Kváskové veľkonočné košíčky podľa Lucky
#Novinka #Návod #Recept 03-04-2021

Kváskové veľkonočné košíčky podľa Lucky

Autor: Katarína Galová

Zdroj: všetky fotky od Lucia Povalová

Lucia Povalová sa venuje v bežnom živote financiám, miluje prírodu, a kváskovanie berie ako doplnenie jej tvorivého JA. Považuje to za krásne strávený čas s jej dcérkami, ktoré jej vždy veľmi rady pomáhajú. S kváskovaním začala pred dvoma rokmi hlavne kvôli benefitom, ktoré prináša pre zdravie. Kvások vtedy dostala darom. Výhody kváskovania vidí v tom, že pri kvasení z kvásku vzniká iný druh kvasenia ako pri klasickom droždí. Tieto kvasinky pomáhajú pri rozkladaní lepku a to je prospešné pre naše zdravie. Za hlavnú výhodu však považuje fakt, že takto spoločne plnohodnotne trávi čas s deťmi, nemusí vôbec nakupovať pečivo a rovnako kváskovanie jej prinieslo do života harmóniu.

Používa hlavne pšeničný kvások - Lievito madre, hlavne do sladkých receptov, a ražný kvások do chlebíkov. Praxou a skúšaním sa naučila veľa postupov a svojich vlastných overených trikov. Časom prišla na to, aby kvások bol v dobrej forme, dopraje mu trochu celozrnnej múky. Pred rokom založila aj Facebookovú skupinku pod názvom Kváskovanie- čarovanie. Veľa jej priateľov začalo kváskovať a Lucka nestíhala odpisovať a vysvetľovať každému individuálne ako na to, preto natočila pár videí ako spracovať chlebík a pozvala všetkých priateľov. Ani netušila ako krásne sa rozrastie a koľko nových, skvelých a úžasných ľudí spozná.

Najviac ju baví objavovať nové recepty, vymýšľa veľa svojich receptov, experimentuje. Veľkou inšpiráciou sú pre ňu hlavne šikovní ľudia zo Slovenska. Veľkým vzorom je pre ňu Petronela Burianová, od ktorej sa veľa naučila a taktiež Marián Myjavec. Jej najobľúbenejším receptom je azerbajdžanská BADAMBURA. Zaujal ju tento recept a tak ho zmenila na svoju kváskovú verziu. Ak ste zvedaví na tento recept, navštívte je skupinku a recept tam určite objavíte. Lucka sa však s nami podelila o veľkonočný recept na košíčky.

Potrebujeme:

600g pš múky
240 g mlieko
100 g voda
30 g olej
1 vajce
100g cukor
150g LM/Rk
1/3 čl soľ

Všetky suroviny vymiesime spolu, až kým sa cesto nebude odliepať od misy stroja. Môže to trvať aj 15 min pri malých otáčkach. Hustotu môžeme prispôsobiť vzhľadom na to, že každá múka má inú savosť. Cesto by malo byť pevnejšie. Necháme kysnúť kým cesto nenarastie na dvojnásobok. Pri kysnutí z kvásku to ide pomaly, záleží aj na teplote v miestnosti. Lucke cesto kvasilo cca 8 h. Keď cesto vykvasí, odoberieme časť a vyvaľkáme veľkú placku cca 4 mm hrubú. Nakrájame tenké pásiky. Bábovkovú formu obalíme alobalom a natrieme maslom. Postupne poukladáme pásiky a popreplietame tak, aby sme vytvorili košík. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C do zlatista, potom vyberieme, a horúce natrieme rozmiešaným vajíčkom, a necháme dopiecť. Vrch košíčka obkreslíme na papier na pečenie a podľa toho urobíme vrkôčik z dvoch, alebo troch prameňov, uložíme presne na spomínaný náčrt, a dáme piecť. Rúčku na košíček zapletieme tiež ako vrkoč, alebo korbáčik a opäť ho dáme na bábovkovú formu a pečieme. Kto má záujem a chce si košík ešte ozvláštniť, nadekorovať, môže si z cesta vytvoriť ozdôbky, kvety, ružičky. Všetko na košík pripevníme pomocou špáradiel.

Košíčky si môžeme pripraviť malé a naplniť výslužkami pre šibačov. Alebo si upiecť jeden veľký a umiestniť doň krásne slovenské kraslice. Ak Vás tento recept oslovil, neváhajte si ďalšie originálne, chutné Luckine recepty a návody pozrieť v jej skupinke Kváskovanie- čarovanie.

Vyskúšaj aj tieto recepty:

Iné blogy: