Quiche po chalupársky
#Novinka #Recept 04-03-2021

Quiche po chalupársky

Autor: Katarína Galová

Keď sa príroda prebúdza do nového roku, a jar je cítiť a každom kroku (dokonca sa mi to aj rýmuje), nielen naša myseľ potrebuje nový reštart, ale aj telo. Pýta si viac pohybu, viac slnečných dní, aby sme mohli viac času tráviť na čerstvom vzduchu. Pýta si aj zdravšie a ľahšie pokrmy, plné jarných farieb a pestrosti. U nás máme veľmi radi obľúbený quiche – po slovensky nazývaný kiš.

Quiche je pôvodom francúzsky slaný koláč pripravovaný na slano. Bolo to jedlo chudobnejších obyčajných ľudí a pripravoval sa väčšinou z toho, čo rodina doma mala. V tom je jeho pestrosť a jedinečnosť, že vždy si do neho môžete pridať čokoľvek s výnimkou dodržania obsahu vajec, smotany, syra. Quiche je pre Francúzov vlastne to isté ako pizza pre Talianov. Pôvod toho koláča siaha do oblasti Alsaska- Lotrínska a podľa toho sú známe aj dve verzie :

Quiche lorraine – lotrínsky koláč s creme fraiche smotankou, vajíčkami obsahujúci aj slaninu a šunku.

Quiche alsasien – alsaská varianta obohatená o krúžky cibule.

Ja Vám ponúkam tretiu variantu – Chalupársky kiš. Obľúbite si ho pre jeho jednoduchosť a rýchlosť prípravy, čo na chatách a chalupách je neoceniteľná výhoda. Rovnako môžete doň pridať rôzne prísady ako špargľu, brokolicu, špenát, pór, huby, mozzarelu, kozí syr, švajčiarsky syr, rajčiny, bataty, slaninu, prosciutto. Pripravte si kombinácie s údeninami, alebo bezmäsité varianty, zeleninové quiche v sprievode ľahkých šalátov, kyslých uhoriek, kukuričiek, či zaváraných baby cibuliek.

Potrebujeme:

1 Balenie lístkového cesta

Samozrejme existuje originálne cesto na quiche, ktoré Vám tiež priložím, ale v našej slovenskej verzii a vzhľadom na okolnosti a fakt, že to potrebujete rýchlo pripraviť na chalupe, odporúčam použiť lístkové cesto. Určite Vás nesklame.

Cesto Quiche lorraine:

180g hladkej múky vymiešajte spolu s 80g zmäknutého masla, s 3mi lyžicami vody a štipkou soli. Vypracujte hladké a nelepivé cesto, ktoré nechajte zabalené vo vrecku odpočívať v chladničke minimálne 1 hodinu. Ak ho umiestnite do zapekacej misy, popichajte ho jemne vidličkou a aby sa Vám nenafukovalo pečte ho so suchou strukovinou ako hrach, fazuľa, či šošovica cca pri 160°C asi 30 . Pred dopečením umiestnite plnku a ďalej dopekajte pri rovnakej teplote do zlatista.

Plnka:

7 vajíčok
250ml šľahačkovej smotany
1 balenie mrazenej zeleniny (hrášok, mrkva, kukurička)
doplňte o čerstvú zeleninu fazuľkové lusky, brokolicu, karfiól, naozaj čokoľvek, čo doma máte
100-150g šunky
150g nastrúhaného Eidamu na hrubšom strúhadle
soľ

Lístkové cesto po rozmrazení vyvaľkajte na tenký plát v tvare zapekacej misy, v ktorej kiš chcete piecť, Môže to byť aj klasický plech, ale ja mám radšej okrúhle zapekacie misy z keramiky, zo skla, či hliny. Vložte cesto do nádoby, popritláčajte okraje aj na kraje misy, aby pokrývali celú plochu stien, môžu aj presahovať jemne cez okraj. Zvyšné prevýsajúce cesto orežte. V mise jemne rozšľahajte vajcia, pridajte smotanu nastrúhaný syr a postupne vmiešajte ostatné prísady podľa chuti. Ak máte šunku vcelku nakrájajte ju na kocky, ak plátkovú, rovnako ju nakrájajte na menšie kúsky a zmes poriadne premiešajte. Môžete zmes jemne osoliť, ale vzhľadom na slanosť syra by som bola opatrná. Naplňte misu vyloženú lístkovým cestom. A upečte pri 180°C asi 35 až 40 min do zlatista. Kiš sa má podávať vychladnutý, do konca niektorí ho nechávajú po úplnom vychladnutí ešte zachladiť v chladničke.

Ako prílohu som zvolila čerstvý šalát namiešaný z rukoly, baby špenátových listov, mangoldu a baby listov z červenej repy známej pod názvom red bull´s blood – býčej krvi. Posypala som strúhaným syrom Grana Padano, vyprážanou cibuľkou a chia semienkami. V poháriku boli malé baby zavárané uhorky. Kyselé prílohy vrelo odporúčam.

Quiche si viete pripraviť na neskutočné množstvo spôsobov, záleží len na Vašej fantázií a obľúbenosti chutí, ktoré preferujete. Nebojte sa experimentovať. Veľmi populárne sú aj mini quiche, kde sa dajú pripraviť menšie porcie v zapekacích keramických miskách, alebo kovových formách na malé tarty, či tartaletky. Je to skvelé pohostenie aj pre nečakané návštevy a na jarnom stole budú vyzerať ozaj lákavo.

Vyskúšaj aj tieto recepty:

Iné blogy: