Fašiangové šišky
#Novinka #Recept 25-01-2021

Fašiangové šišky

Autor: Katarína Galová

Fašiangy boli odjakživa obdobím radosti, hojnosti a boli časovo hraničené dobou po Troch kráľoch až do Popolcovej stredy. Patria k nemu tradičné jedlá ako slovenské božie milosti -fánky a šišky.

Ponúkam Vám 3 recepty, ktoré sama robievam, prispôsobila a dochutila som si ich podľa nás, ako nám najlepšie chutia. Dnes som robila kváskovú verziu z lievito madre. Lievito madre je druh talianskeho tuhého kvásku pôvodom z Toskánska, ktorý je založený z pšeničnej múky. Mne sa s ním najlepšie pečie. Lievito je v preklade kvások, madre - mam,a matka, takže doslovne v preklade znamená materský kvások. Ak však radi používate ražný kvások, alebo kvasnice, použite to, čo Vám najlepšie vyhovuje. Ja mám rada aj recept bez kysnutia, kedy používam len tvarohovú verziu. Vyberte si, nech sa páči.

Kváskové fašiangové šišky

Potrebujeme:

Nakysnutý rozkvas z lievito madre
(100g hl. múky, 50g mlieka, 100g lievito madre)
400g hl. múky
1 PL práškového cukru
1 PL oleja
175g vlažného mlieka
2 vajcia
štipka soli
štipka strúhanej čerstvej citrónovej kôry
2PL rumu

Cesto vymiešame na nelepivý bochník a necháme podkysnúť najmenej 2 hodiny v sklenej mise zakrytou fóliou, alebo utierkou. Neskôr vyvaľkáme na pomúčenej doske, a vykrajujeme šišky podľa veľkosti, ktorú máte radi. V strede druhým koncom varešky vytvarujeme jamku. Vypražíme na oleji do zlatista. Posypeme práškovým cukrom. Podávame s džemom. U nás sme si dali domáci slivkový a marhuľovýú džem a nesmela chýbať ani čokoládová obmena.

Nekysnuté tvarohové šišky

Potrebujeme:

250g jemného tvarohu
250 g hladkej múky
1 čl sódy bikarbóny
1 čl práškového cukru
1 čl citrónovej kôry
štipka soli
2 vajcia
2 PL rumu
džem
práškový cukor na posypanie

Najprv premiešame suché prísady, potom do nich pridáme vlhké prísady a vymiesime kompaktné cesto. Rozvaľkáme na doske a vykrajujeme šišky. Vareškou vytvarujeme jamky a dáme piecť do rozpáleného oleja. Ako variácia, sa dajú vytvoriť guličky, ktoré vytvarujete olejom potretými rukami a vypražíte na oleji a posypete len sukrom.

Tvarohové šišky pečené v rúre

Ak by ste chceli zdravšiu a nevyprážanú verziu upečte ich v rúre.

Potrebujeme:

250g jemného tvarohu
300 g hladkej múky, alebo špaldovej múky
3PL hnedého cukru
trošku čerstvej vanilky
1 čl sódy bikarbón
1 čl citrónovej kôry
štipka soli
1 vajce
50g roztopeného masla
50ml mlieka
2 PL rumu
džem
práškový cukor na posypanie

Zarobíme cesto, povykrajujeme, vytvarujeme v strede jamku a šišky poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme na 180 ° C cca 20 min. Podávame podľa chuti.

Vyskúšaj aj tieto recepty:

Iné blogy: