Chata L/A schovaná v Považskom Inovci
#Chata a Chalupa #Novinka #Návšteva u Vás 12-10-2021

Chata L/A schovaná v Považskom Inovci

Autor: Katarína Galová

Fotografie: Katarína Galová

Chata L/A hrdo nesie názov týchto iniciál dvoch mien Ladislava a Adriany, majiteľov chatky ukrytej v malebnom prostredí Považského Inovca. Symbolicky však jednoznačne znamená Lásku, aj keď to tak prvoplánovo nebolo navrhnuté. Lásku, cítiť na každom kroku. Lásku, ktorú vkladajú majitelia do tohto prostredia, do záhrady, do ich víkendového bývania, i do trávenia voľného času s rodinou, susedmi, a priateľmi. Prostredie i chata priam vyžarujú oddych a relax zaliaty slnečnými lúčmi.

Toto miesto si vybralo ich, tak ako si ho oni vybrali sami. Majú svoj vlastný príbeh, ktorý Vás vtiahne a prežívate to s nimi, keď spoločne stojíte na menovanom pozemku. Pôvodne hľadali rodinný domček. Pri prehliadkach natrafili buď na drahé pozemky v oblasti Piešťan, alebo príliš staré nehnuteľnosti a budovy v dezolátnom stave, čo ich vôbec neoslovovalo. Aďka navrhla nech si každý z nich na papier napíše vlastnú predstavu o tom, ako by ich bývanie malo vyzerať. Obaja si spísali vlastné predstavy. Adriana cítila, že by chcela menší domček hneď vedľa lúky plnej byliniek. Ladislav zase opísal dom situovaný pri lese. Dom pri hustej zástavbe neprichádzal do úvahy. Obaja sa zhodli, že by to mal byť malý domček, s jednoduchým zariadením, s prírodnými materiálmi. Kamaráti im spomenuli, že ich známi predávajú kúsok svojej záhrady na konci dediny. Neváhali a išli sa pozrieť. Kým Laci bol veľmi skeptický vzhľadom na svahovitý pozemok, Aďka vstúpila na dané miesto, rozhliadla sa a zbadala vedľajšiu lúku, výhľad na miestny kopec a to všetko obklopené lesom. Toto je predsa to miesto, ktoré spoločne opísali. TO JE TO MIESTO!

„Ak hľadáme riešenia, treba najskôr počúvať svoje vnútorné ja, svoje sny a vízie, oni nám postupne prídu do cesty. Je na nás, či využijeme príležitosť“, spomenie Adriana motivačne, len tak medzi rečou a ani nevie, ako nám ostatným jej slová znejú ako dobrý couching pre všetky oblasti v nášho života.

Iniciály L/A nájdete pri vchode na tabule, ktorú im vyrábal zručný majster. Rovnako Vám padnú do oka na vstupných dvierkach do altánku, do ktorých sa s z výzvou pustil sám majiteľ Laci.

Altánok neskôr rozdelili na dve oddychové zóny – prvá, je ladená do prímorského štýlu a maľbou s výhľadom na milované Positano. Nie každý sa možno s touto maľbou stotožní, ale tu to neodmysliteľne patrí k danému objektu, rovnako ako aj k majiteľom. Je to priamo ich dovolenková srdcovka-spomienka, ktorej kúsok si takto preniesli do svojho domáceho prostredia. Maľba obsahuje kamienky, ktoré pri nočnom osvetlení vytvárajú efekt svietiacich okienok milovaného talianskeho prímorského mestečka Positano, ktoré sa nachádza na Amalfi pobreží.. (Ak toto mestečko nepoznáte, nájdite si ho na internete, alebo si pozrite film „Pod Toskánskym slnkom“.) Ak ste si všimli na fotografii tieň dvoch tancujúcich postáv, sú to zobrazení majitelia, ktorí sú vo svojom voľnom čase tanečníci Tanga Argentina. Ďalšia z ich vášní. Tým je práve táto oddychová časť výnimočná práve pre nich. Ktokoľvek môže namietať. O tom, či to patrí práve sem, rozhodli sami. Tak ako vždy, pocitovo, úprimne a s láskou.

Tu, v altánku, končia suveníry z dovoleniek a vytvárajú tak kútik, posedenie ako zo Stredomoria. V tomto priestore sa nachádza posedenie pre majiteľov, vírivka, a nezabúda sa ani na pohodlie domáceho miláčika Bella, ktorý tu má svoju oddychovú postieľku. Ladislav tu vyrobil aj dvierka pod umývadlo, ktoré je šikovným pomocníkom, je veľmi praktické nielen pri návštevách, ale aj pri prácach v záhrade. Staval aj celú zostavu zo starých tehál, ktoré dominujú a dávajú charakter tejto prístavbe. Tehly sú namorené.

Druhá oddychová zóna je mimo altánku, s posedením , kde dominuje na zemi kamenná mozaika v tvare jing a jang, ktorú vytvorila pani domáca. A o to presne domácim ide, o rovnováhu nielen v živote, vzťahoch, v práci, ale aj v bývaní a na záhrade. A tá harmónia a pohoda je cítiť na každom kroku. Toto vonkajšie posedenie je ohraničené popínavým porastom Čiernookej Zuzany, ovínajúc kovový oblúk, ktorý vytvára príjemný výhľad do upravenej záhrady. Kamienky využili i na tvorbu úzkej cestičky, chodníčka lemujúceho okraj zelenej záhrady.

Fasáda chaty je rovnako maľovaná striekaním a vytvára dojem, že objekt je obložený kamenným obkladom. Bol nastriekaný rovnakou technikou, cez strekové pero tak, ako maľba Positana.

Pri prehliadke interiéru ma privítala najprv vôňa čerstvých kváskových makových rožtekov. Do chaty sa vstupuje priamo do chodby a následne do obývacej miestnosti prepojenej s kuchyňou. Po ľavej strane sa nachádza kúpeľňa, ktorú ponecháme súkromiu majiteľov, no taktiež v nej dominuje drevo a kameň, ako prírodný materiál. V obývacej miestnosti sa nachádza krb, ktorý stojí v centre miestnosti. Po jeho pravej strane je situovaný kútik s vidieckym štýlom kuchyne. Po ľavej strane, pod oknom sa nachádza priestor na sedenie s výhľadom z okna, kde teplo rozkúreného krbu určite pridáva na atmosfére, a kde je perfektné miesto na čítanie kníh. Knižnicu rafinovane vytvorili pod schodiskom, kde práve táto knižnica schováva za sebou ešte ďalší úložný priestor. K tejto úložnej časti za knihami sa dá dostať cez dvierka vytvorené v zadnej časti. Tu pri knižnici je opäť vytvorené pohodlné posedenie. Nad tým všetkým svietia milé svietidlá, ktoré sú opäť dielom kreatívneho pána majiteľa, ktorý plní želania a návrhy pani majiteľky. Vyrobil ich z tradičných slovenských kolies. Jedálenská časť je tvorená vkusným tmavým masívnym nábytkom, ktorý dodáva chate nádych prírodných materiálov a pocit tepla. Poznám pani domácu Aďku, ktorá tu určite pripravuje skvelé rodinné jedlá a večere.

Stúpajúc dreveným schodiskom vystupujeme do hornej časti a sama som v tom okamihu bola zvedavá, čo sa tam skrýva, a ako vymysleli túto obytnú časť. Priestor je veľký, s dvoma okienkami s výhľadom do prírody na jednej strane, kde sa nachádza i posteľ. Rozkladacia sedačka slúži na to, keď prídu deti, alebo návštevy. Tu Laci premietol opäť nápaditosť svojej žienky Aďky do reality a vytvoril originálne nočné stolíky. Po obidvoch bokoch miestnosti je dômyselne vytvorený úložný priestor. V tejto podkrovnej časti sa nachádza ďalšie okno smerované na druhú stranu, kde rozvoniavajú práve sušené bylinky zozbierané na lúke a stojí tu pracovný stolík, kde sa pani domáca venuje i svojim seminárom, podnikateľským aktivitám a osobnej kreativite. I v tom spočíva rovnováha vo vzťahoch a tvorení v tomto dome. Adriana má rôzne nápady a Laci ich pretvára do skutočnosti. Rozdelené majú úlohy i v záhrade, každý sa venuje svojim obľúbeným činnostiam, rastlinám, kútikom. V kuchyni to platí rovnako, Aďka kváskuje, varí, suší bylinky, a Laci okrem vylepšovania stavby, pozemku, robí najlepšie lekvárové buchty.

V celom priestore chaty a záhrady sa nachádzajú dekorácie, drobnosti, ktoré dopĺňajú obytný priestor i prírodné zákutia. V centre záhrady je umiestnený trávnatý koberec a dominuje tu strom zvaný Albízia ružová. V jednom z rohov je umiestnená záhradná pergola, ktorá v čase, keď som bola na návšteve bola nezarastená. Aďka akurát ostrihala šípové ruže, ktoré inak obrastajú túto konštrukciu. Po bokoch záhrady sa nachádzajú rôzne bylinky, liečivé kvety, či spevnený breh, ktorý vytvára skalku a domov pre sukulenty, kvety, ihličnany, tuje, levanduľu, javorčeky, bylinky a v úplnom rohu začína vynikať pavinič svojimi jesennými farbami. Majiteľom sa páčia najmä prírodné materiály – kameň, drevo, a samozrejme zeleň, doplnené o keramiku a tehlu.

Vložili tu svoju vášeň, radosť, svoj vkus. To, čo sa im páči, poskladané v kombinácii zo spomienok, dobrých dojmov, a v tejto atmosfére sme tu spoločne sedeli, vychutnávali si posledné teplé letné dni, a ja som videla pred očami film, odohrávajúci sa len v mojej mysli. Ako sa tu menia ročné obdobia, farby, návštevy, a ako tu každý nájde pohodu, pokoj, regeneráciu. Majitelia, ale aj každý hosť. Pod ich iniciálami Chaty L/A.

Navštív so mnou aj:

Ako je to na iných chatách a chalupách: