Jednoduchý chalupársky perník
#Novinka #Recept 09-11-2021

Jednoduchý chalupársky perník

Autor: Katarína Galová

November. Je tu, a keď sa pozriem z okna, je mi jasné, že už tie najkrajšie jesenné farebné slnečné dni sú preč. Väčšina času, ktorý budeme tráviť na chatách a chalupách bude dnu. Nielen kvôli obmedzeniam, ktoré teraz všade rezonujú. Ale kvôli počasiu. A ak aj vybehneme do záhrad, či na prechádzky, vrátime sa do tepla ohriať. Budeme mať viac času. Čas na sumarizáciu a zhodnotenie toho, čo sme na našich chatách a chalupách stihli vylepšiť, zrealizovať, dokončiť. Čo sme stihli pre naše domáce komory nazbierať, nasušiť, zavariť, odložiť a využiť v zime. Možno i čas na také zamyslenie s dobrým bylinkovým čajom v ruke, čo sa nám celkovo za ten rok podarilo, nevyšlo, čo zapôsobilo, čo naopak sme radi, že už je za nami, a čo ešte do konca roka môžeme stihnúť. Čas, kedy môžeme ručne tvoriť a realizovať nápady, ktoré sme odkladali počas roka, lebo sme pracovali v našich záhradách, ktoré teraz oddychujú. Po večeroch čítať knihy, ktoré sme odkladali. Napríklad, ja mám nachystaný stĺpik tých cestovateľských, aby ma preniesli úplne inde, do teplých krajín, do exotiky, či európskych miest a priniesli nové zážitky prostredníctvom riadkov. Už len počuť pukotať krb, zapáliť si sviečku, zabaliť sa do deky a vychutnávať jeden z množstva teplých nápojov. K tomu dobrý rýchly chalupársky koláčik.

Chalupárske recepty bývajú vždy o tom, ako čo najjednoduchšie a najrýchlejšie pripraviť jedlo, či občerstvenie. Overené koláčiky sú tie, ktoré môžeme vymiešať rýchlo v jednej miske a len vyliať na plech. A to je kúzlo chalupárskeho pečenia. Rýchlo, jednoducho a na záver chutne. Počas týchto novembrových sychravých dní si prevoniate chalupu, či chatu, a prakticky rýchlo pripravíte maškrtu k teplému čaju, káve alebo len tak k spoločenským stolným hrám.

Ponúkam Vám veľmi jednoduchý chalupársky perník, ktorý nepotrebuje ani veľa ingrediencií. Väčšinu z nich máme doma bežne v zásobe. Skúsené gazdinky ho určite poznajú. Zvládne ho však pripraviť i každý muž, čo nie je zvyknutý na varenie, či pečenie. Alebo Vám s ním ľahko môžu pomôcť deti. V podstate, asi na ňom nie je ani čo pokaziť. Škorica dá tomu všetkému príchuť a vôňu Vianoc, ktoré tu budú čo nevidieť.

Potrebujeme:

2 vajcia
2,5 hrnčeka mlieka
2 hrčeky kryštálového cukru, kto chce môže dať len 1
1 prdopeč
1 prdopeč do perníka
3 hrnčeky polohrubej múky
2 pudingové kakaové balíčky
2 PL kakaa
1čl mletej škorice
3/4 hrnčeka oleja

zmes orieškov a hrozienok
čokoládová poleva z horkej čoko

Postup:

Vajíčka vymiešame do peny, pridáme mlieko, následne cukor, a postupne doplníme aj ostatné suroviny - preosiatu múku, kypriace prášky - prdopeč, pudingový prášok, kakao, škoricu, a ako posledný olej. Vymiešame najlepšie v robote, aby sa cesto pekne spojilo. Kto však na chalupe robot nemá, zvládne to i habarkou, vareškou, alebo metličkou. Na záver môžeme pridať podľa chuti zmes orieškov a hrozienok, prípadne iné sušené ovocie. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme na 180° C asi 20-25 minút. Koláčik nám krásne prevonia celú kuchyňu už počas pečenia. Po upečení môžeme koláč potrieť obľúbeným džemom. Ja som použila domáci jahodový. Polejeme čokoládovou polevou pripravenej z várovej horkej čokolády a masla. Necháme vychladnúť a čokoládu stuhnúť. Kto chce koláč ozvláštniť môže posypať kokosom, alebo mletými, či nasekanými orieškami. My však koláč máme radi bez posýpky, pretože oriešky už máme priamo v ceste.

Nech už pri tom sumarizovaní, čo sme stihli, a čo nie, čo sa nám vydarilo,a čo práve naopak, zistíme čokoľvek, nech už pri tom duševnom bilancovaní prídeme na akékoľvek úspechy a neúspechy, či zlyhania, treba ostať najmä vďačný za tie naše chalupy, vidiecke domčeky, malé záhradné chatky, ktoré nám dávajú pocit pokoja, harmónie a domova. A tu je možné objaviť i druhé kúzlo - ako jednoducho hľadať čaro aj doma, v byte, na balkóne, kde si k tomu vychutnáte jemný nadýchaný chalupársky perník.

Vyskúšaj aj tieto recepty:

O pestovaní a záhradkárstve sa dočítaš i tu: