Trdelník na plechu
#Novinka #Recept 31-05-2021

Trdelník na plechu

Autor: Katarína Galová

Fotografie: Katarína Galová

Moje deti milujú trdelník. Tomu skalickému sa veru nič nevyrovná. Nie často však mám príležitosť im kúpiť túto dobrotku a preto som sa rozhodla vyskúšať tento recept, ktorý mám už dlho zapísaný, ale neodskúšaný. Nie je náročný na prípravu, skôr na čas, vzhľadom na jeho dobu kysnutia. Ale čakanie na dobré sa Vám odmení dobrým pocitom, že ste si ho pripravili sami a že si ho môžete vychutnať len tak ku káve na Vašich terasách, či na balkóne tak ako my.

Potrebujeme:

200g Levi -kvások lievito madre
(alebo 2PL ražného kvásku, alebo 1 kvasnice)
250ml mlieka
2 PL rumu
3 PL rospusteného vychladnutého masla
3 vajcia
400g polohrubej múky
8PL kryštálového cukru
Štipka soli
Orechy a škoricový cukor

Kvások zmiešame v mlieku a postupne pridáme ostatné ingrediencie, ale z vajíčok použijeme len žĺtka. Bielka si odložíme do chladničky na sneh. Cesto spracujeme do hladka a necháme vykysnúť pri kvásku lievito madre asi 3-4 hodiny. Plech vymažeme maslom a natiahneme naň prstami vykysnuté cesto. Malo byť mať konzistenciu ako na pizzu. V tomto stave ho necháme ešte raz podkysnúť cca 1-2 hodinky zakryté fóliou. Tesne pred pečením vyšľaháme sneh z bielkov do tuha, môžeme pridať 1 lyžičku cukru. Cesto potrieme týmto bielkom a posypeme ho nasekanými orieškami podľa chuti. Ja som dala zmes vlašských a kešu orieškov. Posypeme škoricovým cukrom. Kto nechce cukor, môže trdelník posypať podľa vlastného výberu, kokosom, sušenými malinami, ale tieto ingrediencie by som pridala až tesne pred dopečením, aby neprihoreli. Pečieme trdelník na 180 °C asi 25 min. Ak ste ho nepocukrovali pred pečením, môžete ho posypať práškovým cukrom až po jeho dopečení.

Ak by ste chceli byť tvorivý a dodržať jeho tvar skúste si ho namotať v šulčekoch na drevený valček, obaliť v orieškoch a cukre, a upiecť v rúre položený na plechu.

Vyskúšaj aj tieto recepty:

Ako je to na iných chatách a chalupách: