Chalupa zo Záhoria
#Novinka #Chata a Chalupa #Návšteva u Vás 08-04-2021

Chalupa zo Záhoria

Autor: Katarína Galová

Všetky fotografie: Archív Linda Nováková

Linda Nováková, veselá žienka, plná energie, nápadov a nezastaviteľnej tvorivosti. To je môj prvý dojem, ktorý po našich rozhovoroch len a len znásobila. Miluje umenie, prírodu, zvieratá, ale najviac svoju prácu, ktorej sa venuje už cca 30 rokov. Je kaderníčka, má svoj vlastný salón v Bratislave, kam dochádza. Obaja s manželom Milanom pochádzajú z mesta, kde žili cca 30 rokov, avšak už 3 roky bývajú na chalupe na Záhorí aj so svojimi psíkmi Assanom a Lokou. Bývanie na vidieku by už nemenili. Cítia sa tam viac doma ako v meste. Jedinú záťaž Linda v začiatkoch pociťovala v tom, že predtým mali dve domácnosti a museli sa vždy baliť, cestovať hore dole s dvoma deťmi. Teraz práve preto oceňuje, že už bývajú na chalupe nastálo a užívajú si všetky jej výhody, pohodlie a priestor na realizáciu.

Chalupa

Chalupu kupovali pred 17 rokmi. Celá nehnuteľnosť ich nadchla natoľko, že sa rozhodli pre jej kúpu. Mysleli si, že nič nebudú prerábať len strechu, a tam zistili, že chalupa nemala veniec, tak všetko sa muselo začať prerábať. K tomu im neprialo ani počasie, lebo ako rozobrali strechu, prišli veľké lejaky a tým pádom im všetko namoklo, navlhlo, zničilo sa. Ostali len 4 obvodové múry. Keby vedeli vopred, do čoho išli, asi by ich to odradilo.

Prerábku robili svojpomocne sami a so susedmi. Nikdy nemali žiadnu firmu, a ani žiaden vypracovaný projekt. Výhodou bývania v tomto prostredí je ten, že na okolí je veľmi veľa šikovných ľudí, susedov, stavbárov, ktorí im nesmierne pomáhali. Bez nich by to určite nezvládli. Prijali ich medzi seba ako domácich a lokálnych, odporučili jeden druhému, kto by im vedel pomôcť s jednotlivými prerábkami. Majú nadštandardné, až rodinné vzťahy. Jediného odborníka mali elektrikára. Vymýšľali všetko za pochodu, len čo sa im páčilo, skúšali, plánovali zo dňa na deň.

Porovnajte si priamo staré fotografie s tými novými. Je to naozaj neuveriteľné, že je to jeden a ten istý objekt.

Interiér

Manželia Linda a Milan sú najviac pyšní na svoje vlastnoručne vystavanú kuchyňu. K dispozícii mali veľký priestor pre kuchyňu, ale nemali veľa finančných prostriedkov, preto vymysleli lacnejšiu variantu. Z nápadov na internete a prepojením vlastných predstáv sa pustili do vystavania kuchynskej linky. Nechceli žiadnu modernú kuchyňu. Potrebovali aj poličky a skrinky, tak si to všetko vystavali zo siporexu. Manžel bol v tomto veľmi šikovný a zručný. Túto kuchynskú linku mali zo začiatku otvorenú, až posledných 5 rokov doplnili na nej dvierka od stolára. Chceli tiež pec, a nemali na ňu toľko peňazí, tak vystavali otvor na pec a vložili do nej trúbu. To je príklad toho, ako postupne vymýšľali, improvizovali a prispôsobili si nápady prostrediu a podmienkam, ktoré mali. Sused vyhadzoval starý kredenc, Manžel ho však zachránil a zrenovoval. Veľa vecí k nim priputovalo z bazárov, alebo od kontajnerov, ktoré si repasovali, recyklovali a vznikli tak originálne zrenovované kúsky, ktoré dopĺňajú charakter ich bývania na chalupe.

„Ak má človek vzťah k vidieku, potom veľa vecí ide samo.“, vraví Linda.

Pod schodiskom sa tajne skrýva jeden šikovný výmysel. Vyrobil im ho stolár presne podľa toho, čo mu nakreslili. Na prvý pohľad to vyzerá, že je tam vložená chladiaca vinotéka, ale Linda mi prezradila, že je tam samovoľný chlad, ktorý využili na odkladací priestor na víno. Je podsvietený a má originálne úchytky. Originálne, ako každý kúsok v tejto chalupe.

Exteriér

Ako prvé, čo Vás upúta sú nádherné tehlové oblúky prepojené s malým gánkom. Sused Lacko vyrobil formy na oblúky a sám vyskladal obdivuhodné oblúky z originálnej gbeľskej tehly, ktorá pochádza z ich pôvodnej stavby. Rovnako tak vchod aj do kuchyne. ten majú znížený, prispôsobený pôvodnej stavbe, ale tým viac, to robí vstup ojedinelým. Lacko tu zhotovil tiež tento vchodový oblúk z týchto tehál, a prepojil tak tematicky tieto dva prvky spolu s gánkom. Milan trval na tom, aby bola použitá originálna tehla a nie náhradné obklady. Na tom si dali záležať. Pred ich použitím čistili tehly celá rodina, aby ich mohli použiť pri renovácii chalupy. Následne ich neošetrovali žiadnym náterom, alebo impregnáciou, pretože táto kvalitná tehla nepotrebovala žiadny zásah.

Umývadlo, ktoré umiestnili do jednej z oddychových zón má tiež svoj malý príbeh. Dlho hľadali také, aké by sa im páčilo, aby nebolo gýčové. Keď im však prišlo objednané, Linde sa zdalo príliš malé a nie moc vhodné v kombinácii s ich fasádou. Milan navrhol, že by ho mohli obložiť spomínanými starými tehlami, ktoré mali k dispozícii po kompletnej prerábke pôvodného základu.

Altánok

Linda nevie vynachváliť manžela za jeho šikovnosť, je na neho hrdá s dôrazom na to, že vďaka jeho zručnosti vznikol aj jedinečný altánok, ktorý je rovnako autentickým jedinečným miestom, kde radi trávia svoj voľný čas. Milan tam zhotovil priestor pre udiareň, gril, pec a prepojil altánok s vyvýšeným záhonom. Staré tehly tu boli neoddeliteľnou súčasťou.

Vyvýšený záhon

Tehlový, ako inak. A vôbec tu nie je tohto prvku priveľa. Má iba dva roky, ale Milan ho spravil tak, že vyzerá, ako keby tam stál odjakživa. Mach, ktorý ho obrastá, mu dodáva tu pravú prírodnú patinu. Z vrchu majú tiež poukladané tehly, lebo keď tam ponechali zeminu, ich psíci to vždy rozkopali. Linda postupne sadila po jednej rastlinke a skúšala, ktoré rastlinky vydržia a odolajú pri ich zvieratkách.

Záhrada

Záhradka vznikala podobne bez žiadnych architektonických podkladov. Linda dostala nejakú rastlinku, alebo si kúpila, a postupne si to len tak ukladala, hrala sa s nimi, skúšala a upravovala podľa vlastného vkusu, informácií, ktoré si o rastlinkách naštudovala. Postupne to začalo chytať tvary, vznikli kvetinové záhony prepojené s bylinkami i sukulentami. Všetko sa dialo systémom pokus-omyl. Učila sa počas sadenia a samotnej starostlivosti. Spolu s nimi tu žijú aj spomínané psíky, weimarskí stavači Assan a Loka. Tí občas robia svoje vlastné prestavby, tak Linda s Milanom občas prispôsobujú veľa vecí.

Záhradku majú rozdelenú na úžitkovú a okrasnú. Tieto dve časti dopĺňajú postupne o oddychové zóny. Linda sa smeje, že tých majú teda naozaj požehnane. Majú veľkú záhradu, a tým pádom veľa možností aj na tvorbu jednotlivých oddychových zón. Úplne na konci majú i rozsiahly ovocný sad. Úžitkovej záhradke sa začala venovať až keď ju nahovorili susedia, že je tam veľmi úrodná pôda, a bolo by škoda ju nevyužiť. Dnes sa sem chodí príjemne unaviť a už je doslova profík v pestovaní. Venuje tomu všetok svoj voľný čas. Svoj denný rituál popisuje, že vstáva skoro ráno, okolo 6,00 už je v záhrade, kým príde veľké slnko, potom ide do práce, a keď sa vráti, opäť sa ide odreagovať do záhrady. Majú sliepky a kačky – vďaka korone boli nútení si ich zaobstarať. Neľutuje, je to veľká výhoda. Vždy sa teší po práci, kedy bude môcť ísť do záhrady, k zvieratám. Práce majú teda veľmi veľa, ale radi takto trávia svoj čas, dokonca takto prirodzene k tomu prešli aj ich dospelé deti, ktoré im sami a dobrovoľne kedykoľvek pomáhajú. Raz darmo, ak rodičia ukazujú a robia činnosti s radosťou, deti sa prirodzene a samovoľne pridajú. Prichádzajú na to, že ich to taktiež baví.

Linda má veľa sukulentov, kaktusov, zbiera vzácne druhy. Na každom kroku nájdete pestré variácie doplnené o dekorácie. Kaktusy zimuje v pivnici, sukulenty zimuje v galérii. Tam sa nekúri, má tam závesný systém pre niektoré nádoby. Je to galéria sukulentov a nádherných zákutí, ktoré Linda vie zachytiť aj na fotkách.

Lindine slová vystihujú jej tvorivé vnímanie sveta na vôkol: „Záhradku treba tvoriť, ako keď človek maľuje obraz. Musí to ladiť farebne, výškovo, aj farby zelených rastlín musia byť odlišné. Hlavne by mal mať človek predstavivosť a musí to človeka baviť.“

Lindine aktivity tu nekončia. Je naozaj studnicou neposednej tvorivosti a to sa odzrkadľuje aj na jej ďalších aktivitách. Miluje maľovanie obrazov a venuje sa aj keramike. Maľuje od mala, venuje sa tomu dlhodobo. Nevie si bez toho predstaviť svoj voľný čas. Prostredie, v ktorom žije, býva – záhrada, kvety, príroda to všetko ju inšpiruje v jej kreatívnej tvorbe. Skúša i kresbu uhlíkom. Chodila i do keramikárskeho klubu, čo však kvôli korone musela obmedziť. Tvorí misky, sovy, zvonkohry. Používa klasickú hlinu na keramiku, valček na cesto, vykrajovačky, čipky, ktoré vytláča. Je to úžasný relax. Sníva, že raz si zaobstarajú keramickú pec. Lindin malý nesplnený sen.

Ako to všetko Linda stíha? Prácu, ktorú síce počas korony musela obmedziť, záhradu úžitkovú, dekoračnú, oddychovú, umelecké aktivity, ako maľba obrazov a keramika, tvorenie dekorácií a venčekov, ale aj domáce vypekanie dobrôt, venovanie sa rodine a to všetko vždy v dobrej nálade, so zmyslom pre humor a s úsmevom na tvári.

„Je to o tom, že keď to má človek rád, tak si na to všetko nájde na to čas.„

Chalupa zo Záhoria v sebe skrýva príjemné zákutia, bohatú, krásnu záhradu s oddychovými zónami, a úžasných srdečných majiteľov. Ďakujeme za pozvanie.

Ako je to na iných chatách a chalupách:

Navštív so mnou aj: