Design by eSKay – prírodné šperky
#Novinka #Kreativita 13-01-2021

Design by eSKay – prírodné šperky

Autor: Katarína Galová

Možno si budete hneď úvodom klásť otázku, ako šperky súvisia s chalupárčením a záhradou. Na prvý dojem možno vôbec. Avšak, možno tento blog zmení Váš názor a prírodné liečivé kamene sa stanú súčasťou i Vášho bežného života doma, v práci, na chalupe. Liečivé kamene sú prírodným zdrojom tak isto, ako rastliny a majú svoje liečivé účinky. Patria k prírode ako takej, nesú v sebe jej energiu a silu Zeme. Nevyliečia nám konkrétne choroby zázrakom, ale pomáhajú stabilizovať rovnováhu pri nepomere v našom tele. Každá rastlina má svoje špecifikum, svoj význam a použitie. Rovnako i kamene. Mali by sme ich mať vo svojich obytných priestoroch, alebo ich nosiť preventívne na očistu i obnovu spomínanej rovnováhy telesnej, ale aj duševnej.

Biele kamene - očisťujú telo, symbolizujú čistotu, spokojnosť, úprimnosť a nemennosť.
Ružové kamene - prebúdzajú lásku, nehu a sebaúctu.
Červené kamene - stupňujú vitalitu, temperament, sexuálnu odvahu, ich červená farba podnecuje pohyb, životní silu a radosť.
Žlté kamene – ovplyvňujú mentálne vedomie a nervy, dodávajú radosť do života a vyrovnanosť.
Oranžové kamene - podporujú veselosť, uvoľnenosť, kľud, vyrovnanosť, oslobodzujú od prehnanej zodpovednosti.
Zelené kamene - podporujú zdravie, nadbytok a vyváženosť, sprostredkovávajú kľud a pomáhajú prekonávať zmeny.
Modré kamene - svetlé podporujú spirituálnu bdelosť a tmavé vyžarujú ochranu a silu.
Fialové kamene - oživujú dušu a duchovný prežitok.
Čierne kamene - ochraňujú auru, napomáhajú koncentrácii, podporujú ctižiadosť a presnosť
(Zdroj: www.svet-mineralov.sk)

Ja Vám dnes ponúkam krátky príbeh o tom, že šperky z liečivých kameňov sú prepojené s prírodnou energiou, a nepatria len na plesy a oslavy, ale sú nositeľné i v bežný deň. Príbeh o tom, že každý z nás sa môže inšpirovať a nájsť si doma kútik, kde relaxuje, tvorí, sníva a napĺňa tak sám seba niečím, čo má význam. Môže sa inšpirovať tým, že netreba si na pohľad na svet brať len tmavé okuliare, ale nájsť si niečo, napríklad druh tvorenia, aktivitu, ktorá nám bude prinášať radosť. Je to príbeh o tom, ako prírodný kameň a tvorivosť vie dať zmysel a hĺbku duševnej pohode žene, ktorá pracuje v bankovníctve. O Silvii a jej vzťahu k rastlinkám a pohľadu z francúzskeho okna ste sa už mohli dočítať v blogu – 4 ročné obdobie jedného francúzskeho okna. Tento krát, nám však Silvia umožnila prostredníctvom rozhovoru nahliadnuť aj do jej kreatívneho tvorenia.

Jej šperky nájdete a môžete spoznať pod názvom design.by.eSKay a objavíte ju nielen na Facebooku, ale i na Instagrame. Silvia pracuje v bankovníctve, a šperky tvorí len ako koníček. Tu prichádzame opäť k spomínanej životnej rovnováhe, ktorú pre svoj život potrebuje. Rovnováhu nachádza v číslach, s ktorými pracuje v tejto finančnej sfére a rovnako praktický život prekrýva a dopĺňa v rovnováhe s tvorivým svetom. Pracovný aspekt jej poskytuje striktnosť, pravidelnosť a číselnú presnosť, a na druhej strane tvorivosť jej dáva voľnosť a slobodu v oblasti realizácie, umenia, a samotného vyjadrenia. Tvoriť šperky začala v roku 2010, a výroba jedného šperku jej niekedy trvá i celé mesiace, pretože tomu venuje všetok svoj čas počas víkendov, vkladá doň precíznosť a zmysel pre detail. Ale o tom všetkom, Vám už porozpráva sama.

  • Silvika, ako si sa dostala k tvorbe šperkov? Čo bolo prvým nápadom, čo Ťa prvé oslovilo, čo bolo prvou pohnútkou? Sú tam korene a túžby z detstva?

Keď som bola malá, rada som sa hrávala so šperkovnicou po mojej babičke. Boli tam uložené brošne, ktoré som rozoberala a kamienky z nich, som akože predávala mojej druhej babičke. Bola to moja najobľúbenejšia hra. Neskôr som vyrábala drobné náramky a náušnice pre sestru a kamarátky. Avšak seriózne tvorenie sa začalo o dosť neskôr. Chystali sme sa do zahraničia za rodinou a zháňali sme nejaký originálny darček. Mne sa však vtedy nedarilo nájsť nič, s čím by som bola spokojná. Prešla som celé mesto. Večer som bola už celkom nešťastná a zrazu ma napadlo, že vyrobím čosi sama. Oprášila som korálky v mojom šuplíku, vybrala drôty a dala som sa do výroby prvých náušníc a náramku. Darčeky mali úspech a mne nadšenie z výroby zostalo až doteraz.

  • Akú techniku si si zvolila pre svoju tvorbu, a prečo práve tento druh? Čo táto technika obnáša? Aké postupy dodržiavaš?

Mám rada pekné a kvalitné veci. Na bižutérii z obchodu mi vadilo, že skôr či neskôr sa opotrebuje. Preto, keď som hľadala materiál, z ktorého by som tvorila, rozhodla som sa pre striebro. Vtedy som ešte netušila, čo všetko ma čaká. Postupne som sa učila z kníh a z vlastných chýb. Technika, ktorou prevažne tvorím sa volá wire wrapping. Je skvelá v tom, že dáva možnosť vytvoriť krásne veci s troškou fantázie. Šperk zvyčajne začne vznikať v mojich predstavách buď na základe objednávky alebo inšpirácie, neskôr sa prenesie na papier. Postupne vyberiem typ a hrúbku drôtu, kamienok a začnem s tvarovaním šperku. Drôtik sa zahrieva, neskôr leští a keď nadobudne finálny tvar, vytvrdí sa. Kamienok sa osádza úplne nakoniec.

  • Kde hľadáš inšpiráciu na tvorbu šperkov? Tvoje šperky vo mne osobne vyvolávajú pocit, že patria do filmovej produkcie historických filmov, niekoľko z nich by som si vedela predstaviť i v sérii Pána Prsteňov. Rovnako sa viem stotožniť s tým, že majú nádych secesie. Viem, že sú veľmi jemné a nositeľné na akúkoľvek príležitosť i v bežný deň.

Inšpiráciou pre mňa bývajú veci, ktoré vidím okolo seba. Či už v prírode, v kamienku, ktorý idem osadiť. Niekedy ma inšpiruje oblečenie ľudí, či ľudia samotní. Mám rada staré veci, starožitnosti a históriu. Možno preto ma to v mojej tvorbe ťahá k historickému vzhľadu, avšak dokážem vyrobiť aj minimalistické šperky. Niekedy mám viac inšpirácie, ako času na tvorenie. V mysli si stále nosím nejaký šperk, a keď sa konečne dostanem k jeho výrobe, je to pocit neopísateľný.

  • Aký materiál používaš? Je to náročné zháňať prírodné liečivé kamene a polodrahokamy?

Pracujem najčastejšie s polodrahokamami a striebrom 927 ( 92,7% podiel striebra) či 999 (99,9% podiel striebra). Zohnať kvalitné kamene dnes už nie je taký problém ako kedysi. Niektoré kamienky mám priamo z Ruska od brúsičov, iné zo stránok, ktoré ponúkajú produkty pre šperkárov.

  • Viem, že Tvoj manžel je Tvojim veľkým podporovateľom a zorganizoval Ti niekoľko výstav. Kedy, kde a aký si mala z toho pocit?

Tvorenie šperkov by určite nebolo možné bez podpory a pochopenia môjho manžela. Je to preto, že behom týždňa som v práci, ktorá ma živí a len víkendy patria môjmu koníčku. Keď pracujem na nejakom dielku, pohltí to celý môj voľný čas. Čo sa týka výstav, mala som dve väčšie. Úplne prvá bola v Piešťanoch v KSC Fontána a druhá v Magna Gallery v Piešťanoch. Na obe rada spomínam, nakoľko takéto akcie k vám privedú ľudí, ktorý už Vaše šperky buď vlastnia, alebo sa im páči Vaša tvorba, a teda vždy je to také dobitie energie. Niečo, čo Vás poteší a tiež zaväzuje ísť ďalej.

  • Kam Tvoje šperky putujú? Kde končia? Sama som kupovala pár malých kúskov a darovala v rodine, či posielala priateľke do Kanady.

Šperky sú roztrúsené snáď už všade vo svete, dá sa povedať, že ich tam je pomaly viac ako na Slovensku. Spomeniem aspoň tie krajiny, ktoré si pamätám : Anglicko, Holandsko, Dánsko, USA, spomínaná Kanada, Dubaj, Česko, Rusko, Ukrajina a dokonca aj Mongolsko. Ide zväčša o darčeky k jubileám, či len tak pre seba, na bežné nosenie, keď sa človek chce potešiť niečím milým.

  • Tvorila si aj niečo presne na objednávku, že niekto mal približnú predstavu na šperk a vložil dôveru do Tvojich kreatívnych rúk?

Takto tvorím celkom často, avšak asi najviac si pamätám medailónik na fotku. Ten si objednal jeden pán pre manželku, chcel ju prekvapiť. Alebo prívesok na dlhej retiazke k čiernym šatám, ktorý som robila pre obľúbenú zákazníčku. Sú to pre mňa najťažšie veci. Nie technicky, ale cítim veľkú zodpovednosť a samozrejme veľkú radosť, ak splnia očakávania danej osoby.

  • Viem, že Tvoja tvorba je veľmi prepojená s prírodou nielen výberom prírodného materiálu – kameňa, ale aj finálne šperky fotíš v prírode, v exteriéri, pri kvetoch a prírodných materiáloch. Čo Ťa k tomu viaže?

Milujem kvety a prírodu. Dávajú mi radosť a energiu. Teším sa, ak sa to všetko dobré, prepojí spolu s vytvoreným šperkom na jednej fotke a poteší nielen majiteľa šperku, ale aj oko ľudí, ktorí sledujú moju tvorbu.

  • Prečo táto Tvoja tvorba, Tvoje vyjadrenie je len koníčkom?

Z počiatku som mala sen, že ma moje hobby bude živiť. Avšak postupom času som prišla na to, že najlepší stav je ten, ktorý je aktuálne. Šperky nerobím pre peniaze, ale preto, že ich robím rada. Každý jeden je jedinečný a neopakovateľný a dávam do neho aj kúsok seba samej, aby potešil iných. Je to jednoducho moja srdcová záležitosť a vo svete ako je ten náš, je dôležité si takéto veci chrániť. Ak by som tvorila šperky vo veľkom, nebolo by to až také osobné.

  • Máš nejaké sny alebo túžby, ktoré by si si chcela vo svojej tvorbe splniť?

Uplynulý rok bol náročný pre všetkých a priznávam, aj mne sa ťažko tvorilo. Šperky, ktoré vznikli by som spočítala rýchlo, i keď som oslávila výročie 10 rokov od vzniku značky a plány boli iné. Preto túžim po tom, aby som v tomto roku mala viac času na tvorbu a aby moje dielka naďalej robili radosť svojim majiteľom pri bežných i výnimočných chvíľach.

Posúďte sami, už len podľa fotografií, že táto Silvikina tvorba je viac než spojená so zemou, rastlinami, kvetmi a prírodou. Na našich chalupách mnohokrát trávime čas s našimi priateľmi a rodinou, oslavujeme. Darček v podobe tohto prírodného šperku, do ktorého je vložená manuálna tvorba, čas, energia, pokora, i nadšenie v jednom, je možno výnimočným darom práve do takéhoto prostredia, kde prekvapíte jedinečným originálom, ktorý je nenapodobiteľný. Jedným z cieľov môjho blogu je Vám predstaviť slovenskú tvorbu, a i keď šperky ako také prvoplánovo nesúvisia s tematikou chát a chalúp, nedalo mi o Silvikinej tvorbe pod značkou design.by.eSKay nenapísať. Bolo by to chýbajúce puzzle, ktoré som Vám sľúbila pri písaní pôvodného článku o ich francúzskom okne. Tak čo poviete?

Spoznaj so mnou i iných tvorivých ľudí a ich zručnosti:

Iné blogy: