Adventný kalendár od šikovných Sloveniek
#Novinka #Kreativita 04-12-2020

Adventný kalendár od šikovných Sloveniek

Autor: Katarína Galová

Titulná foto: Adventné kalendáre z dreva

Počas dlhých zimných večerov, kedy nie sme už v našich záhradách, nepracujeme vonku na našich chalupách a chatkách, trávime čas rôznym spôsobom. Niektorí pečú sladké a slané pečivo, iní vianočné oplátky, a deti sa už nevedia dočkať Štedrého dňa a tak počítajú každý deň. Adventné kalendáre spríjemňujú toto obdobie nielen malým ratolestiam, ale aj celým rodinám a to spoločným tvorením, alebo plnením aktivít, ktoré sú zapísané v jednotlivých políčkach kalendára. Ale pekne po poriadku, ako to vlastne začalo.

Čo je to advent?

Advent je odvodený z latinského „adventus“, čo znamená príchod príchod Krista, ktorého kresťania počas tohto obdobia očakávajú a pripravujú sa na slávenie Vianoc spoločne s rodinami, a rovnako obdobie duchovnej prípravy. Toto obdobie sa zvyčajne začína od Ondreja a je vymedzené 4 nedeľami pred sviatkom narodenia Ježiša Krista. Pôvodný význam slova advent je z gréckeho slova ἐπιφανεία (epifaneia – zjavenie), ktorý znamenal príchod božstva do chrámu alebo návštevu kráľa. Začiatky adventu siahajú do 4. storočia, kedy sa oslavoval počet 2-6tich adventných nedieľ. Až rímsky pápež Gregor Veľký stanovil adventný čas na 4 týždne. V minulosti bol advent obdobím upokojenia, vzhľadom na životný štýl našich predkov, ovplyvneným dlhými decembrovými nocami, chladným počasím, kedy sa nedalo pracovať v záhradách a na poliach.

História adventného kalendára

Adventné kalendáre však začínajú 1. decembra a označujú 24 dní pred Vianocami. Pôvod adventného kalendára má svoje začiatky v Nemecku. Adventné kalendáre v tom období boli dosť odlišné od dnešných. Tunajší obyvatelia najskôr kreslili dni kriedovými značkami nad dvere a tak počítali dni do Vianoc. Niektorí zase zapaľovali po 1 sviečke až do 24.12. podobne, ako na adventnom venci. Inde vešali malé obrázky na stenu, jeden určený pre každý deň až do Štedrého dňa.

Tlačené kalendáre sa objavili teda až začiatkom 20. stor. Prvým známym výrobcom bol Gerhard Lang, ktorý ako 20 ročný na základe svojich spomienok z detstva, kedy mu jeho matka vyrábala kalendár z 24 sladkostí lepených na lepenke. Lang upravil kalendár tak, aby obsahovali jednotlivé otváracie okienka. To malo veľký úspech. V skoro tom istom období kresťanské kníhkupectvo v Hamburgu vydalo vianočné hodiny v štýle kalendára. Tlačiarenský podnik St. Johannis zahrnul adventný kalendár ako darček pre čitateľov do novín. Neskôr začali vyrábať náboženské adventné kalendáre s biblickými veršami namiesto obrázkov za jednotlivými okienkami. Popularita adventného kalendára sa odvtedy začala šíriť po celom svete.

Advent je výnimočným predvianočným obdobím, kedy si radi zdobíme naše domácnosti. Aj adventným kalendárom. Dnes, deti plné očakávaní, si týmto spôsobom spríjemňujú čakanie na Vianoce rôznymi druhmi kalendárov. A nielen deti. Kalendáre majú rôzne formy a podoby. Plnia sa nielen sladkosťami, čokoládkami, ale i čajmi, malými fľaštičkami alkoholu pre dospelých, hračkami, drobnosťami, šperkami prípadne kozmetikou. Vyrábajú sa doma ručne zhotovené z medovníkov, zo šitých vrecúšok, zo zvyškov kartónov, z orieškových škrupiniek, makovičiek, dreva, z papiera, z rôznych roliek, šité, háčkované, alebo dokonca aj z kuchynských chňapiek. Môžu to byť rovnako aj papieriky a na nich napísané aktivity a hry pre deti, alebo jednotlivé malé povinnosti, ktoré chcete spolu robiť do Vianoc. Aktivity ako pečenie koláčikov, čistenie čižmičiek k Mikulášovi, vyrábanie pohľadníc, ozdobenie stromčeka, výroba darčekov pre starých rodičov, alebo aj čas na naplnenie darčekovej krabice pre domovy dôchodcov.

Prezrite si adventné kalendáre 2020, ktoré vyrobili naše šikovné Slovenky:

Kalendáre môžu slúžiť naozaj na viacero účelov. Ako potešenie pre deti s hračkami, či sladkosťami. Ako spoločenská hra pre rodinu, alebo priateľov, kedy si ich môžete vyrobiť aj priamo v počítači a otvárať okienka a plniť aktivity spoločne i na diaľku. V dnešnej dobe, kedy nemôžeme byť s niektorými našimi rodinnými príslušníkmi, alebo priateľmi, je to výborná forma, ako si spestriť spoločné vzťahy a urobiť si radosť, či vylúdiť úsmev. Môže to byť i krásný rodinný fotoalbum pre našich starých rodičov, kde každý deň z otvoreného okienka, či už online, alebo priamo vo vyrobenom kalendári, sa na nich usmievajú deti a vnúčatá. Aj deti môžu vyrobiť adventné kalendáre s úlohami pre svojich rodičov. Nechajte to úplne na nich a možno práve aktivitami, ktoré Vám určia, Vás spoločne veľmi dobre pobavia. Kalendáre môžu byť aj hrou vo forme posúvania figúriek v jednotlivých dňoch po políčkach až k Betlehému, kde sa narodí Ježiško. S priateľmi si môžete takto spoločne posielať obľúbené piesne, aktivity, zábavné úlohy, vtipy a recepty. Môžete to poňať aj vrámci vlastnej duševnej terapie, pozitívneho myslenia a vnútoného rastu, kde si napíšete úlohy s jednotlivými krokmi a úlohami na povzbudenie, alebo splnenie určitého cieľa. Ak ste na svojich chatách a chalupách, môžete si aktivity zvoliť na základe dodržiavania jednotlivých zvykov a tradícií, ktoré si pamätáte v rámci rodiny, alebo si vymyslite vlastné adventné rituály, ktoré budete každý rok oživovať a udržiavať. Možností je naozaj veľa.

Medovníčkové adventné kalendáre sú veľmi originálnou a voňavou verziou.

Adventné kalendáre z dreva pre Melinku

Jedinečné drevené adventné kalendáre vyrába aj Andrea Škovierová Dragošeková pod umeleckým menom Andrea Dragosek. Tvorí vlastné originálne kúsky, ktoré sama navrhuje. Výnos z predaja vintage adventných drevených kalendárov ide na rehabilitácie, terapie a drahé pomôcky pre jej dcérku Melinku, ktorá trpí jednou z najťažších foriem epilepsie - Lennox-Gastautovým syndrómom. Ak by ste mali záujem nahliadnuť do jej tvorivej dielničky tak pod menom Adventné kalendáre z dreva. Nájdete ju na Facebooku a na Instagrame. Ak by ste chceli podporiť túto šikovnú mamičku a jej dcérku, vyberte si z krásnych drevených kúskov adventných kalendárov, ktoré Vám vydržia a môžete ich opakovane využiť každý rok.

Krásny advent chalupári!

Spoznaj so mnou i iných tvorivých ľudí a ich zručnosti:

Iné blogy: