Jablkový tart s pudingom
#Novinka #Recept 16-02-2022

Jablkový tart s pudingom

Autor: Katarína Galová

Fotografie: Katarína Galová

Ak máte ešte posledné zásoby domácich jabĺčok zo záhrady, asi už nie sú úplne ideálne na čerstvé zahryznutie. Verím, že máte pár vlastných tipov, ako ich ešte spracovať a využiť. Z okrájaných plátkov viete vyčarovať kúsky na sušenie, ktoré sa dajú schrumkať namiesto chipsov. Uvariť si jablkovú výživu, alebo aj nepečenú piškótovú tortu. Rýchlou pochúťkou sú aj jablká v župane. Výborný je aj jablkový pikantný džem. Máte overený svoj recept? Pošlite mi, rada zverejním aj Vaše rady a tipy. Ak však máte chuť na výborný koláč, siahnite po tomto jednoduchom jabĺčniku s dotykom francúzskych tartov.

Potrebujeme:

260g hladkej múky
100g práškového cukru
1 vajce
130g masla
štipka soli

Zaváraninový pohár domácej výživy – (7-mičkový pohár)
2 pudingy
1 balíček škoricového cukru
Jablká na krájané na plátky pokvapkané citrónovou šťavou

Maslo izbovej teploty vyšľaháme do hladka, pridáme cukor a vajce a znova prešľaháme. Na záver pridáme múku a soľ, vypracujeme cesto a dáme ho na 30 minút do chladničky. Môžete ho zabaliť do fólie, alebo do ekologického voskového vrecúška. Vychladené cesto vyvaľkáme na tenko a preložíme ho valčekom na cesto do guľatej tartovej formy na pečenie. Môžete si vybrať opäť z viacerých možností, z formy s vyberateľným dnom, alebo aj obyčajnú formu z jenského skla, alebo keramickú, či hlinenú nádobu v okrúhlom tvare. Po okrajoch jemne popritláčame, aby držalo tvar a zvyšné cesto orežieme. Poprepichujeme ho jemne vidličkou, zaťažíme strukovinou, aby nám pekne držalo tvar a nedvíhalo sa. Pečieme pri 190°C asi 15 minút.

Medzitým si pripravíme plnku. Do hrnca dáme prehriať domácu jablkovú výživu, bokom si ponecháme malú časť, ktorú zmiešame s 2 balíčkami vanilkového pudingu a neskôr pridáme do hrnca. Necháme prejsť varom. Podľa chuti môžete pridať i cukor, ale jablková výživa už v sebe cukor mala, a preto nebolo v mojom prípade nutné pridávať viac. Predpečený korpus vytiahneme z rúry, odstránime strukovinu, a vylejeme naň jablkový puding. Začneme špirálovite ukladať plátky jabĺčok od stien tartu, smerom ku stredu, čím formujeme tzv. slimáka, alebo jablkový kvet. Jabĺčka kladieme šupkou smerom na hor, a tesne za sebou, aby sa malou časťou prekrývali a dotýkali. Môžete ich pred samotným ukladaním namočiť, alebo pokvapkať citrónovou šťavou, aby netmavli. Na záver posypte balíčkom škoricového cukru, ktorý pečením jemne skaramelizuje na povrchu jablkových lupienkov. Dáme zapiecť ešte na 180°C asi 10 min.

Koláčik môžeme podávať ešte horúci, kedy bude jemne pudingový krém vytekať a ak ho naservírujeme s kopčekom vanilkovej zmrzliny, prepojí krásne tieto dva elementy. Môžete ho však dať po vychladnutí zachladiť, a vtedy bude držať pevne svoju konzistenciu. Dá sa servírovať so šľahačkou, rôznymi ovocnými či čokoládovými polevami. Ďalšou variantom je možnosť, kedy použijete namiesto výživy čisto len uvarený vanilkový, alebo karamelový puding. Vyskúšajte. A dajte mi vedieť, ako sa Vám vydaril.

Vyskúšaj aj tieto recepty:

Navštív so mnou aj: