Tekvicový kváskový chlebík
#Novinka #Recept 29-09-2021

Tekvicový kváskový chlebík

Autor: Katarína Galová

Všetky fotografie archív: Monika Valová

„Chlieb náš každodenný, daj nám dnes, Pane...“

Tak znie veta nielen pri modlitbe, ale taktiež nadobúda úplne iný rozmer a význam pri príprave domáceho chlebíka, pri jeho pečení, pri vnímaní jeho vône po vytiahnutí z pece, ale i keď sa človek prvýkrát zakusne do čerstvej chrumkavej kôrky. V týchto slovách znie prosba, aby sa chlebík vydaril, ale je to i samotná vďaka za tento dar. Poklad, ktorý vieme pripraviť, upiecť, a následne ním zasýtiť seba i blízkych. Zjesť ho len tak samotný, alebo len s obyčajnou masťou, soľou a cibuľkou, či jemne nakrájanou pažítkou. Avšak dokonale vie obohatiť rôzne iné jedlá, polievky, obložené misy, drevené podnosy so slovenskými tradičnými pochúťkami. V neposlednej rade sa s ním vieme podeliť, obdarovať niekoho a spraviť tak malú radosť.

Vedela by nám o tom rozprávať pani Monika Valová z Piešťan, ktorej kváskové výtvory svedčia o tom, že pečie s láskou, vierou a trpezlivosťou. Obdivujem jej pečivo, koláče i chlebíky v mnohých skupinkách o kváskovaní. A nie som sama. Ako začala kváskovať, a čo pre ňu znamená podeliť sa s chlebom, sa dozviete v mojom blogu, kde rada prezentujem šikovných ľudí.

„Chlieb nás každodenný, daj nám dnes, Pane...Táto veta je podľa mňa najmä prosba Bohu o zachovanie našich darov, ktoré sme od Stvoriteľa dostali, aby sme mali tú silu a radosť si svojou prácou a poslaním zabezpečiť obživu nielen pre seba, ale aj pre ostatných. Všetkým rovnakým dielom, pretože všetci bez rozdielu sme Božími dietkami.“, vraví Monika.

A kto je Monika?

„Som šťastná žena, hrdá matka štyroch krásnych a vzácnych dospelých detí, manželka úžasného muža, ktorého nadovšetko milujem a už viac ako tridsať rokov žijeme spolu krásny život. A som už aj babička dvoch krásnych vnúčatiek. Milujem to, čo robím a napĺňa ma to vďačnosťou.“, popisuje samú seba, svoju rodinu a ja len ticho súhlasím, pretože túto rodinu poznám už dlhé roky.

Monika sa dostala ku kváskovaniu počas prvej vlny pandémie. Viackrát sa jej stalo, že sa jej v obchode neušiel chlieb, či pečivo a tak sa rozhodla piecť doma, z kvasníc, ktoré už roky používala. Chlebík z kvasníc sa jej celkom vydaril, a tak si povedala, že to nebude posledný kúsok, ktorý doma pripravila. V obchode sa však rovnako stretla s nedostatkom kvasníc. Do kváskovania sa jej zo začiatku vôbec nechcelo, keďže pri jej prvých pokusoch sa jej nie až tak darilo. Manželova krstná mama Mária ju však skúšala prehovoriť a zasvätiť do základov kváskovania. Táto situácia ju však doslova donútila túto skutočnosť zmeniť. Od Márie dostala do daru kvások v marci 2020, a už vyše roka sa oň s láskou stará, pečie chlebíky a iné dobroty. Chvíľu trvalo, kým vychytala chybičky krásy. No netrvalo to veľmi dlho, lebo poctivo trénovala ozaj každý deň.

„Moje prvé chlebíky samozrejme neboli úplne podľa mojich predstáv, ale boli zjediteľné. Nevzdávala som sa a hľadala možnosti, ako sa zdokonaľovať, aby môj chlebík bol nadýchaný a chutný. Mária bola mojim priateľom na telefóne a pri každom nezdare som jej volala, keďže mala oveľa viac skúseností. Skúšala som každý deň posúvať moje skúsenosti o stupienok vyššie, až sa kváskovanie stalo mojou vášňou a zároveň relaxom.“

Inšpiráciu a recepty čerpá z kníh o kváskovaní. Keď začala s kváskovaním, objednala si cez internet jednu knihu, ktorá mala pre ňu nevyčísliteľnú hodnotu, taký jej „kváskovací šlabikár“. Niekedy čerpá inšpiráciu aj z Facebooku, z kváskovacej skupiny, kde si vzájomne zdieľajú užitočné rady a skúsenosti. Používa rôzne druhy múk, prevažne ražnú, ražnú celozrnnú na kŕmenie kvásku, pšeničnú, pšeničnú celozrnnú a občas špaldovú na pečenie chlebíka a iných kváskových dobrôt. Monika pečie najmä pre rodinu, a potom pre známych, priateľov a pre každého, komu jej kváskové dobroty chutia.

„Rada pečiem chlebíky ako darčeky na oslavy menín a narodenín, pretože vlastnoručne vytvorený darček je plný láskavej energie, ktorú odovzdávame aj oslávencovi. Kváskovanie je pre mňa osobne veľkým darom, to Boh cez moje ruky a srdce, ktoré vkladám do každého chlebíka, alebo koláčika, prináša radosť a obživu pre každého, komu moje výrobky chutia. A to ma nesmierne napĺňa.“

Oslovila som práve preto Moniku, či by sa s nami podelila o jeden z receptov na kváskový chlebík v tvare tekvice. Je vhodný na spestrenie stola, navodenie tej pravej jesennej atmosféry v našich domácnostiach, prevonia naše chalupy a zasýti počas sychravých rán.

Recept na chlebík v tvare tekvičky:

Štartér:

100g ražná múka
100g voda
1 PL ražného kvásku

Štartér necháme 9-12 hodín rozkvasiť pri izbovej teplote.

Príprava cesta:

500g pšeničnej múky
280g vody
1 čl kurkumy
1čl rastlinného oleja (alebo bravčovej masti)
2 čl soli
pridáme vykysnutý štartér

Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť 2-3 hod. pri izbovej teplote. Po vykysnutí stočíme cesto na chlieb do okrúhlej ošatky (môže byť hocijaká okrúhla misa) a necháme ešte odpočívať 2-3 hod. (alebo do zdvojnásobenia cesta). Medzitým si pripravíme 4 ks potravinového špagátu na previazanie bochníka a dáme rozohriať rúru na 250 stupňov. Predtým, ako vyklopíme prekvasený bochník z ošatky, rozložíme špagáty priečne na bochník a až potom bochník vyklopíme. Špagáty postupne jeden po druhom jemne priečne pouväzujeme, narežeme bochník a vložíme do nádoby (hrnca) na pečenie. Bochník v nádobe postriekame vodou, prikryjeme pokrievkou a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme zakryté pri teplote 250 stupňov Celzia 15 minút. Po uplynutí tohoto času, znížime teplotu rúry na 200 stupňov, odokryjeme nádobu a pečieme ďalších 25 minút. Po vytiahnutí z rúry naň zospodu zaklopeme. Keď je zvuk dutý, chlebík je hotový. Opatrne odstránime špagát a necháme chlebík vychladnúť na mriežke. Aby chlebová tekvička bola na pohľad dokonalá, môžeme do jej stredu zapichnúť kúsok celej škorice.

„Skoro každý chlebík je možné urobiť do tvaru tekvičky a ako darček určite obdarovaného poteší a možno aj prekvapí.„, dodáva Monika.

Recept z Hokaido tekvicového pyré

Na štartér:

150 g pšeničnej chlebovej múky na kváskovanie)
150 g vody (najlepšie zostatková z varenia tekvice)
1 PL materského kvásku

Na cesto:

600 – 700 g pšeničnej chlebovej múky na kváskovanie
520g tekvicového pyré (v surovom stave vážila 630g)
3 ČL soli

Týmto receptom sa Monika nechala inšpirovať od kváskovačky Naty a ja Vám sprostredkujem len ingrediencie. Postup si už môžete prečítať priamo u Naty na jej blogu TU. Ak by ste chceli chlebík potrieť zaujímavou nátierkou, vyskúšajte tekvicovú, ktorej recept nájdete na mojom blogu: Tekvicová nátierka.

Ďakujem Ti Monika, že si sa s nami podelila o výborné recepty, nádherné fotografie, Tvoj pohľad na rodinu. Na život vo viere a zmysel, ktorý Ti práve ona dáva prostredníctvom toho, čo každodenne robíš, tvoríš, pečieš, a s láskou sa delíš. Všetko dobré želám a teším sa na Tvoje nové inšpirácie.

Vyskúšaj aj tieto recepty:

Ako je to na iných chatách a chalupách: