Mrkvové fašírky
#Novinka #Recept 06-05-2021

Mrkvové fašírky

Autor: Katarína Galová

Mrkva – je bežnou súčasťou našich domácností, a možno ju toľko krát považujeme za obyčajnú zeleninu, ktorá je ľahko dostupná, ľahko dopestovateľná v záhradkách a pritom je to taký malý zázrak plný vitamínov - obsahuje B, C, D, E, horčík, železo, draslík, vápnik, vlákninu, antioxidanty a minerály. V surovej forme ju vieme využiť na veľa spôsobov v šalátoch, ako doplnok k dipom, ale i s orieškami, či hrozienkami. Je ľahšie stráviteľná, keď je uvarená. Znižuje cholesterol, riziko infarktu, zlepšuje zrak a trávenie, potláča migrénu, kladne ovplyvňujú inzulínovú rezistenciu a znižuje krvný tlak. Jej vňaťku rozhodne nevyhadzujte, dá sa konzumovať rovnako ako pažítka nasekaná na drobno na dochutenie pomazánok, vaječných pokrmov, či polievok.

Tento recept rozhodne patrí medzi rýchle a ľahké na prípravu doma i na chate. Mrkva je tu náhradou mäsa, takže zdravý svieži jarný recept, ktorý môžete využiť aj ako prílohu, nielen ako hlavné jedlo. Patrí k receptom, „čo rýchlo doma nájdem“.

Potrebujeme:

500g mrkvy
3 vajíčka
korbáčiky, alebo iný syr podľa chuti
5-6 PL múky podľa chuti
alebo ovsené vločky
4 strúčiky cesnaku
1 jarná cibuľka
Soľ
Majoránka
Rasca

Mrkvu postrúhame na väčšom strúhadle a podusíme na malej panvičke vo vode asi 5 minút. Na drobno nakrájame jarnú cibuľku, i kúsky syra. Potom scedenú mrkvu zmiešame s ostatnými surovinami. Vytvoríme fašírky a poukladáme na papier na pečenie na plech. Ak by ste mali pocit, že nedržia konzistentne spolu, pomôžte si tak ako ja, zlepšovákom - s muffinovými košíčkami. Upečieme pri 190 ° C počas 45 minút do zlatista. Podávať môžete so zemiakmi, batatami, a dresingami podľa chuti. Kto chce obmedziť i zemiaky, ako príloha sú vhodné čerstvé šaláty, alebo kyslé prílohy zavarených uhoriek, kukuričiek, alebo druhy kapustových čalamád. Ja som použila kyslú smotanku s pažítkou.

Dobrú chuť chalupári!

Vyskúšaj aj tieto recepty:

Navštív so mnou aj: