Vianočné recepty - moje upečené Vianoce
#Novinka #Recept 16-12-2020

Vianočné recepty - moje upečené Vianoce

Autor: Katarína Galová

Všetky fotografie archív KG

Či už budete tráviť Vianoce na chate, chalupe alebo doma, určite všade na stole budú ležať voňavé sladké i slané koláčiky. Tieto moje tradičné recepty mám napísané v mojom večnom zošite receptov a už nepoznám pôvod všetkých z nich. Chcela som sa s Vami podeliť o recepty na vianočné koláčiky, ktoré ani jeden rok nevynechám. Každý z Vás má určite tie overené, ktoré nesmú chýbať. Taktiež však každý rok vyskúšam aj niečo nové, od iných šikovných žien, ktoré ma inšpirovali. Nechajte sa inšpirovať tento rok mojimi a pošlite mi fotku, ak sa Vám vydaria.

Rumové guličky od mojej mamičky

Potrebujeme:
100g hrozienok namočených v rume
100g mletých vlašských orechov
100g práškového cukru
100g strúhanej horkej čokolády
100g mletých piškót
3PL mlieka
1dcl rumu
zavárané višne
kokos na obaľovanie

Všetko zmiešame a navlhčenými rukami a tvoríme guličky, Višňu vložíme do guličky a uzavrieme, a obalíme v kokose. Udržiavame v chlade.

Šľahačkové vanilkové hviezdičky

Potrebujeme:
350g hladkej múky
250g masla
250ml šľahačkovej smotany
1 vanilkový cukor
štipka z vanilkového struku
štipka soli
Práškový cukor a vanilkový cukor na obaľovanie

Zmiešame všetky suroviny a necháme odstáť v chladničke minimálne 20 min. Potom rozvaľkáme na hrúbku 5mm a vykrajujeme tvary podľa seba. My máme radi hviezdičky. S cestom sa veľmi ľahko a rýchlo pracuje. Pečieme na 180°C cca 10 min. Ešte horúce obaľujeme v práškovom a vanilkovom cukre. Chutia podobne ako vanilkové rožky, ale sú podľa mňa jemnejšie.

Vianočný perník

Potrebujeme:
300g práškového cukru
500g postrúhaných jabĺk
400g hladkej múky
500 ml mlieka
150ml oleja
2 vajcia
1 čl škorice
1čl jedlej sódy
1 prášok do pečiva
1 PL kakaa

Vajcia vymiešame s cukrom, neskôr pridáme mlieko, olej, a jablká. Premiešame a pridáme múku, škoricu, sódu, prášok do pečiva, kakao. Cesto vylejeme na vmastený a múkou vysypaný plech a pečieme pri 180°C cca 30 minút. Posypeme práškovým cukrom, kto chce môže poliať čokoládovou polevou.

Praclíky

Potrebujeme:
500g polohrubej múky
250g Hery (maslo nie je moc vhodné)
250g strúhaného tvrdého syra na jemno
250ml šľahačovej smotany
½ prášku do pečiva
1čl soli
1 vajce na potretie

Zmiešame všetky suroviny, vyvaľkáme na 5mm a vykrajujeme praclíky formou na praclíky. Po pravde tento recept využívam celoročne a vždy podľa príležitostí vykrajujem vhodné tvary. Niekedy len radielkom narežiem paličky, alebo vykrojím len kolieska. Je to vďačné slané pečivo vhodné i na svadby. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme posýpkou podľa chuti – makom, sézamom, kmínom alebo aj zmiešaním všetkých dohromady. Pôvodný recept je taký, že sa pečie len na plechu posypanom soľou, ale kto chce môže piecť len na čistom plechu pri 180°C .

Linecké koláčiky z jemného cesta

Potrebujeme:
270g hladkej múky
170g masla
100g práškového cukru
2 žĺtky
1 čl citrónovej šťavy
1 čl postrúhanej citrónovej kôry

Vymiešame cesto a necháme v chladničke odstáť aspoň 1 hodinu. Pečieme na plechu vystlaným papierom na pečenie pri 180°C cca 8 min. Spájame džemom podľa chuti.

Kokosová chalúpka

Zdroj a postup mám z tejto stránky Zasnežená kokosová chalúpka, preto recept ako taký neuvádzam ako svoj.

Makové chalupárske rožky

Potrebujeme:
300g hladkej múky
220g jemného tvarohu
140g masla
1 vajce
60 g kryštálového cukru
1čl kôry z citróna
štipka z vanilkového struku
štipka soli
1 vajce na potrieranie
Plnka: 250 kondenzovaného mliekaň
180g mletého maku

Premiešame všetky suroviny spolu tak, aby sme múku pridali ako poslednú. Necháme cesto v chlade aspoň 45 min. Náplň pripravíme zmiešaním kondenzovaného mlieka a maku. Vychladené cesto rozdelíme na ks, každú vyvaľkáme do kruhu a potrieme náplňou tak, aby v strede bol voľný priestor. Rozrežieme ho ako pizzu na niekoľko kúskov. Jednotlivé kúsky stáčame do rožkov tak, že začneme od veľkej plochy po menšiu. Potrieme vajíčkom a pečieme pri 180°C cca 25min.

Medové trubičky

Potrebujeme:
300g hladkej múky
270g práškového cukru
80g medu
2 vajcia
100g čokoládovej polevy
Krém na plnenie:
200g masla
140g práškového cukru
1 vanilkový cukor
50g kakaa
1 PL rumu

Najprv zmiešame suché prísady a neskôr do nich pridávame vlhké písady. Cesto necháme odležať 2 hodiny v chlade. Z rozvaľkaného cesta vykrajujeme kolieska minimálne 6cm veľké. Pečieme na vymastenom plechu pri 180°C cca 8 minút. Mám však vlastný overený postup, že pečiem len 4 ks na plechu a ešte za horúca ich stáčam na drevenej vareche do tvaru trubičky na drevenej podložke, alebo doske. Po vychladnutí konce trubičiek namáčame do polevy. Necháme stuhnúť. Krémom v cukrárskom vrecúšku plníme trubičky a udržiavame v chlade.

Domáce Baileys

Potrebujeme:
2 karamelizované kondenzované mlieka
1 balíček mandľového pudingu
500ml mlieka
rum podľa chuti
ak je to pre dospelých tak použite 500ml rumu

Puding uvaríme a po vychladnutí vyšľaháme s kondenzovaným karamelizovaným mliekom. Dáme do fliaš a do chladu. Kto chce, môže to najprv však preliať cez sitko, ale ak by ste tam mali hrudky stačí na to ponorný mixér.

Vyskúšaj aj tieto recepty:

Iné blogy: