Ubytovanie Natural Slovakia
#Novinka #Ubytovanie 04-06-2021

Ubytovanie Natural Slovakia

Autor: Katarína Galová

Natural Slovakia je ubytovanie ukryté v malom objatí údolia, potôčika, prírody a kopca pod Modrým Kameňom, v rovnomennej dedinke. Je to posledná usadlosť na konci dediny a hraničí medzi samotnou dedinkou a voľnou prírodou v okolí. Jej zahraničný názov nie je vôbec prvoplánový, ale skrýva za sebou dve milé osôbky Sabine a Yvon, ktoré pochádzajú z Holandska, a ktoré tu našli to svoje pravé miesto pre život. Žijú tu s mačkou Ko, a psíkmi Beau and Saar, hrdým kohútom a jeho sliepkami.

Prečo si Sabine a Yvon vybrali práve Slovensko? Sabine si Slovensko vybrala dávno za cestovateľskú destináciu na poznávanie. Neskôr tu Sabine žila niekoľko rokov, a následne sa vrátila naspäť do Holandska. Spolu s Yvon sa rozhodli, že si nájdu chalupu na trvalé bývanie. Chceli zameniť kanceláriu za prácu v prírode, bývanie v byte za bývanie v dome. Slovensko si vybrali pre jeho prírodu, hory, a milých ľudí, ktorí tu žijú a rovnako im aj pomáhajú. Pozerali niekoľko pamiatkovo chránených nehnuteľností, ale nakoniec im táto učarovala. Nemali obavy pred cudzinou, cudzím jazykom, absolvovali niekoľko lekcií slovenčiny predtým než prišli a i teraz majú všade popísané slovíčka, priebežne sa učia a skúšajú hovoriť najmä, ak majú možnosť rozprávať sa s niekým zoči voči.

Prerábka

Ako sa z viac ako 8 rokov nedotknutej, skoro chátrajúcej nehnuteľnosti stalo príjemné ubytovanie?! Prvým zámerom bolo nájsť si ubytovanie pre svoj život v prírodnom prostredí, kde by mohli pracovať vonku, mať skleník, chovať sliepky, čo sa im podarilo. Ako prvý ich presvedčil výhľad a situovanie celého pozemku. Videli v ňom veľký potenciál. V druhom rade si museli premyslieť, čo bude ich živobytím do budúcna. Ich hlavnou myšlienkou bolo najprv priviesť holandských návštevníkov spoznať Slovensko, ukázať im tradície a život tu na Slovensku. Následne po rekonštrukciách by sa radi zamerali na aj slovenských hostí, a poskytli im príjemný oddych a relax na farme. Covid však zamiešal karty a tento rok bol pre nich ťažký.

Objekt kúpili v 2016. Farmu kúpili bez vody, bez kúpeľne, kuchyne, WC. K nehnuteľnosti cez potok viedol polorozpadnutý most zložený z dvoch drevených plných dier. Pozemok bol zalesnený, plný porastu, tráv a kríkov. Výziev bolo pred nimi mnoho. Dva roky im trvalo kým prerobili celý objekt, čo bolo dosť náročné, pretože cestovali z Holandska hore dole. Nasťahovali sa až v 2019. Najväčším projektom, na ktorý volali aj externú firmu bolo vykopanie studne, prepojenie na objekty, aby mali vlastnú vodu. Voda je priamo zo studne a je pitná. Ostatné všetko poprerábali svojpomocne spolu s priateľmi, rodinou, rodičmi. Postupy a návody hľadajú na internete, ale ako sami vravia, používajú aj zdravý rozum na praktické nápady. Yvon mala už skúsenosť z Holandska, kde pracovala s drevom, preto vie teraz využiť tieto zručnosti a vytvoriť si rôzne veci z dreva, ako napríklad dekoráciu „studničky na želanie“, posúvne dvere v spálni, alebo kuchynku pre deti. Materiál, ktorý použili, hlavne drevo a kameň, boli priamo z pozemku, ktoré tu našli, alebo vyradili počas čistenia pozemku a objektu. Iné materiály a doplnky doviezli i z Holandska.

Sú hrdé na to, že všetko robili úplne sami, hlavne na malý domček Ranná rosa. Všetko si najprv sami naprojektovali, nakreslili a pomaly realizovali krok po kroku. Aj strechu na tomto domčeku robili úplne sami. Sabine počula, že na Slovensku je tradičné mať aspoň jedno okno okrúhle, a tak Yvon následne zrealizovala jej sen a želanie do nádherného detailu, na ktorý použili prvok, ktorý našli v starožitníctve v Holandsku a ktorý určite neprehliadnete. Taktiež výklenok, ktorý slúžil na vykladanie slamy do malého domčeka ponechali vo svojej pôvodnej veľkosti a zasklili a doplnili o pôvodnú drevenú ohrádku, čím vznikol jedinečný prvok. Potrpia si na detaily. Pri oprave si všimli, že pod strechou bol malý výklenok, kde mal vzácny druh vtáčika svoje hniezdo, takže ponechali ten istý výklenok pre neho, aby sa vracal každý rok. A takto každý kút, každá prerábka má svoj vlastný príbeh.

Majú pred sebou veľa plánov, ktoré chcú realizovať, ale všetko potrebuje čas, energiu a financie. Jedným z väčších projektov bude rekonštrukcia menšieho domčeka - maringotky na jedno z ďalších možných ubytovaní. Menšie plány obsahujú v sebe napríklad húpačku pre deti, prípadne nové zvieratká, ktoré by obohatili ich farmu.

Momentálne ubytovanie ponúkajú v troch typoch ubytovacích jednotiek:

Chalupa Ranná rosa

Menšia chalupa vhodná pre 4 ľudí, bola pôvodne príbytkom pre dobytok. V dnešnej podobe je celý objekt zariadený v rustikálnom a vidieckom štýle v kombinácii s prírodnými i holandskými prvkami, a dekoráciami. Zahŕňa v sebe na prízemí jednu spálňu s manželskou posteľou a romantickým okienkom v jej blízkosti, prepojenej s otvoreným šatníkom. Spolu s obývacou izbou s krbom a kuchynským kútikom s plynovým šporákom, chladničkou s mrazákom, jedálenským kútikom, s umývadlom, s vlastným WC a sprchovým kútom tvoria celistvú časť doplnenú o krásne stropné trámy. Mezanín na poschodí skrýva v sebe druhú spálňu s manželskou posteľou a okrúhlym okienkom vo vrchnej časti. Domček je vybavený prekvapkávacím kávovarom a bežným vybavením v kuchyni. Pred týmto objektom sa nachádza drevený stôl s lavicami i slnečníkom vhodný pre vonkajšie stravovanie s výhľadom na celú záhradu i hrací priestor pre deti. Pri tomto stolíku je i okienko do kuchyne. Ak sa počasie pokazí, stačí ak zakúrite v krbe, k dispozícii máte i TV s prehrávačom DVD, ktoré tu majú k dispozícii. Rovnako však viete hrať spoločenské hry, ktoré sú uložené pod schodiskom.

Chalupa Krásny svet

Hlavná budova poskytuje ubytovanie pre 4 osoby. Pozostáva z hlavnej spálne, kde je manželská posteľ a rozkladacia sedačka. Táto izba spĺňa aj funkciu obývacej izby, ktorá je vybavená aj skriňou, TV. Je celkovo ladená v rustikálnom štýle s etno doplnkami. Dlhá chodba, ktorá bola charakteristická pre tieto typy stavieb v minulosti prepája aj kuchyňu a kúpeľňu. Kuchyňa má svoj kuchynský kút, výhrevný krb, jedálenský stôl, a je prvou miestnosťou, cez ktorú sa vchádza do objektu. Kúpeľňa sa nachádza v zadnej časti, je však veľmi rozľahlá, s pračkou, sušičkou, sprchovým kútom, vaňou a umývadlom. Vo vonkajšej časti si môžete posedieť na teraske, vyvýšenom gánku, odkiaľ máte výhľad na Chalupu Ranná rosa, a celý pozemok a záhradu. Pod týmto objektom sa nachádza aj piknikový stôl, kde sa dá vychutnať si obed, či večeru priamo vonku. Tento dom je prepojený so stodolou, kde bývajú majiteľky počas prenajímania v letných mesiacoch.

Maringotka Stará láska

Maringotka bude k prenajímaniu pripravená asi až na jar v roku 2022. Na jej vzhľade a vybavení práve pracujú a pripravujú do budúcna, ako výnimočnú alternatívu, ako bývať a byť súčasť prírody na tejto farme.

Jednotlivé ubytovacie jednotky si vzájomne nezasahujú do intimity každého ubytovania, majú svoj špecifický vymedzený priestor, ktorý však nenarúša integritu celého konceptu farmy. Ak by ste však i napriek tomuto božskému miestu nepodľahli naplno prírode, spomaleniu a odpútaniu sa od konzumného sveta, stále máte možnosť sa pripojiť na internet, pracovať priamo z dovolenky, vybaviť najnutnejšie povinnosti online vďaka free-wifi pripojeniu. (V malom domčeku, maringotke bude ubytovanie úplne bez wifi- pripojenia.)

Farmshop – farmársky obchodík

Skvelú myšlienku pretvorila Sabine v rámci svojej kreativity do nápadu s farmárskym obchodíkom, ktorú jej na želanie zrealizovala Yvon. Ponúkajú tu svojim hosťom svoje výrobky – bio mydielka, recyklované sviečky, domáce džemy, džúsy, ovocné sirupy, sušené bylinky, domáce vajíčka, vlastné pohľadnice, holandské magnetky, nádoby, doplnky, dokonca Yvon zvárala dekorácie v podobe rôznych postavičiek a zvieratiek. Všetko je k dispozícii k zakúpeniu, čím podporíte ich začínajúce ubytovanie a farmu.

Okrem ubytovania Vám ponúkajú aj MENU zmyslovej ponuky – pre Váš zrak, sluch, či chuť, ale i dotyky, či vnem.

Zrakom spoznáte krásnu prírodu, ich domáce zvieratká, ale i faunu okolitého lesa a prírody. Vo svojím vnútorným objektívom zachytíte nespočetné množstvo výhľadov, makro-pohľadov na mikrosvet kvetov a hmyzu, doplnených o malebné prostredie jednotlivých ubytovaní, ktoré rovnako vizuálnou stránkou navodia atmosféru vidieka a pohody.

Sluchom zachytíte zvuky šumiacich stromov, rána s kikiríkajúcim kohútom, štekot šťastných psov, bzukot včiel, či cvrlikanie, ktoré neodmysliteľne patrí k letu a lúkam. Praskotanie dreva v krbe, či v ohníku na opekanie špekáčok. Inak tu začujete ruch vidieka a najmä ticho prírody, ktoré nám tak často chýba. To ticho je tu výnimočné i počas letných nocí.

Ochutnáte voľne rastúce ovocie a zeleninu z ich vlastnej záhradky, ktoré si môžete kedykoľvek natrhať. Domáce vajíčka od ich voľne pobehujúcich sliepok. Raňajky, ktoré Vám majiteľky pripravia s láskavou starostlivosťou na objednávku. Uvítanie v podobe chutných darčekov – upečeného musli čokoládového koláča, domáceho home-made džúsu. Všetko tu zrazu chutí úplne inak. Výnimočne.

Dotyk a vnemy - Poľné kvety v interiéri, vôňa ohňa v pahrebe, v krbe, prirodzený kontakt s priateľskými zvieratkami, pohoda a žiaden stres. Celé prostredie, príroda i ubytovanie Vám ponúkajú harmonický balíček pre Vašu myseľ, telo i duševnú rovnováhu. Pravá očista a nastavenie vnútorného pokoja, spomalenie, objavenie rodinnej spolupatričnosti a priateľských stretnutí.

To je bonus, za ktorý tu neplatíte.

Okolie

Okolie má naozaj čo ponúknuť. Samozrejmosťou je návšteva kaštieľa Modrý kameň, s nádhernou zachovalou hradnou baštou a Múzeom hračiek a bábok v jeho vnútorných priestoroch. V blízkosti môžete absolvovať výstup na kalváriu, alebo návštevu Kostolíka Sv. Antona Paduánskeho. Čaká Vás tu množstvo cyklotúr, alebo sa môžete vybrať zbierať hríby.

Sabine a Yvon Vám vo vedia vo svojej ponuke rovnako poradiť s reštauráciou, kúpaliskom, túrami, atrakciami v okolí, ktoré by Vás mohli zaujať. Verte mi však, že ak prídete len na víkend, bude Vám stačiť čas strávený v tomto prostredí, v tichu, kde spomalíte, a kde môžete hrať na terase karty, kým deti sa budú hrať so zvieratami, alebo v malej drevenej kuchynke.

Voľné termíny si môžete zajednať priamo:

Natural Slovakia – Sabine ad Yvonne
Dolina 692
Modrý Kameň 992 01, Slovensko


Logo

[email protected]
NL: 0031 (0) 6235 951 59
SK: 00421 (0) 910 447 661
WEB: Natuurlijk Slowakije - www.naturalslovakia.com/en/vitajte

Facebook: www.facebook.com/natuurlijkslowakije

Instagram: @ubytovanie_natural_slovakia

Sabine prišla na názov Natural Slovakia – Prírodné Slovensko – Natuurlijk Slowakije hneď po prebudení a dosnívaní sna, a ani netušila, ako trefne vystihla toto miesto, kde môžete snívať, oddychovať a nájsť spojenie s prírodou.

Objavte zaujímavé ubytovania na Slovensku:

Navštív so mnou aj: