Jablkové pité
#Novinka #Recept 22-02-2021

Jablkové pité

Autor: Katarína Galová

Jablkové koláče sú obľúbené najmä na jeseň, ale ten, kto máva úrodu zo záhradky, a správnu teplotu v špajzke, dojedá možno posledné kúsky z minuloročnej úrody aj počas neskorej zimy. Možno máte doma pár kúskov jabĺk, ktoré už nemajú takú pevnú šupku. Stačí ak ju ošúpeme a jabĺčka nastrúhame. A máme zmes pripravenú na rôzne použitie. Ak nechcete stráviť veľa času v kuchyni stačí, ak pridáte hrozienka, mak s cukrom a sladkú obmenu máte pripravenú do 5 minút. Ak by ste chceli zdravé raňajky, pridajte nastrúhanú mrkvu hrozienka a oriešky. Ja mám rada píniové. Tipy na zdravé chuťovky. Ak však chcete rovnako rýchly koláč ku káve na chalupe, nie je nič jednoduchšie a rýchlejšie ako jablkové pité. Základom je mať však overené cesto, s ktorým sa výborne pracuje, nedrolí a netrhá sa. V prípade, že sa nám s ním zle pracuje, potom býva koláč "uhundraný" naším frfľaním, a nevydarí sa. :)

Potrebujeme:

550g hladkej múky
200g práškového cukru
250g masla
1dcl mlieka
2 vajcia
1 kypriaci prášok
1čl citrónovej kôry
800g nastrúhaných jabĺk
2 škoricové cukry

Suroviny zmiešame bez jabĺk a škoricového cukru. Dobre vymiešané cesto rozdelíme na dve časti tak, a aby sa nám nelepili na pomúčenej doske ešte dobre premiesime. Ak by sa Vám zle pracovalo s cestom, môžete ho dať do chladničky stuhnúť. Ale keďže je tam 1 dcl mlieka, cesto sa pekne spojí a bude vláčne a držať pohromade. Prvú časť rozvaľkáme rovnomerne na veľkosť plechu, kde plánujeme piecť koláč. Plech vysypeme múkou. Valčekom prenesieme cesto na plech, aby sa nepotrhalo, a jemne popicháme vidličkou. Presahujúce okraje cesta môžeme orezať nožíkom a odložiť na dekoráciu. Na vrch cesta uložíme rovnomerne nastrúhané jablká a posypeme škoricovým cukrom. Druhú časť podobne rozvaľkáme, prenesieme valčekom a orežeme presahujúce okraje. Jemne postláčame rukami. Zo zvyšného cesta môžeme nadekorovať rôzne tvary, mriežky, alebo okraje na koláči. Jemne popicháme vidličkou a pečieme na 180 °C 40 minút. Necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Ja mám rada aj verziu s vlašskými orechmi, kedy nasekané oriešky len poukladáme na jablkovú plnku a prekryjeme cestom.

Ostáva už len vychutnávať koláčik s vôňou škorice pri šálke mätového čaju, s výhľadom z Vášho obľúbeného okna, či balkóna. Zaspomínať si na časy a koláče od našich mamín a babičiek, prípadne im poslať na koštovku. Chvíľku pohody si užiť s dobrou knižkou pod dekou, kým konečne zavíta tá očakávaná jar.

Vyskúšaj aj tieto recepty:

Iné blogy: