Hyacint a ako ho správne pestovať
#Novinka #Záhrada #Flóra 30-03-2021

Hyacint a ako ho správne pestovať

Autor: Katarína Galová

Úvodná ftoka zdroj: pexels-jill-wellington

Hyacinty sú na jar absolútne bežnou súčasťou našich domácností. Niektorí si ich pravidelne v tomto období kupujeme, iní ich dostanú ako darček, ale v podstate im následne nevenujeme až toľko pozornosti a starostlivosti. Kvety a listy odkvitnú, uschnú a cibuľky koľkokrát končia v odpade. Ako sa správne o hyacint starať, a ako ho znechať oddýchnuť a zasadiť i na ďalšiu sezónu, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Hyacinty pochádzajú pôvodne z juhozápadnej Ázie, z oblasti Turecka. Rozšíril sa do Európy v 17.storočí a za jeho cibuľky sa v tej dobe platilo zlatom a mohli si ho dovoliť naozaj len tí najbohatší. Bol veľmi vzácny. Kedysi vraj existovalo až 500 jeho druhov. V dnešnej dobe ich veľkoplošne pestujú asi 50 rôznych vyšľachtených druhov krajiny ako Holandsko a Veľká Británia.

Ideálne podmienky

Hyacinty milujú dostatok svetla a kyprú pôdu bohatú na minerálne látky. Hyacint sa sadí na jeseň do pôdy a začína kvitnúť na jar pri teplotách od 15-18°C. Stačí mierna zálievka, asi raz za týždeň. Najjednoduchší spôsob je odhadom od oka, kedy uvidíte, že pôda je suchá. Prihnojiť ho môžete kompostovateľnou zložkou pôdy, prípadne rašelinou.

Sadenie a rast

Táto rastlinka sa rozmnožujeme cibuľkami, ktorých tvorbu možno podporiť narezaním spodnej časti cibuľky zárezom v tvare kríža. Rezné plôšky je vhodné poprášiť rozdrveným dreveným uhlím. Takto narezaná a ošetrená cibuľka sa zasadí obrátene do kvetináča, narezanou časťou smerom nahor, čím jemne prečnieva nad substrátom. Uložte túto cibuľku na teplé miesto a počkajte kým sa nevytvoria malé cibuľky. Hyacint nevytvára sám v pôde svoje dcérske cibuľky.

Ak ich sadíte do exteriéru voľte hĺbku 12 až 15 cm do zeme, cca 10 až 16 cm od seba. Ak používate cibuľky z predošlého roku, pre ich koreňový systém je dôležitý odpočinok a suché tmavé prostredie po dobu najmenej 4 mesiacov. Až potom ich môžete zasadiť na jeseň do pôdy.

Ak ich sadíte v interiéri do kvetináča, zastrčte cibuľku do zeminy, aby časť cibuľky trčala von nad hlinou. Kvetináč následne prikryte tmavou látkou, utierkou, či vreckom, aby cibuľka bola ukrytá v tmavom prostredí. Týmto spôsobom udržíte stálu tmu, teplotu a popritom sledujte, kedy cibuľka vyženie prvé lístky. Vtedy ju môžete vystaviť priamemu slnečnému svetlu.

Jedinými škodcom môžu byť hlodavci, ale stáva sa i to, že hyacint môže zhnednúť ešte pred odkvitnutím. Môže za to príliš veľa svetla, alebo vlahy.

Po odkvitnutí

Počkajte kým celkom hyacint odkvitne až do uschnutia listov a kvetín. Všetky dôležité živiny sa premiestnia a koncentrujú do cibuľky. Vtedy ich môžete vybrať z pôdy, očistiť od suchých listov a kvetov, a skladovať na suchom tmavom mieste. Ak by ste cibuľku ponechali v zemi vo Vašej záhrade, kvet vykvitne opäť i v nadchádzajúcu sezónu, ale každý rok bude menší a menší, až cibuľka, a celkovo rastlinka zanikne.

Pozor na to, kde ich skladujete, aby sa k nim nedostali Vaši domáci zvierací maznáčikovia, pretože svojím obsahom šťaveľanu vápenatého, ktorý sa koncentruje v cibuľkách, aj v listoch hyacintu, môžu spôsobiť žalúdočné a respiračné problémy, dokonca až otravu.

Využitie

Hyacintom sa darí aj v interiéri, kde ich na jar môžete umiestniť naozaj kdekoľvek. Zvýšenú pozornosť by mali mať najmä alergici, pretože intezívna vôňa hyacintu vie niekedy veľmi dráždiť. Pestovať ich môžete však aj na balkóne, alebo priamo v záhrade. Ak chcete predĺžiť ich dobu kvitnutia, len ich preložte z interiéru do exteriéru do chladnejšieho prostredia. Najvhodnejším obdobím na zaobstaranie si nových hyacintov je samozrejme jar, kedy sú nádherne rozkvitnuté. Po odkvitnutí cibuľky len zrecyklujete a zasadíte ich znova na jeseň.

Cibuľky si môžete zasadiť do rôznych dekoračných nádob. Napríklad do sklených nádob len s vodou, kde ich koreňový systém je v kontakte s vodou. Na to sú najvhodnejšie nádoby vzhľadovo pripomínajúce presýpacie hodiny, kde cibuľky ostávajú suché a korene sú ponorené vo vode. Do sklených a priehľadných váz, môžete použiť i prírodný štrk, mach a vyrobiť si takto krásnu dekoráciu. Inak sa bežne využívajú klasické kvetináče, sklené vázy, poháre. Atraktívne sú rôzne bedničky, staré nádoby doplnené o prútie, mach, jaburiatka, narcisy a iné prírodné materiály sprevádzajúce jar.

Ja som zvolila malú starú bedničku, prestriekala kriedovým sprejom. Použila som mach, kamienky veľkonočné sviečky. O pár týždňov mi na balkóne krásne rozkvitli na ružovo.

O pestovaní a záhradkárstve sa dočítaš i tu:

Iné blogy: