Návšteva v Čaradiciach
#Chata a Chalupa #Novinka #Záhrada #Návšteva u Vás 31-07-2021

Návšteva v Čaradiciach

Autor: Katarína Galová

Fotografie: Katarína Galová

Počas druhej vlny korony som oslovila pár ľudí s tým, že by som o ich chalupách napísala blog na diaľku. Keďže sa nedalo navštevovať, spoznávať, tvoriť a objavovať šikovných ľudí tak, ako by som chcela, toto bola jedna z foriem, ako tvoriť a prinášať Vám Vaše príbehy. Dušan bol jeden z nich, a určite ho poznáte podľa jeho príspevkov v skupine Chaty, chalupy, záhrady, balkóny a všetko, čo si do nich vyrobíš sám, alebo aj ako výhercu víťaznej chalupy tretieho miesta v relácii Na chalupe.

Jeho hnedá chalúpka Vás privíta svojím pútavým vzhľadom hneď pri prvom pohľade. Tak to bolo aj so mnou. Tak veru. S Dušanom sme sa zo dňa na deň dohodli na návšteve v dedinke Čaradice. Takéto nie dho plánované stretnutia sú najlepšie. Je to malá nenápadná dedinka pri Zlatých Moravciach. Dušan svoj vzťah k tradíciám, ku všetkému starému, spojenému s vidiekom a dýchajúcim históriou potvrdzuje opisom hodnôt jednotlivých vecí, príbehov a zážitkov na každom kroku. Pri prechádzke dedinou opisoval jednotlivé budovy, pôvodné chalupy, príbehy starých vidieckych domov, pájt, či miestnej krčmicky. To všetko dokazuje jeho ozajstný záujem nielen o vlastnú chalupu, ale jeho všeobecný rozhľad a celkové nadšenie pre všetko, čo má vidieckeho ducha – rovnako ako je ho chalupa. Ak ste nečítali, pôvodný blog o tom, ako Dušan všetko postupne renovoval, prekliknite práve tu:

Chalupa s duchom sedliackeho štýlu a vidieka

Tak a teraz som tu. Osobne. A je to tu všetko ako na Dušanových pôvodných fotkách, ale to teraz priamo vidím, vnímam vône, a prezerám všetky tie detaily, ktoré mi Dušan ešte v zime opisoval len na diaľku. Prezerám trámy, zákutia s kvetinkami a dekoráciami, mihotajúce svetlo presvitajúce z ulice pomedzi listy stromov priamo do spálne, piecku s kamienkami, a originálne vecičky, ktoré Dušan zozbieral a o každom vie pútavo rozprávať. Kráčam po záhrade, fotím, no snažím sa viac menej užiť si naživo každý pohľad a výhľad, o ktorých som písala pred pólrokom. Mlčím. Už sa Dušanovi nečudujem, že tu objavil svoje vlastné miesto pre oddych, ale zároveň stále vidí výzvy a tvorí nové nápady, čo by rád v budúcnosti realizoval. Držím mu palce, pretože práce je tu ešte dosť.

Dušan mi ukazuje, kde chce časom prerobiť altánok na posedenie s priateľmi a rodinou. Kamenistá prístavba je na to ako stvorená, a už teraz má svoje čaro. Čaká ho však ešte veľa práce, úprav a odstránenia pôvodného materiálu, ktorý sa už nedá využiť. V horúcich letných dňoch tu však bude určite príjemné útočisko na oddych a schladenie. Verím, že Dušan nás opäť zavolá, ako sa mu to podarilo.

Ak si všimnete aj na fotkách, má predpripravený vysoký drevený kôl, na vistériu, aby sa mala kde popínať a ťahať. Záhrada je rozdelená aj na úžitkovú, kde pestuje ovocie a zeleninu, ale má i svoju oddychovú zónu na opekanie a grilovanie. Hojdačka na jej konci ponúka príjemné posedenie a výhľady na celý pozemok.

Asi nie je potrebné popisovať viac, ako bolo spomenuté v prvom blogu. Teray Vám len ponúkam náhľad do hnedej chalúpky a jej záhrady mojimi očami.

Pri každej návšteve objavujem nové, učím sa. Nie som odborník. No snažím sa Vám priniesť pohľad na šikovnosť našich ľudí a sprostredkovať Vám ich nápady a realizácie. Väčšina z Vás mi vždy vraví, že sa rovnako učíte na svojich chybách a pokusoch pri prerábkach a úpravách Vašich chát, chalúp, záhrad, či balkónov. Rovnako i Dušan, ktorý však má vždy čo ukázať a podeliť sa o to nielen so mnou, ale aj s Vami, ako čitateľmi. Ak aj Vy, máte rôzne nápady, realizácie a chcete sa s nimi podeliť, poradiť, neváhajte ma kontaktovať a rada navštívim i Vás.

Ako je to na iných chatách a chalupách:

O pestovaní a záhradkárstve sa dočítaš i tu: