Žemlovka z vianočky
#Novinka #Recept 11-01-2021

Žemlovka z vianočky

Autor: Katarína Galová

Poznáte to, niekedy nám ostanú celkom veľké zvyšky z jedla, ktoré sme uvarili, alebo upiekli a už nik o ne nemá záujem. Koľko krát by prívrženci ekológie a potravinovej udržateľnosti na nás vrhli vypočítavý pohľad, či zdvihnutý prst. Mám rada nápady, ako sa dá ešte niečo zjedla rýchlo a efektívne „zrecyklovať“. V tomto čase, keď sme zatvorení doma, či na našich chalupách, ísť do obchodu na zdĺhavé potravinové nákupy je naozaj to posledné, čo sa nám chce. Je vhodné využiť všetko, čo doma máme. Ja som pre úspešnosť prvej kváskovej vianočky upiekla aj druhú, ale samozrejme tá už sa celá nezjedla. Bolo mi jej ľúto ju vyhodiť, i keď už nebola celkom svieža, no stále bola chutná na zjedenie. Spomenula som si, že som niekde dávnejšie videla túto verziu žemlovky, kde namiesto žemlí, sendviču, alebo rožkov sa použila vianočka. Preto som si ju upravila podľa seba, podľa množstva aké potrebujem do svojej zapekacej misy a podľa chuti, ktorú doma máme radi.

Potrebujeme:

staršiu vianočku, ale môže byť aj čerstvá
3 jablká
za hrsť hrozienok
1 škoricový cukor
rum
500g jemného tvarohu
3 vajcia
2 vanilkové cukry
2PL práškového cukru
50g zmäknutého masla

Maslom si vymastíme zapekaciu misu, jenské sklo, alebo pekáč. Pripravíme si najprv plnky. Hrozienka necháme chvíľu odstáť v rume. Na jablkovú plnku nastrúhame na širšom struháku jablká, ktoré sme predtým zbavili šupy. Pridáme hrozienka a zasypeme 1 škoricovým cukrom. Na tvarohovú plnku vymiešame žĺtka s cukrom do peny, pridáme tvaroh, zmäknuté maslo (nie teplé!) a ako posledný sneh z bielkov. Na jemné tenké plátky nakrájame vianočku a vyložíme prvou vrstvou dno zapekacej nádoby. Veľmi tenúčko, ako keď natierate chlieb s maslom, potrieme plátky vianočky tvarohovou plnkou. Ja ešte dodatočne nakrájam veľmi tenké plátky masla a poukladám, aby sa vpilo pri pečení do vianočky. Pokryjeme jablkovou plnkou. Navrstvíme druhú vrstvu plátkov vianočky a na túto vrstvu pridáme až 2/3 tvarohovej plnky.

Navrch poukladáme poslednú várku plátkov vianočky a potrieme povrch poslednou tretinou tvarohu. Dáme zapiecť na 180°C na 30 min. Ja osobne nie som milovník mega veľkého bielkového snehu na vrchu, už ako dieťa som mala k tomu averziu, preto som sneh zmiešala s tvarohom. Kto však chce dodržať tradičný postup, tak samozrejme môže sneh natrieť na povrch 10 minút pred finálnym dopečením.

Žemlovka je jemná, vianočka v tenkých plátkoch nasiakne, ostane vláčna, jabĺčka zaručia sviežu a šťavnatú chuť, ktorá je doplnená krémovou plnkou z tvarohu. Rýchlo, ľahko, a s pocitom, že ste využili každý kúsok, a neplýtvali vyhodenými zvyškami. Ak poznáte aj iné zaujímavé recepty, kde môžete využiť navarené - nezjedené, ale stále chutné potraviny, napíšte mi, pošlite recept, a ja ho vyskúšam a podelím sa oň so všetkými chalupármi.

Vyskúšaj aj tieto recepty:

Iné blogy: