Tvorba pod názvom MOJE RUKY
#Novinka #Kreativita 30-12-2020

Tvorba pod názvom MOJE RUKY

Autor: Katarína Galová

Za projektom "Moje Ruky" stojí šikovná žena menom Kristína Čápeková. Kto to je, a ako sa k šitiu dekorácií vlastne dostala? Od malička mala vzťah k ručným prácam a kreativite. Ako dieťa chodila na krúžok „Šikovných rúk“. Kým jej rovesníci chodili na zábavy a von, ona dávala prednosť maľovaniu, kresleniu, vyšívaniu. Jej precíznosť sa preniesla i v záľubu v technickom zameraní, a rysovaní na stavebnej strednej škole, ktorú si zvolila na štúdium. Tomuto zameraniu sa venovala následne i vo svojom zamestnaní, kde pracovala v administratíve 14 rokov. Po náhlej výpovedi si položila otázku, čo ďalej. Tu začala jej tvorba v šití dekorácií. Jej bábiky, anjeli, zajačikovia vedia nádherne dotvoriť atmosféru na vidieku i v domácnosti.

Jej kreativita však neskončila len pri tvorení šitých bábik, postavičiek a drobností, ale potrebovala prerásť i v iný druh tvorby a realizácie. Tvorba keramiky s vidieckym akcentom. Všetko to začalo tým, že s manželom kvôli predaju šitých výrobkov začali navštevovať remeselné jarmoky. Kristínku to veľmi napĺňalo, že ľudia majú o jej výrobky záujem a spoznávajú ju čím ďalej, tým viac podľa jej práce. Preferuje remeselné trhy viac, ako tie komerčné, ktoré nemajú toho správneho ducha a atmosféru.

Jedného dňa si spolu s manželom spravili výlet na keramické trhy. Kristínka sa tak nadchla pre tento druh remesla, že už o pár dní mala doma pec. Učila sa všetko ako samouk, od začiatku. O hline, keramike, glazúrovaní. Zlepšovala svoje zručnosti a postupne na remeselných trhoch doplnila svoje šité kúsky aj o keramické výrobky. Materiál si vyberá z bežne dostupných možností na slovenskom trhu, v e-shopoch, v galantériách a obchodoch s keramickým tovarom.

Inšpirácia prichádza sama. Jej vlastné nápady musí hneď zrealizovať pokým nie je s výrobkom spokojná. Sleduje i Pinterest, ale nepodlieha vplyvu inšpirácie z internetu, skôr pretvára daný nápad, aby doň vložila vlastný rukopis a kúsok seba. V rámci účelovosti tvorí nielen dekoratívnu, ale aj úžitkovú keramiku. Vidiecky nádych dodáva jej výrobkom pridanú hodnotu, a ako sama vraví: „je to to pravé teplo domova“. Dá sa vybrať z krásnych vareškovníkov, džbánov, hrnčekov, misiek, svietnikov, či aromalámp. Jej šité i keramické výrobky končia väčšinou u zákazníkov a zákazníčok, ktorí hľadajú darčeky pre svojich známych a priateľov. Kristínka sama veľa svojich výrobkov podarúva svojim najbližším.

Táto tvorivá činnosť ju živí ako slobodného umelca, ale Kristínka tvrdí, že to za zamestnanie nepovažuje. Baví ju to a nevadí, že pri tvorení strávi čas od rána do večera. Venuje tomu všetok svoj čas, energiu, neráta hodiny, ani dni, či nerozlišuje víkendy. Vie však vypnúť a odreagovať sa pri spoločných voľných dňoch, výletoch a dovolenkách s manželom. Momentálne neplánuje žiadne nové projekty, výzvy. Prvoradé v tejto dobe je hlavne zdravie, preto je vďačná za to, že môže pracovať, tvoriť a robiť ľuďom radosť.

Zdroj: Všetky fotografie archív Moje ruky - Kristína Čápeková

Spoznaj so mnou i iných tvorivých ľudí a ich zručnosti:

Iné blogy: