Pestrec mariánsky
#Novinka #Záhrada #Flóra 18-02-2021

Pestrec mariánsky

Autor: Katarína Galová

Pestrec mariánsky, Silybum marianum, je veľmi pichľavá bodliakovitá rastlina z čeľade astrovité. Bežne ho nazývajú aj Kristova koruna, alebo aj Strieborný bodliak. Po anglicky ju nazývajú Cardus marianus, alebo Milk thistle. Je charakteristická ružovo-fialovým bodliakovým kvetom, a fľakatými mramorovanými listami. Názov mariánsky dostala rastlinka podľa mliečnych fliačkov na listoch, ktoré podľa legendy vznikli tak, že Panna Mária dojčila Ježiška a pár kvapiek jej padlo na tieto listy.

Pôvodom pochádza zo Stredomoria, z Kanárskych ostrovov. Rastlinka má preto rada teplo a nie je náročná na vlahu. Je to dvojročná rastlina, ale vďaka jej vlastným výsevom sa rozširuje a rastie dlhodobo v záhradách. Veľa záhradkárov ju považuje za burinu. Ak by ste si ju chceli zasadiť, najlepším obdobím je marec až apríl, po jarných mrazoch. Niektorí záhradkári odporúčajú semeno pred výsevom namočiť do teplej vody. Sadí sa do hĺbky 3 cm a vo väčších rozostupoch aspoň 30-40 cm od seba, pretože rastlinka rastie mohutne i do šírky. Dorastá niekedy až do dvojmetrovej výšky.

Plodom pestreca je nažka, semienko s opadavým chocholcom, ktorý semenu umožňuje lietať. Pri zbere treba osekať bočné listy, odlomiť hlavičku, ktorá už nie je sfarbená, ale sivá páperovitá, povyberať semienka, oddeliť ich od páperovej časti, a následne ich nechať usušiť. Najvhodnejšie je použiť nejaké hrubšie rukavice, aby ste si nedopichali ruky.

Obsahuje horčiny, látku silymarín, ktorá je silným antioxidantom, a flavonoidy, ktoré regenerujú pečeň. Najúčinnejšia forma užívania pestreca je v jeho drvenej forme. Jeho lisovaním do olejov, zalievaním čajov a tinktúr horúcou vodou, či mletím na mlynčekoch, alebo chemickým spracovaním do tabliet, sa zvyšovaním teploty v ňom ničia všetky flavonoidy. Mali by ste ho drtiť teda len v bylinkových keramických mažiaroch, aby neprišli pri drtení do kontaktu s kovom. Tak isto postupujte pri výbere kupovaných zmesí, aby neboli mleté na mlynčekoch, ale drtené. Čajové zmesi na liečenie pečene, či žlčníka však môžu obsahovať pestrec ako súčasť zmiešaného čaju. Nejeden takýto odvar odporúča i bylinkárka Anka Kopáčová z Vrbového vo svojich knižkách.

Pestrec sa používa sa pri ochoreniach pečene a žlčníka. Urýchľuje regeneráciu tkanív týchto orgánov. Je využívaný aj pri rôznych intoxikáciách organizmu alkoholom, drogami, chemikáliami, alebo hubami. Podporuje vylučovanie žlče, regeneruje pečeň, pomáha i pri zápche. Jeho dávkovanie a užívanie dodržiavajte podľa návodov uvedených na obaloch kupovaných balení, alebo po odporúčaní lekárom. Konzumuje sa rozdrvené semienko po 1 čajovej lyžičke pred jedlom. Má horkastú chuť, preto môžete túto bylinku zapiť aspoň troškou vody. Dlhodobo by sa nemal užívať, a jednotlivé kúry by mali byť časovo obmedzené. Taktiež by sa mu mali vyhnúť ľudia s vysokým tlakom.

Môžete si spraviť i kúpeľ pre problematické miesta pri gynekologických problémoch a hemoroidoch. Poznajú ho aj v čínskej medicíne, kde sa jeho užívanie prepája aj s cvičením jógy zameranej na brušnú hornú časť, spolu s relaxáciou, a miesto vnútorného hnevu sa treba venovať harmónii, láskavosti a kľudu. Pri liečení pečene a žlčníka, je dobré využiť aj akupresúru, kde nerozdrvené semienko pestreca sa pritláča na akupresúrny bod určený pre pečeň, či žlčník.

Zdroj:

Tajomstvá Kláštornej medicíny – Mayer, Uehleke, Saum
www.nasepole.sk
www.afrodiziakum.sk/pestrec-mariansky/

O pestovaní a záhradkárstve sa dočítaš i tu:

Iné blogy: