prekrytie balkóna, a ochrana pred počasím. Počas krásnych slnečných dní, ich len zrolujete nahor a užijete si príjemné počasie. Riešením sú aj vonkajšie rolety, alebo celkové zasklenie balkónov a lódžií. Niektorí z Vás by mohli namietať, že pri nepriaznivom počasí musíte neustále schovávať všetky textílie. V malých bytoch nie je na to ani úložné miesto. Skúste si preto zvoliť na balkón nábytok a sediace sety s úložnými priestormi, kde viete dané veci urýchlene schovať. Rôzne exteriérové koberce sú dnes vyrobené z prispôsobivých materiálov, že im vlhké počasie vôbec nevadí. Praktickým nábytkom vyvýšeným na nožičkách docielite, že budete mať lepší prístup na údržbu pod nimi.

13. Môj vlastný balkón

Sama som sa pustila do malej renovácie balkóna minulý rok, po zateplení nášho panelového domu, kedy sa mi ponúkol nový upravený balkónový priestor na realizáciu nového. Využila som staršie palety od nás z chaty. Obrúsené a naimpregnované proti vlhkosti, mi ich manžel skrátil na požadovanú veľkosť a vsadil do určeného priestoru. Matrace na sedenie sme kúpili v nemenovanom obchodnom reťazci, ale sadli tam úplne, ako keby boli šité na mieru. Priame slnko máme iba doobeda, tak tmavá farba podsedáka bola praktickým riešením. Stolíky som náhodne objavila v jednom obchode s nábytkom a dekoráciami, ako výstavný zľavnený kus. Dcérkam sa páčili naše domáce svetielka, ktoré sme so staršou dcérkou pripevnili na parapetu, doplnenú o kvety. Balkón v prvej fáze ešte nedisponoval hustým porastom rastlín v kvetináčoch, ale počas leta pribudli ďalšie kúsky. A ako ho udržiavame? Po zateplení domu nám všetkým renovovali dlažby keramickým obkladom. V prípade nepriaznivého počasia schovám len stolíky a matrace na sedenie, ostatné je odolné a udržiavateľné. Milujem cestovanie a počas lockdownových dní, či obmedzení som cestovala aspoň prostredníctvom cestopisov a kníh, ktoré som rada v podvečer čítala v pohodlí zrenovovaného balkóna. Dievčatá tu radi hrajú karty, alebo si vychutnajú melón, ovocie, či olovrant v letné dni. Tento rok určite opäť niečo pridám a vymyslím, no teším sa na príjemné dni a čerstvý podvečerný vánok.

Myslím, že tento blog bol až preplnený inšpiráciou a radami. Tak neváhajte, a pustite sa do malej prerábky svojho balkóna už tento rok, alebo ak ste už začali, skúste si ho skrášliť a vylepšiť o jednotlivé nápady. Tešte sa z maličkostí. Nevadí, že nemáte chatu a chalupu, príjemné prostredie pre trávenie času sa dá vytvoriť naozaj na každom kúsku.

Všetkým, ktorí prispeli do tohto blogu svojimi fotografiami veľmi ďakujem. Pomohli ste mi vytvoriť blog a naplniť ho obsahovo o zaujímavé pohľady. Budem sa tešiť na Vaše ďalšie realizácie a nápady. Určite mi ich pošlite.

Zdroj: Gunther Sator – Feng Šuej – Harmonické bývanie s rastlinami.
Fotografie : členovia skupiny Chaty, chalupy, záhrady, balkóny a všetko, čo si do nich vyrobíš sám
archív Katarína Galová

Ďalšie blogy o balkónoch:

Blogy zo záhrady o kvetoch, bylinkách a rastlinách nájdeš aj tu: